Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Neslihan Koçer, çocuklarda kanser vakaları sıralamasında löseminin birinci sırada olduğunu belirterek, “Lösemi her yaşta görülmekle beraber 2-5 yaşları arasında daha sık rastlanmaktadır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Koçer, lösemiye neden olan etkenlerin henüz tam olarak aydınlatılamadığının altını çizerek, “Genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir” ifadesini kullandı.

Çocuklarda lösemi hastalığının ilk belirtilerinin iştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar, burun ve diş eti kanamaları olduğunu aktaran Koçer, hastalığın yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozukluklarının da önem taşıdığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Koçer, yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucunda kesin tanı konulabileceğine dikkat çekerek, tanıdaki ayrıntılı testlerin lösemi tiplerini ve tedavi prensiplerini belirlemede gerekli olduğunu açıkladı.

Çocuğun yaşına göre bilgilendirilmesinin ve ailenin konu hakkında aydınlatılmasının önemli olduğunu dile getiren Koçer, löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun vurgulanması, moral ve destek sağlanmasının da son derece önemli olduğunu ekledi.

Koçer, çocuklarda kanser tanısının hem aile hem de çocuğun kendisi için yüzleşilmesi zor bir durum olduğunu hatırlatarak, çocuklarda hastalığın getirdiği öfke, kaygı, depresyon gibi stresörlerin tedavi sürecini olumsuz yönde etkilediğini ve yaşam kaliteleri düşürdüğünü de dile getirdi.