YÖDAK'ta KRİZ!

YÖDAK Başkanı Profesör Akile Büke ile YÖDAK Kurul Üyeleri arasında restleşme ve karşılıklı suçlamalar büyük bir krize sebep oldu. Karşılıklı suçlamalar yazılı karar ve tebligatlara dönüşünce ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan YÖDAK konusunda gözler yine Hükümete ve Cumhurbaşkanı Akıncı'ya çevrildi.

YÖK tarafından istenen raporlara, Başkan Akile Büke tarafından kurul üyelerinin bilgi ve kararı olmaksızın yalnız başına "sürenin kısa olması nedeni ile talep edilen sürede yeterli bilgi ve belgenin hazırlanamayacağını" içeren cevap yazdığı iddiaları YÖDAK Kurul Üyelerinin sert tepkilerine neden olduğu öne sürüldü.

YÖDAK KURULUNDA BÜKE HAKKINDA KARAR ALINDI

YÖK tarafından istenen raporlara kurul üyelerinden habersiz, onaysız ve olumsuz cevap verdiği iddia edilen Akile Büke'nin cevap mektubunun hemen sonrasında sağlık sorunlarını da bahane ederek 9 günlüğüne yurtdışına gitmesi akıllarda soru işaretleri yarattı.

10 Nisan 2019 tarihinde toplanan YÖDAK Kurulu, Başkan Akile Büke'nin kendilerinin bilgisi ve onayı olmaksızın YÖK Başkanlığına olumsuz cevap içeren mektup göndermesini sorgulamış ve kendisine bilgi vermesi için yazılı olarak "YÖK’ün ilgi yazısı ile kurulumuzu onurlandırdığını ancak bu talebi reddederek kurulun itibarını zedelemekle" ilgili soru sorulması kararı aldığı öğrenilmiştir.

BÜKE'den SİTEM DOLU MEKTUP

YÖDAK Kurulu tarafından alınan kararın 15 Nisan 2019 tarihinde resmi kayıtlı bir yazıyla kendisine tebliğ edilmesi üzerine bu duruma içerlediği iddia edilen Profesör Akile Büke, konuyla ilgili olarak oldukça ağır ithamlarda bulunulan mektubu kaleme almış ve YÖDAK Kurul Üyelerine göndermiştir.

"KURULUN SAYGINLIĞI VE KURULU TEMSİL ETTİĞİM HİÇE SAYILDI"

YÖDAK Başkanı Akile Büke Kurul üyelerine yazdığı mektupta, "Karşılıklı iyi niyet ile başlayan sehven gönderilen yazının iptali ile ilgili olan bir olay maalesef yanlış zeminlere çekilmiş benimle bir kez bile görüşülmek gereği duyulmadan, kurulun saygınlığı ve kurulu temsil ettiğim hiçe sayılarak şahsıma tarafınızdan Hak etmediğim ağır suçlamalar yöneltilmiştir." diyerek suçlama ve karardan duyduğu rahatsızlığı yazılı olarak bildirme gereği hissetmiştir.

HÜKÜMET ve CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREVE BEKLENİYOR

Aşağıda tam metnini yayınlayacağımız mektup sonrasında YÖDAK Başkanı ile YÖDAK Kurul Üyeleri arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamış, kurul içerisindeki tartışmalar ayyuka çıkmış, aralarındaki iletişimin yazılı şekle dönüştüğü ve artık huzursuzluğun had safhaya ulaşmasından dolayı Hükümetin ve Cumhurbaşkanlığının konuya önemle yaklaşmasının beklendiği iddia edilmektedir.

İŞTE PROFESÖR AKİLE BÜKE'NİN YÖDAK KURUL ÜYELERİNE GÖNDERDİĞİ O MEKTUP :

YÖK Eğitim Öğretim Daire Başkanlığının  27 Mart 2019 tarih................ sayılı yazısı ile YÖDAK’tan YKS kılavuzunda yer almak üzere Kıbrıs Batı Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanatlar Üniversiteleri konusunda 10 Nisan 2019 tarihine kadar rapor hazırlanması istenmiş ve ilgi yazı KKTC MEB ve TC Lefkoşa Büyükelçiliğine dağıtım yapılmıştır.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç 03 Nisan 2019 tarihinde büyük bir iyi niyetle telefon ile arayarak sözü geçen yazının Sehven gönderildiğini bunun YÖK’ün rutin lisanslama işlemi olduğunu, ancak raporun sonuçları nedeni ile YÖDAK'ın Hedef gösterebileceğini, yazıya istinaden rapor beklenmediğini bildirmiştir. Görüşme sırasında mutabık kalınan metne uygun olarak aynı gün "sürenin kısa olması nedeni ile talep edilen sürede yeterli bilgi ve belgenin hazırlanamayacağını" bildiren yazı YÖK’e iletilmiştir.

Karşılıklı iyi niyet ile başlayan sehven gönderilen yazının iptali ile ilgili olan bir olay maalesef yanlış zeminlere çekilmiş benimle bir kez bile görüşülmek gereği duyulmadan, kurulun saygınlığı ve kurulu temsil ettiğim hiçe sayılarak şahsıma tarafınızdan Hak etmediğim ağır suçlamalar yöneltilmiştir.

YÖK’ün ilgi yazısı KKTC MEB'e dağıtım yapıldığından 8 Nisan 2019 tarihinde KKTC MEB Yüksek Öğretim Dairesi Müdürlüğü bir yazı göndererek bahse konu raporların kendilerine de iletilmesini rica etmiştir. Konu 10 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen, sağlık sorunum nedeni ile başkanlık yapamadığım, YÖDAK toplantısında görüşülmüştür.

Sizlere durum sekreterlik tarafından anlatılmasına rağmen olayın büyüdüğü anlaşılmaktadır. Bilgi dosyasından belge arandığı neden konmadığının sorulduğu öğrenilmiştir. Toplantıda telefon ile sorulabilecek bir soru karara dönüştürülmüş ve benden bilgi istenmesi kararı alınmıştır.

 Benimle yüzyüze gelindiği halde görüşme gereği duyulmadan 15 Nisan 2019 tarihinde adıma resmi kayıtlı bir yazı göndererek "YÖK’ün ilgi yazısı ile kurulumuzu onurlandırdığını bildirmekte ve beni bu talebi reddederek kurulun itibarını zedelemekle suçlamaktasınız." Benden hiçbir açıklama istenmeden bu ağır suçlamanın tarafıma yöneltilmiş olması ve konunun ortada bir sorun/suç varmış gibi gazetecilere de servis edilmiş olması yaratılmak istenen krizin boyutu konusunda fikir verebilecektir. Bir gazetecinin konuyu yazmak istediği bildirildiğinde bence sakınca olmadığı, şahsımı kontrolsüz bir şekilde hedef alan bu karalama kampanyasının kamuoyu tarafından da anlaşılması açısından yararlı bile olabileceği tarafımdan söylenmiştir.

Kolaylıkla öğrenebileceğiniz bu bilgi için yaratılan bu olumsuz ortam konusunda kurul başkanı olarak üzüntülerimi dile getirir bilgilerinizi rica ederim.

     Saygılarımla

Prof. Dr. Akile Büke

        Başkan