Muhalefet ‘Mazbata’ ile ilgili önerge veriyor

Borçlar Ana Para yerine donuk bakiyeden alınıyor

Kazım And ‘ Tufan Erhürman hayal kırıklığı oldu’

‘ Adil, Merhametli ve insani değil’ 

Kıbrıs Manşet’in geçtiğimiz hafta içerisinde detaylarını geniş bir şekilde verdiği Yeniden Yapılandırma Yasası bugün Meclis’te oylamaya sunuluyor.


Borç- Alacak ve Faiz  ilişkilerini düzenleyen mevzuata ilişkin değişiklikleri hazırlayan ve son şeklini veren Ad-Hoc Komite 3 yasadan bir tanesi olan yeniden yapılandırma  yasası Meclis’te bugün (25 Kasım) saat 11.00 dolaylarında Milletvekillerinin oylarına sunulurken bazı maddelerine yönelik tepkiler de devam ediyor. Ad-Hoc komitenin, Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesininin tüm çabasına rağmen, Ana Para yerine donuk bakiyeyi esas alarak oylanması için Meclise gönderdiği Yeniden Yapılandırma Yasası’nın adil. Merhametli ve insani olmadığı öne sürülüyor.



Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesininin de izleyeceği Meclisin Bileşiminden yasanın oy çokluğu ile geçmesi bekleniyor.




ADİL, MERHAMETLİ VE İNSANİ DEĞİL

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü Kazım And, Kıbrıs Manşet’e yaptığı açıklamada, Yasa bugün  Mecliste oylanıyor. Yasada bazı iyileştirilmelerin yapılması için Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi olarak hem Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu hemde Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ı ziyaret ettik. Borçların donuk noktası yerine Ana para esas alınarak yeniden yapılandırılmasını bunun daha adil ve insanlarımızı büyük ölçüde rahatlatacağını söyledik.  Bu yasayı, adil, merhametli ve insani bulmadığımızı söyledik. Ancak bunu Başbakan ve Başbakan Yardımcısına kabul ettiremedik dedi.



MAZBATA İÇİN MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ ÖNERGE VERECEK

 Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Koordinatörü Kazım And açıklamasına şöyle devam etti. ‘ Hükümet bireyleri kararlıdırlar. Bu yeniden yapılandırmanın son olacağını söylüyorlar. Tabiki kendi hükümetlerinin zamanında bu son olacak. Bu yasa arzu edilen değil. Büyük sorun ve proplemler çıkacak. Herşeyden önce mazbatayı kaldırmıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen mazbata için bazı ‘Muhalefet Milletvekilleri’ bugün Meclise önerge verecek. Ödeme güçlüğü içerisinde olan ve ödeme gücünü yitiren insanlarımızın mazbata öncesinde birkez daha hakim önüne çıkartılarak durumlarının tezekkür edilmesi gerek.



MAZBATALARA ÇÖZÜM GETİRMEDİ

Bu yasa mazbatalara çözüm getirmedi. Mazbata sorununa ödeme gücünü yitiren insanların yargı tarafından yeniden ve adil bir yargılama içinde yeniden durumlarının görüşülmesi ve ödeme gücünü yitiren insanların hapse girmemesi için önerge verilecek. Yasa sorunu çözmüyor. Borçlu, mazbata için Avukat tutacak ve mahkemeye gidecek. Peki durumu ne zaman yargıç tarafından ele alınacak? 3 ay 5 ay sonramı? Bu süre içerisinde Polis,  borçluya o süreyi tanıyacakmı? Polis böyle bir durumda bekleyecekmi? Halbuki AB hukuku içerisine gireceksek insanların ticari borcundan dolayı mazbatadan dolayı hapse girmemesi gerek.



DONUK’DAN ÖNCE BİLEŞİK FAİZ İLE ÖDENEMEYECEK DURUMA GELDİ

Yasada belirtilen borcun donuktan alınması ibaresi de bence adil, merhametli ve insani değil. Düşünün, borç donuğa düşmeden, birçok borçluya aylık bileşik faiz uygulandı. Yarı yarıya Temmerrüt Faizi ilave edildi. Yüksek faiz ile ödenmeye çalışan ancak her ay uygulanan bileşik faiz ve temerrüt faizi nedeni ile  büyüyen ve ödenemeyecek duruma gelen borç donuk alacak kapsama girdi. Peki donuğa girmeden önceleri uygulanan yüksek faiz ile borcun  ödenmesine çalışılmasına rağmen yüksek faiz nedeni ile yine de borcun yükselmesine ve büyük rakama ulaşmasına ne demeli? Bu durum yüksek faiz ile büyüyen ve donuk duruma düşen borç kat sayı ile çarpılınca ve yeniden yapılandırılınca yine adamı bitirir. Adil olan borcun ana para üzerinden hesaplanmasıdır. Ana para uygulanacak katsayı ile çarpılmalı ve borç buna göre yapılandırılmalı. Adaletsizlik bir yerde daha var. Bu yasaya göre hiç ödemeyen mükafatlandırıldı. 3 ay yani 90 gün sonra donuğa düşen bir borç daha önce hiç ödenmemişse borçlu avantajlı olur. Borcunu ödemeyen mükafat kazanır, borcunu ödeyen ise avantajsız olur. Peki böyle bir yasa adilmidir?



