2(T.A.K): Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini kazanan Nikos Anastasiadis, yeni bakanlar kurulunu dün açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in bakanlar kurulunda DİSİ, DİKO ve EURO.KO partilerinden olmak üzere beş eski ve altı yeni ismin yer aldığını, kabinde hiçbir kadının bulunmamasının tepki çektiğini yazdılar.

Habere göre yeni Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis tarafından açıklanan yeni kabine şöyle:

Dışişleri Bakanı: İoannis Kasulidis (DİSİ, Glafkos Kliridis hükümetinde de görev aldı), İçişleri Bakanı: Sokratis Hasikos (DİSİ, savunma bakanı olarak görev yaptı), Maliye Bakanı: Mihalis Sarris (Tasos Papadopulos hükümeti döneminde görev yaptı), Savunma Bakanı: Fotis Foitu (DİKO, tarım bakanı olarak görev yaptı), Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı: Tasos Mitsopulos (DİSİ), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Haris Yeorgiyadis (DİSİ), Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı: İoanas Nikolau (DİSİ), Eğitim ve Kültür Bakanı: Kiriakos Kenevezos (DİKO), Sağlık Bakanı: Petros Petridis (DİKO), Sanayi ve Ticaret Bakanı: Yorgos Lakkotripis (DİKO), Tarım Bakanı: Nikos Kuyalis (EURO.KO).

Habere göre Anastasiadis, başkanlık sarayında kendisiyle birlikte görev alacak kişileri DİSİ’de yakın çalışma arkadaşlarından seçti.

Bu çerçevede Başkanlık Müsteşarı görevine Panayotis Andoniu, Başkanlık Özel Kalem Müdürlüğü görevine ise Panayotis Andoniu getirildi.

Gazeteye göre, Anastasiadis, mevcut olan üç komiserlik görevine ise kadınları atamayı tercih ederek, kabinede kadınların olmadığı yönündeki eleştirileri hafifletmeye çalıştı.

Habere göre, Keti Kliridu, Dış Ülkelerde Yaşayan Rumlar ve Dini Gruplarla İlgili Konulardan Sorumlu Başkanlık Komiseri; İoanna Panayotu Çevre Komiseri ve Emanuella Musiutta Lambrianidu ise Kamu Reform Komiseri olarak atandı.

AKEL ELEŞTİRDİ

Gazete, Anastasiadis’in ve DİKO Başkanı Marios Karoyan’ın dün yaptıkları açıklamada, kabinenin oluşumundan duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini, AKEL’in ise özellikle kadınların yokluğu konusunu eleştirdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ve Karoyan açıklamalarında, yeni bakanlar kurulunun hükümet programını başarıyla uygulayacaklarından emin olduklarını belirttiler.

AKEL’den yapılan açıklamada ise, kadınların yokluğunun yanı sıra Maliye Bakanı olarak, eski bir banka üst düzey yöneticisi olan Mihalis Sarris’in ve Çalışma Bakanı olarak ise Kıbrıslı işsizlerden ziyade AB vatandaşı işsizlere iş sağlayan bir iş adamının görevlendirilmesi eleştirildi.

EDEK de, daha önce görev almış kişilerin yeniden görevlendirilmeleri ve kadınların yokluğu konusunda eleştiride bulundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Anahtar Niko’da – Yönetim Değişikliği – Anastasiadis Hükümetinin Oluşumunun Tam Bir Başarı Olduğunu Açıkladı”.

Haravgi: “Yeni Hükümette Parti Dengeleri Korundu”.

Simerini: “Yeni Bakanlar Devlet Başkanının Emriyle Parti Görevlerini Bırakıyorlar – Bakanlar Kurulu Açıklandı”.

(SB/ÖK)