Yasaya ne uyan var, ne de denetleyen

Yasaya göre mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde ağır vasıtaların yollara çıkmaması gerekiyor ancak, uygulamayı dikkate alan yok

Ülkemizdeki mevcut karayolları yasalarına göre ağır vasıtaların mesai saati başlangıcında ve mesai saati bitiminde yollara çıkması yasak ancak, söz konusu yasak her gün onlarca araç tarafından çiğnenirken, denetimin olmaması vatandaşın şikâyetlerine yol açıyor.

Başkent Lefkoşa’da mesai girişi ve çıkışında yaşanan trafik sıkışıklığı vatandaşların en yoğun şikâyet konularının başında geliyor.

Tüm eleştirilere rağmen yetkililerin sorunla ilgilenmemesi dikkat çekici bulunurken, trafiğin rahatlatılması amacıyla bazı bölgelerde görev yapan trafik polislerinin de kamyonlara müdahale etmediği dikkat çekti.

Fasıl 83 “Umumi Yolları Koruma Yasası”na göre, mesai başlamadan bir saat önce ve mesai çıkışından yarım saat sonraya kadar 5 bin Kg’lık (5 tonluk) kamyonların yollara çıkışı yasak.

Vatandaşlar trafikte polisin daha etkin rol almasını isterken, yasaların uygulanmasıyla trafiğin rahatlayacağı görüşünde.

Yasa ne diyor?

24 Mayıs 2004 yılında yürürlüğe giren “Fasıl 83 Umumi Yolları Koruma Yasası”nın 4’üncü maddesi aynen şöyle:

“Lefkoşa - Güzelyurt, Güzelyurt - Çamlıbel, Çamlıbel - Girne, Girne - Çatalköy, Ercan Kavşağı – Serdarlı, Geçitkale - Bahçeler, Gazimağusa - Yeni Erenköy ana yollarında, yaz ve kış mesai saati uygulandığı sürede; mesai saati başlamadan bir saatlik süre içinde ve mesai bitiminden yarım saatlik süre içinde 5 bin kilogram ve üzeri ağırlıkta olan kamyonların seyrüseferlerini ve bulunmalarını yasaklarım.”

Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, söz konusu düzenleme ile ilgili olarak yakın zamanda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na bir yazı gönderdiğini söyledi.

Lefkoşa’dan Girne’ye doğru Ciklos mevkiinden itibaren 2 bin 32 kilogram üzeri araçların bu yolu kullanması yasak. Ancak yine birçok kamyon bu yolu kullanıyor.

Özellikle başkent Lefkoşa’da mesai girişi ve çıkışında yaşanan trafik sıkışıklığına yola çıkmaları yasak kamyonların da eklenmesine kızan vatandaşlar, trafikte polisin daha etkin rol almasını ve yasaların uygulanmasını istiyor.

Vatandaşlar, “Bu konuda hemen önlem alınıp kuralların doğru dürüst uygulanması lazım. Polis en kısa zamanda gereğini yapması lazım. Yasa olmasına rağmen polis bugüne kadar neden önlem almadı?” diye soruyor.

Yol güvenliği projesine ne oldu?

CTP - ÖRP Hükümeti döneminde İçişleri Bakanlığı’nın gündeminde olan ve hükümet programına da konan “Yol güvenliği” projesi adı altında yer alan ve ağır vasıtaların yollarda denetlenmesini amaçlayan “Ön ihbar değerlendirme sistemi” henüz hayata geçmedi.

Dönemin yetkilileri “Çok yakında sistem ülkemizde devreye giriyor” demesine rağmen aradan yıllar geçti ancak halen devreye giremedi. Bir türlü devreye giremeyen sisteme göre limitlerin üzerinde yollara çıkan ağır taşıtlar dört noktaya kurulacak istasyonlar sayesinde kontrol edilecekti.

Projeye göre ağır vasıtalar için dört noktaya ağırlığı hassas tartı istasyonlarının kurulması hedefleniyordu. Güngör yolu, İskele-Karpaz kavşağı, Girne dağ yolu Arapköy mevkii ile Çamlıbel mevkiine takılacak sistem devamlı çalışır halde olacaktı.

2014 yılında ihaleye çıkılacağı ve yılsonuna kadar bitirileceği hedeflenen proje halen hayata geçmedi. Sistem, kamyon yoldan geçerken onun ağırlığını ölçecek ve limitlerin üzerinde yük taşıyorsa istasyona çekilecek veya polis tarafından seyrüseferden men edilecekti.