Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu, Türkiye’den Su Temin Projesi’nde birçok sorun olduğunu savunarak, bu nedenle suyun özelleştirilmesine karşı direneceğini bildirdi.

YKP’den yapılan açıklamada,  özellikle Türkiye’deki kuraklık ve buna bağlı yaşanacak su sıkıntısında nelerin yaşanacağının antlaşmada belirlenmediğine dikkat çekilerek, getirilen suda alım garantisi olduğu ama temin garantisi verilmediği ileri sürüldü.

CTP-UBP hükümeti yetkililerinin yaptığı açıklamalarda, Türkiye’den su getirme projesi ile 50 yıl boyunca adaya su taşınabileceğinin iddia edildiği belirtilen YKP açıklamasında, birçok bilimsel araştırmanın CTP-UBP hükümeti yetkililerini yalanlamakta olduğu savunuldu.

Açıklamada, “Türkiye’nin Dragon Çayı’ndan kesintisiz ne kadar süre su sağlayabileceği, iklim değişikliği ve onun etkilerine bağlı olduğu ortadır. Ayrıca su miktarının azalması ile metalaştırılan suyun piyasa etkisine açık hale getirileceği, fiyatının arz ve talebe göre şekilleneceği için, fiyatın kontrolsüz şekilde aratacağını da öngörmek zor değildir” denildi.

Havzalar arası su transferlerinin sorunun çözümü için kalıcı bir formül olmadığı belirtilen YKP açıklamasında, antlaşmanın ülkede çok daha derin sorunlara neden olacağı öne sürüldü.