Yeni terminal Haziran 2019'da!

Ercan Havalimanı işletmecisi T&T şirketinin büyük ortağı Taşyapı’nın Direktörü Emrullah Turanlı, T&T’nin bugüne kadar devlete 50 milyon TL gelir payı verdiğini yıl tamamlanınca bu rakamın 100 milyon TL’yi bulacağını ifade etti

Ercan Havalimanı işletmesini alan T&T şirketinin büyük ortağı Taşyapı’nın Direktörü Emrullah Turanlı, devlete bugüne kadar 50 milyon TL gelir paylaşımı ödediklerini ifade ederek yıllık bu rakamın 100 milyon TL’yi bulacağını açıkladı.

Turanlı, devlete hem kar payını verdiklerini hem de katma değer vergisi ödediklerini ifade ederek üzerlerine düşen görevi her şekilde yerine getirdiklerini belirtti.

Turanlı, arazi teslimleri konusunda devletin yüzde 90’a yakın bir araziyi kendilerine teslim ettiklerini kaydederek, “Boşuna geçen dört yıla üzülüyorum ama biz açığı kapatacağız” ifadelerini kullanarak Kıbrıs Türk halkına çok güzel bir havalimanı kazandıracaklarını belirtti.

Taşyapı’nın Direktörü Emrullah Turanlı, Ercan Havalimanı yeni terminal binasının Haziran 2019’da bitebileceğini ifade ederek, gereli tüm ekipmanların siparişlerinin verildiğini belirtti.

“Şirket olarak risk aldık”

Emrullah Turanlı, Taşyapı olarak Kıbrıs’a ciddi bir yatırım yaptıklarını ifade ederek şirket olarak risk aldıklarını kaydetti.

Hükümetin devleti güçlü tutup, benzer projelere sahip çıkması durumunda başarılı olabileceğinin altını çizen Turanlı, Kuzey Kıbrıs’ın bir cazibe merkezi olmaması durumunda gerçekleştirdikleri projenin bir geleceğinin olmayacağını belirtti.

“Yatırım yapma niyeti olmayanlar iade edecek yerde, satmaya çalışıyor”

Turizm arazileri ile ilgili de konuşan Turanlı, turizm alanı olmaya müsait bütün arazilerin dağıtıldığını, dağıtılarak da iyi yapıldığını söyledi. Turanlı, arazilere yatırım yapma niyeti olmayan iş adamlarından bu arazileri geri alınması gerektiğini söyledi. “Arazi verilen kişiler yatırım yapmıyor. O arazileri iade edecek yerde, satmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullanan Turanlı, bunun zararını Kıbrıslı Türklerin çektiğini söyledi.

“Arazilerin yüzde 90’ını devraldık”

Ercan’da yüzde doksana yakın arazi devrinin kendilerine geçtiğini kaydeden Turanlı, buna uygun çalıştıklarını belirtti. Turanlı, arazi devirleri ve siyasal sıkıntılardan dolayı geç kaldıkların dört yıl için üzüldüklerini de kaydederek açığı kapatmaya niyetli olduklarını belirtti.

Turanlı, “Bu süreçte büyük bir sabırla çaba harcadık, pes etmedik. Bunca probleme rağmen bırakıp kaçmadık. Dört yıl, her gün her gece problemlerle uğraştık. İhaleyi aldık, söz verdik, sözümüzü de tuttuk. Biz de sözlerin tutulmasını istedik, o da arazi devri, başka bir şey değil” dedi.

ercan-001.jpg

“Haziran 2019’da yeni terminale geçeceğiz”

Turanlı, Haziran 2019’da yapımı süren yeni terminal binasına geçeceklerini ifade ederek bina içerisi için gerekli olan her türlü cihazın siparişlerini verdiklerini söyledi. Yeni terminal binası için gerekli olan döner bantlar, asansörler, bagaj bantları ve körükler gibi temel ihtiyaçları tamamının siparişinin verildiği kaydedildi.

“Yıllık 100 milyon TL”

Ercan Havalimanı’nın işletmesinden gelen kar payının yüzde 48.9’ini ödediklerini bunun yanı sıra KDV de ödediklerini belirten Turanlı, “Şu ana kadar gelir paylaşımından 50 milyon TL ödedik. Yıllık bu para 100 milyon TL’yi bulacak. Bakınız, kaç tane böyle esnaf gelmiş Kıbrıs’a. T&T devlete bu yıl 100 milyon TL’den fazla bir para ödemiş olacak. Bir tamam sorumluluğum neyse onu yapıyorum. Bu nedenle haklıyım” ifadelerini kullandı.

