Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, toplumsal varoluş mücadelesi ve özelde KIB-TEK’in özelleştirilmesine karşı meşru her yolla direnmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, “Ya paket yok edecek, ya halk olarak bu paketi yok edip var olacağız” dedi.


   EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, yeni ekonomik programı eleştirdiği yazılı açıklamasında, paketin Ankara’da hazırlanıp buraya aktarılmasının kabul edilmez olduğunu ifade ederek, “Beceriksiz bir halk olarak görülmemiz ve maalesef UBP hükümetinin de buna çanak tutması karşısında daha ne kadar sadece bildirilerle yetineceğiz?” diye sordu.


   Cesurer, “Ya Kıbrıs Türk halkı olarak bu paketin bizi tamamen yok etmesine seyirci kalacak veya bildiri muhalefeti ile yetineceğiz; ya da sendikaları, dernekleri, birlikleri ve kendi halkına dayanarak mücadele etmek isteyen siyasi partileri ile birlikte mücadele ederek bu topraklarda var olacağız” dedi.


   KKTC’de siyasi partilerin AKP desteğine değil kendi halklarının desteğine ihtiyacı olduğunu, hükümetlerin önce kendi halklarının güvenini kazanması ve kendi halkının örgütleri ile katılımcı bir anlayışla yola çıkarak ekonomik gelişme ve istikrar programları hazırlaması gerektiğini belirten Cesurer, şunları kaydetti:


   “Enerji ile ilgili düzenlemeler elimizde kalan en önemli toplumsal varlıklarımızın da yok edilmesini öngörmektedir. Türkiye’den elektrik gelecekmiş! Kim getirecek, kaça getirecek konuları çok nettir. Elektrik Türkiye’deki özel sektör tarafından getirilecek ve bizlere kâr etmeleri için bugünkünden daha pahalıya satılacaktır. Üretim, iletim, dağıtım ve tahsilat gücü elimizden alınınca en önemli tüketim olan ve olmazsa olmaz derecesinde bulunan elektrik konusunda tamamen bağımlı hale geleceğiz.
   Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığını kolay elde etmemiştir. Kendisinin ödediği kuruşlarla inşa ettiği elektrik üretim tesisleri çalışamaz hale gelecek ve KTHY örneğinde olduğu gibi yok edilecektir! EL-SEN olarak bu tespiti yıllar öncesinden yaptık. Özelleşmeye karşı her meşru yolla direnmeye kararlı olduğumuzu söyledik ve bu söylemi yaşama geçirirken en küçük bir tereddüt yaşamadık.”
   Cesurer, 2013 yılı bütçesi görüşülürken alternatif önerilerini sunduklarını, KIB-TEK’in özerkleşmesine ilişkin yasa taslağını hazırlayıp hem ilgililere hem de kamuoyuna sunduklarını anımsatarak, şunları ekledi:
   “UBP hükümeti imzaladığı paket ile ben AKP’nin dediğini yaparım anlayışını sürdürmeye kararlı olduğunu gösterdi. Şimdi sıra bizdedir. Ya bu paketin bizi tamamen yok etmesine bildiri muhalefeti ile karşı çıkacak, ya da el ele omuz omuza vererek kararlı bir mücadele ile bu güzel adada varlığımızın devamına ve varoluşumuza sahip çıkacağız. EL-SEN, geçmişte olduğu gibi bugün de toplumsal varoluş mücadelemizde ve özelde KIB-TEK’in özelleştirilmesine karşı meşru her yolla direnmeye kesin kararlıdır.”