ÇAVUŞOĞLU, SENDİKA VE ÖRGÜT TEMSİLCİLERİYLE BİRLİKTE  ANKARA’DA TEMASLARDA BULUNDU

“MEVCUT MERKEZİ CEZAEVİMİZ ARTIK İHTİYACI KARŞILAYAMAZ BİR NOKTADA… YENİ CEZAEVİ  ŞART”

ERGİN: “HEMEN YAPILMASI İÇİN GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERECEĞİM… BİZLER İÇİN HER ZAMAN KKTC VE ORADA YAŞAYAN SOYDAŞLARIMIZ ÇOK ÖNEMLİDİR”

“HUKUKİ İŞLEMLER HIZLANMALI. GECİKEN İŞLEMLER NEDENİYLE TÜRKİYE GEREKSİZ YERE AĞIR TAZMİNATLAR ALDI”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KTAMS, KAMU-SEN, Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği ve Merkezi Cezaevi’nden temsilciler ile birlikte Ankara’da TC Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bir araya geldi.

Bakanlıktan verilen  bilgiye göre, görüşmenin ana gündem konusu, yıllardır yapılması planlanan ve gerekli bütçenin de TC’den ayrılmasına rağmen ihale mevzuatı yüzünden yapılamayan “Yeni Merkezi Cezaevi Kampüsü” oldu.

Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet, TC Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve heyeti ile yaklaşık 1 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede konuşan Çavuşoğlu, KKTC’de bulunan Merkezi Cezaevi’nin artık ihtiyacı karşılayamaz bir noktada olduğuna işaret ederek,  “Gerek çalışma huzuru açısından gerekse mahkumların tekrar topluma kazandırılması ve cezaevi güvenliğinin en üst noktalara taşınması düşüncesiyle yıllar önce alınan yeni merkezi cezaevi yapımı konusu maalesef günümüze kadar çözülemeyen bir sorun haline gelmiştir. Ben ve ekibim bugün sizlerin yanına gelerek, bu konuda artık son noktayı sizlerin destekleri ile koymak niyetindeyiz” şeklinde konuştu.

“GEÇMİŞTE İHALE MEVZUATINA TAKILMIŞTI… BUGÜN BUNU AŞTIK”

Geçmişte yapılması planlanan cezaevi konusunun ihale mevzuatına takıldığını ancak kendilerinin bugün bu konuyu aştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Kıbrıslı Türk müteahhitlerin de katılabileceği bir ihale sürecinden sonra hızlı bir şekilde, dünya normlarına uygun bir cezaevini toplumumuza kazandırmak niyetindeyiz. Şu ana kadar göreve geldiğimiz günden bugüne mevcut cezaevini iyileştirmek için elimizden geleni yapmaya çalıştık ancak yeni bir cezaevi şarttır.”

ERGİN

Açıklamaya göre, TC Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, Bakan Çavuşoğlu ve heyetini Ankara’da böylesi hayırlı bir iş için görmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, kendisinden önceki adalet bakanlarının gündeminde olan ve bütçesinin dahi ayrıldığı cezaevinin, iki ülke arasındaki ihale mevzuat sıkıntısı nedeniyle yapılamadığına dikkat çekti.

Sadullah Ergin, şöyle konuştu:

“Sayın Cemil Çiçek’in Adalet Bakanı olduğu dönemden bugüne yapılamayan cezaevi için sizlerin iyi niyetlerini, Kıbrıs işlerinden sorumlu bakanımız Sayın Beşir Atalay ile de görüşerek hemen yapılması için gereken hassasiyeti göstereceğim. Hatta günümüzde Sayın Cemil Çiçek beni Mecliste gördüğünde sormaktadır, ‘Kıbrıs’a cezaevi işi ne oldu’ diye! Kendisi şu an Meclis Başkanı oldu. Bizler için her zaman KKTC ve orada yaşayan soydaşlarımız çok önemlidir. Türkiye’yi ileriye taşımak için, ne yapıyorsak aynısını KKTC’ye de yapmak için çaba sarf ediyoruz. Biz sizleri kendimizden ayrı görmüyoruz. Bu bağlamda sizleri ve heyetinizi Avrupa’nın dahi örnek aldığı Sincan ve diğer cezaevlerimizi görmeye davet ediyorum. Bizler Türkiye’de yüzlerce küçük cezaevini kapattık, kapatmaya da devam ediyoruz. Bugün cezaevlerimizi Avrupa’nın dahi ilerisinde bir noktaya taşıdık.”

YARGI İŞLEMLERİ HIZLANMALI

Ergin konuşmasında, KKTC-TC arasındaki hukuk ve yargı işlerinde işlemlerin daha hızlı olması gerekliliğine de dikkat çekti. Ergin, özellikle geciken bazı evraklar ve yargı sürecinden dolayı TC‘nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından gereksiz yere ağır tazminat cezaları aldığını söyledi. Ergin, bürokratlar düzeyinde işlemlerin daha hızlı olmasının ise bu tazminatları TC’nin ödemesini önleyeceğine vurgu yaptı.

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet görüşmenin ardından Sincan ve bazı cezaevlerini gezerek, artık kampus yapısına kavuşmuş ve Avrupa’ya örnek olan TC’deki cezaevleri hakkında bilgi aldı. Cezaevinde yemek de yiyen heyet, incelemelerin ardından Ankara’dan KKTC’ye döndü.

(ÖK/GUR) FOTOĞRAFLI