“İki yıldır dolaşıyorum”

Turanlı, havaalanı elektriği için 20 megavat enerjiye ihtiyacı olduğunu ifade ederek iki yıldır bu enerjiyi üretebilmek adına devlet dairelerini dolaştığını söyledi. “Kıbrıs ada ülkesi. Ben de yatırımcıyım, köle değilim. Daire daire dolaşmak zorunda da değilim. Yatırım yapmak istiyorum. Havaalanı 20 megavat enerji istiyor. Üretip, tüketmek istiyorum. Üç yıldır şartnamede de yer alan kendi güneş enerjisi yatırımım için daire daire dolaştırılıyorum” isyanında bulundu.

sasa-001.jpg

“Beni kavgacı göstermeyin”

Turanlı medyada kendisinin kavgacı biri olarak gösterildiğini kaydederek aslında kendisinin kavgacı olmadığını sadece işini yaptığını söyledi. İş yapmasını engelleyenlerin kavga ettiğini belirten Turanlı, “Türkiye’de de bana kavgacı diyorlar. Ben istiyorum ki işim yürüsün, hukuk uygulansın.

Türkiye’de de Kıbrıs’ta da ekonomi geriye gidiyor ama düzelecek. Darphane değilim ama ne buluyorsam, o kaynakları yatırıma döndürüyorum. Keşke herkes benim gibi yapsa” dedi.

“Kıbrıs’ta modern tarım için kararlıyım”

Tarım yatırımları için arazi alımları yaptığını kaydeden Turanlı, Kıbrıs’ta modern tarım yapmak için kararlı olduğunun altını çizdi. “Kıbrıs cennet, kıymetini bilmek gerekiyor. Ama bunun için yatırım yapmaktan korkmamak gerekiyor” diye konuşan Turanlı, hem Türkiye’de hem de KKTC’de yatırımlarını devam ettireceğini belirtti.

“Halen vatandaş değilim”

KKTC vatandaşı olmadığını, daha rahat yatırım yapma adına vatandaşlık talebi olduğunu söyleyen Turanlı, “Halen KKTC vatandaşı değilim. Millet de sanıyor ki vatandaşlık dileniyorum, kimse yanlış anlamasın. Bürokrasi her türlü yatırımı yapmamı engelliyor, zira vatandaş değilim. İki yıldır bekliyoruz” dedi.

“Kimseyle kavgam yok”

Bir dönem ciddi şekilde tartışmalar yaşadığı Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir kavgası olmadığını da ifade eden Emrullah Turanlı, kimsenin kendisine saygısızlık yapmadığı sürece kimseyle derdi olmadığını söyledi.

“Siyasetten tek beklentim sorunların ortadan kaldırılması”

Turanlı tek amacının yatırımı bir an önce tamamlamak olduğunu kaydederek siyasetten de tek beklentisinin sorunların ortadan kaldırılarak, hızlıca yatırımın bitirilmesini sağlamak olduğunu söyledi. “Eminim Tahsin bey de bu yatırımın ülke menfaatine bitirilmesini istiyor. Nitekim benim açımdan, havaalanındaki denetim yanlışından dönüldü. Dönülünce de bu sorun benim için kapandı” diye konuşan Turanlı, Ortak amaç yatırım değil mi? Ben bunun için çalışıyorum ve çalışmaya da devam edeceğim” diye konuştu.

“Ercan’ı bitirsem, turizm alanına da yatırım yapacağım”

Ercan Havalimanı yatırımını tamamlamasının ardından Kıbrıs’ta turizm yatırımı yapmak istediğini de kaydeden Turanlı, bunun yanı sıra Kıbrıs’taki özelleştirme ihalelerine de katılmak istediğini söyledi. “Ganimet sahibi değilim, yatırımcıyım. Kıbrıs’ta da gece gündüz uğraşıyoruz” diye konuşan Turanlı,

“Ben, Ercan’ı uluslararası uçuşlara açmak için uğraşıyorum. Hukuk içinde mücadele vereceğim. Bunun için kavga eden bir Kıbrıslı duydunuz mu? Ama ben uğraşıyorum. Uçağın içinde beklemesin insanlar. Londra’dan kalksın uçak, Ercan’a insin. Kıbrıslı Türk’ün bu hakkının elinden alınması isyan edilecek bir olay değil mi? Neden toplanıp Kıbrıs Türkü buna isyan etmiyor? Ben her türlü desteği vermeye hazırım. Bu isyanı duyuralım. Ben dünyadan basın mensubu da getiririm. Bu haksızlık büyük bir miting hak etmiyor mu? Sivil toplum örgütleri bu ambargolara hep birlikte ses çıkarabilmeli. Kimse düşünmesin ki Taşyapı’nın bundan menfaati var. Uluslararası hukuk Kıbrıslı Türk’e diyor ki uçamazsın. Kıbrıslı Türk vatandaş Almanyalıya ne yapmış? Fransız’a, İngiliz’e, İsveçliye? Ne yapmış… Neden seyahat hakkı engelleniyor? Bu isyan için yeterli değil mi?” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Havadis