Yeniden Cezaevi


Özgür Volkan - Özel Haber

Psikolojik Danışman, Uzm. Dr. Demet Karakartal, daha önce de cezaevi deneyimi olan eski hükümlülerin yaşadıkları sorunların; toplumsal, ekonomik ve psikolojik sorunlar olduğunu belirtti.

 

ÇARESİZLİKTEN YENİDEN CEZAEVİNE GERİ DÖNÜYORLAR

Psikolojik Danışman, Uzm. Dr. Demet Karakartal, ‘‘Cezaevi’nden Çıkan Eski Hükümülerin Yaşadıkları Sorunların İncelemesi’’  konulu bilimsel çalışmasıyla KKTC’de bir ilke damgasını vurdu.

 

Karakartal, eski hükümlülerle yaptığı çalışmasına ilişkin Özgür Volkan Gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

 

ASIL CEZA CEZAEVİ’NDEN ÇIKTIKTAN SONRA BAŞLIYOR

Dr. Karakartal, hükümlülerin cezaevinden çıktıktan sonra toplumsal yaşama uyum sürecinde birçok sorunla karşılaştıklarını ve asıl cezanın   tahliye sonrasında varlığını hissettirdiğini belirtti.

 

Karakartal, cezaevinden tahliye olan eski hükümlülerin toplumsal yaşama geçiş aşamasında birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarının altını çizerek ‘‘bu sorunlar arasında toplumsal yaşama uyum sürecindeki korkuları, en temel ihtiyaçlardan yiyecek, giyecek, gelir ve yaşayacak bir yer gibi kaynaklara ulaşamama ve destek yetersizliği, ekonomik sorunlar,  toplum tarafından dışlanma, etiketlenme ve bunun sonucunda ruhsal çökkünlük yer alabilmektir’’ dedi.

 

 

TOPLUM TARAFINDAN DAMGALANIYORLAR

Uzm. Dr. Demet Karakartal, cezaevinden tahliye olan eski hükümlülerin, toplum tarafından suçluluk ile ilgili damgalama ile yüz yüze geldiklerini  ve bu damgalamanın beraberinde sosyal izolasyonu, stres ve depresyonu getirdiğini bunun yanı sıra eski hükümlülerin suçlu geçmişleri nedeniyle toplumda ayrımcılıkla karşı karşıya geldiklerini ve  sosyal ihtiyaçlarının karşılanmadığının altını çizdi. 

 

 

TOPLUMSAL VE EKONOMİK SORUNLAR BERABERİNDE  PSİKOLOJİK SORUNLARI GETİRİYOR

Karakartal, cezaevinden tahliye olan eski hükümlülerin, toplumsal ve ekonomik sorunlar ile karkı karşıya kaldıklarını bu sorunların da  beraberinde ruhsal çökkünlüğü getirdiğini belirterek, ‘‘eski hükümlüler toplum tarafından dışlanmakta özellikle istihdam alanında ayrımcılığa açık ve dezavantajlı kesimler olmaktadır. Birçok eski hükümlü için iş hayatına giriş ve hâlihazır işi sürdürebilme, mevcut durumları nedeniyle kısıtlı ve sınırlı olmaktadır.’’ dedi.

 Devamı Özgür Volkan Gazetesi'nde