YASADA ESKİYE NAZARAN İYİLEŞTİRME VAR

Yalnız birşeyi daha ifade etmek gerek. Bu yasada belli iyileştirmeler var. Birinci ve ikinci yasalardan bu yasa daha iyidir. Katsayı tablosu aşağı inecek. Devlet borçları ile Belediye borçları da dahil edilseydi çok daha iyi olabilirdi. Diji Türk, Turcell, Telsim gibi şirketlerin yanısıra kişiden kişiye olan borçların da yasaya dahil edilmesi iyi oldu. Eski yasa yalnız kredi sağlayacağı ile ilgiliydi. Yeni uygulanacak olan Yeniden Yapılandırma Yasası. bankalar ve finans kuruluşları dışına da taşındı ve şirket borçlarına da inildi. kapsam genişletildi bu insanları rahatlatacak. İkincisi bugün çıkması muhtemel yeni yapılandırma yasasında tablo aşağı indi.  Üçüncüsü ise donuk alacaktan sonra kısmen ödemeler yapanların ödemleri de ödeme yaptıkları yılın katsayısı ile çarpılacak. Donuk alacaktan sonra o yılın katsayısı ile çarpılacak ve toplam borçtan düşülecek.



YARGIÇLAR BU YASAYA GÖRE KARAR VERECEK

İyileştirme henüz mahkeme hükmü verilmeyen borçlar içinde var.  Mahkemenin hüküm verdiği borçlar var. Ama mahkemece adil bulunması halinde bu yasaya göre mahkeme yeniden karar verecek. Yani Yargıç uygun bulması halinde konuyu yeni yasaya göre değerlendirecek ve kararı değiştirecek. Mahkeme kararı olanları bu yasa risk altına soktu. Halen hüküm verilmemiş davalarda, Mahkeme hükümleri bu yasaya uygun olarak yapılmalıdır.  Mahkeme hükmü verilmeyen davalarda yargıçlar bundan sonra bu yasaya göre karar vermek durumundadırki bu iyi olan birşeydir.



ANA PARANIN ESAS ALINMASINA ANAYASAYA ENGELİ YOK

Yasada maalesef Ana Para esas alınmadı. İşin esası Ana Para esas alınmasıdır. Yasayı hazırlayanlar ana paraya götürecek Anayasal engelin olmadığını biliyorlar. Ve maalesef haksızca verilen mahkeme hükümlerini yasallaştırıyorlar. Belki 10 veya yüz Millyonlarca lira eritiliyor. Bir nesil borç altında yok oldu. Bir nesil boğazından kesildi ve bütün yatırımları erozyona uğradı.




TUFAN ERHÜRMAN HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

Büyük umut beslediğimiz Tufan Erhürman bu vurguna alet oldu. Soyguna ve kıbrıs Türk halkının bir neslinin harcanmasına alet oldu. Hayal kırıklığı yarattı. 1987 de Fasıl 157 kaldırıldı. Oradan alda gel, tam tamına 25 yıl bir neslin harcanmasına zay zuy olup yok olmasına maalesef Tufaf Hoca da alet oldu.  Ben Tufan Hoca’yı adil,  merhametli ve insani bulmuyorum.



 EYLEM YAPACAKTIK AMA HALK MAZBATA İLE KORKUTULDU

Yasa ile ilgili olarak bugün Meclis önünde bir eylem yapacaktık. Halk eylem yapılmaması için mazabata ile korkutulu.  Polis tutuklama yaparak korku verildi. Şu anda 4-5 kişi mazbatadan hapistedir. Korku imparatorluğunda, Polis gelecek beni götürecek diye korku içerisine giren çoğu mazbatalının eyleme gelmemesi sağlandı. Tufan Hoca bu son yeniden yapılandırma yasası diyor. Bu ikidarda tabiki bu yasa son olacak. Ama başka partilerin de iktidara gelmesi söz konusudur bu da unutulmamalı’



BİR TAKIM TUZAKLAR İLE DOLU PROTOKOLLERE İMZA ATMASINLAR

Bankaların yeni hayata geçirdiği koyduğu bir takım uygulamalar var. Tavsiye niteliğinde, bankalar birliğinin açıkladığı bir takım kurallar var.  mazbata baskısı altında olan borçlu çok dikkatli olsun. Bu uygulama tuzaklar ile doludur ifadesinde bulunan, Kazım And,  bu yasa ile Mahkemeye  gidersem 1 ay 3 ay bekleyeceyim. Polis gelip beni tutuklayabilir diye düşünen borçlu bankaya gideyim. Banka bir yazı yazar ve mabata kalkar. Bende rahat ederim diye dününebilir. Ama dikkat etsinler. Abuk subuk bir takım protokoller imzalayacak borçlu  gidip bir takım tuzaklar ile dolu bu protokolleri imzalamasın. Biz çözüm getireceğiz diyen bankalara insanlar inanmasın ve tuzaklara düşmesinler dedi.


KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER