Sendika işçi ve hademe alınmaması halinde yasal tedbir alacağını açıkladı

KKTC'de her yıl yaşanan hademe krizine bir yenisi daha eklendi.

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş), okullara hademe alınmasını isteyerek, işçi ve hademe istihdamı yapılmaması halinde yasal tedbirlere başvuracağını bildirdi.

Kamu-İş Genel Başkanı Sami Dilek konuyla ilgili olarak bugün yaptığı yazılı açıklamada, okullardaki eksik hademelerin istihdamı için 2011 Eylül ayından beri mücadele verdiklerine işaret ederek, hademe istihdamı konusunda mutabakat sağlanmasına karşın 2012-2013 eğitim yılı başlarken hala bu istihdamların yapılmamasını eleştirildi.

“İlgili Bakanın, bu yıl okullarımız, hiç eksiksiz yeni bir sayfa ile tedrisata başlayacağı açıklamalarına rağmen, işçi ve hademe istihdamı konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir” denilen açıklamada,  Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst  ve diğer yetkililerle görüşmelerde olumlu kararlar alınmasına karşın gerçekleşen bir işlem olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, hademe eksiklikleri nedeniyle, okullarda işlerin halen az sayıdaki hademeye kaldığı, artan öğrenci sayısı ve çoğalan işlerin mevcut hademelerle yapılamadığı belirtilerek,  estik hademeyle işleri yapmaya kalkanın doğal sonunun bu insanları iş yoğunluğuyla ezmek olduğu ifade edildi.

Sorunun çözümünün mutlaka hademe istihdamıyla mümkün olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Kamu- İş olarak okullarımızın temizliği, çocuklarımızın sağlığı ve temiz ortamda yapılması gereken eğitimi bekliyoruz ve başta Eğitim Bakanı olmak üzere istihdamı yapan tüm devlet yetkililerini göreve çağırıyoruz, istihdamların yapılmaması halinde ise yasal tedbirler alacağımızı eğitim camiası ve kamuoyuna duyuruyoruz.”