Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) listesinden seçime katılan Ortak Muhalefet Alanı adayları dün düzenlenen törenle tanıtıldı.

YKP’den yapılan yazılı açıklamaya göre ‘Başka Bir Lefkoşa Mümkün!’ sloganıyla yola çıkan Lefkoşa belediye başkan adayı Halil Karapaşaoğlu ve belediye meclis üyesi adayları Canan Onurer, Celal Devrim Önen, Ceyhun Hami, Ergün Emiroğulları, Evrim Kamalı, Ezgi Bertiz, Faika Deniz Paşa, Gökhan Binici, Gülay Kaşer , Haluk Selam Tufanlı, Hamit Aygün, Hazal Yolga, Kemal Aktunç, Mehmet Karadal, Mehmet Kırmızı, Münevver Özakalın, Murat Kanatlı, Neşe Karakaş, Nevzat Hami, Tolga Yücedal, Tuğçe Koruoğlu, Yusuf Alkım kendilerini tanıttı ve projelerini anlattı.

Yapılan konuşmalarda YKP’nin anayasa değişiklik paketine hayır dediği de hatırlatılarak bu süreçte “başka bir yerel yönetim modelinin nasıl olması gerektiğine yönelik siyasi kampanya” ile birlikte anayasa değişikliğine hayır kampanyası da yürütüleceği anlatıldı.

1984 Bahçe’de gerçekleşen etkinliğin açılışında konuşan Devran Öztunç, “YKP’nin yerel yönetim politikası, genel duruşundan ayrı düşmez. Belediyecilik YKP için sadece çöp toplamak gibi tartışmasız yerine getirilmesi gereken günlük görevlerden ibaret değildir” dedi.

Öztunç konuşmasına özetle şöyle devam etti:

“YKP’nin işgal karşıtı, anti-militarist, emek eksenli, doğa dostu ve toplumsal cinsiyet duyarlı politikaları, yerel yönetimlerdeki duruşunu da belirler. Yerel yönetim demek bir sokağın, bir mahallenin, bir şehrin, bir toplumun kendi kendini yönetmesi, yani toplumsal bir özyönetim kültürünün yaratılmasıdır, tam anlamıyla yerinden yönetmektir.

Katılım demek toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına hizmet etmek demektir. Herkes kamusal politikaların geliştirilmesine ve belirlenmesine katılma hakkına sahiptir. Herkes yaşadığı şehirlerde, köylerde öncelikli yatırımların nereye yöneleceği, sosyal yatırımlara ne kadar pay ayrılacağı gibi temel konularda kararlara katılabilmelidir.

Bunun için şehirlerde, köylerde, mahallelerde, bölgelerde herkesin doğrudan katıldığı, acil ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlediği toplantılarda belediyelerin, yerel yönetimlerin gerçekleştirecekleri yatırımlar saptanmalıdır. Herkese sağlıklı, insanca, nitelikli, onurlu, yaşam olanaklarının vazgeçilemez kamusal hakkı olduğunu ve bu haklarının sağlanmasını da kamusal bir yükümlülük olarak görüyoruz.”