USAM: “AİDS’TEN KORUNMA ÖNLEMLERİ TEDAVİDEN ÇOK DAHA ETKİLİ VE UCUZ”

Uyuşturucu, Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği (USAM) Başkanı Ayşe Gökyiğit,  HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık olduğu ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemlerinin tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğuna dikkat çekti.

Gökyiğit 1Aralık Dünya AİDS Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Çocuklarımız ve gençlerimiz cinsellik konusunda aydınlatılmalı, korunma yolları hakkında bilgilendirilmelidir” dedi.

Gökyiğit, Dünya için giderek önemli bir tehlikeye dönüşen AİDS’ten  “22’inci Yüzyılla birlikte, Afrika başta olmak üzere, geri kalmış ülkelerde ortalama yaşam süresinin 30’un altına düşmesinin beklendiğine”  işaret etti.

Gökyiğit, Birleşmiş Milletlerin geçtiğimiz günlerde açıklanan  AİDS Raporuna göre, halen dünya çapında HIV Virüsü ile yaşayan 40 milyona yakın insan bulunduğu, 2.5 milyon kişinin virüsle 2011 yılında enfekte olduğu ve 1.7 milyon kişinin de, 2011 yılında hayatını AİDS’ten kaybettiğini ifade etti.

AİDS vakalarının yüzde 95’inin gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığı ve özellikle kadınlarla çocukları tehdit ettiğine dikkat çeken Gökyiğit,  Kazanılmış İnsan Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamını taşıyan AİDS’in, sadece tıbbi bir hastalık olmayıp, ekonomik, kültürel, psikolojik ve sosyal boyutlarının da bulunduğunu kaydetti.

Gökyiğit, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastalığın önlenebilmesi için yılda 10 milyar dolar harcanması gerekirken, “korunmanın” mücadelenin temelini oluşturduğu; güvenli cinsellik,  tek eşlilik, kan nakillerine dikkat ve ortak yaşanılan ortamlarda vücut sıvıları veya kanla temas etmemeye azami özen gösterilmesinin, başlıca korunma faktörleri olarak bilindiğine işaret etti.

Aynı zamanda, sterilize edilmemiş iğne, enjektör, makas gibi kesici aletlerin de büyük risk taşıdığının unutulmamasını isteyen Gökyiğit, özellikle, uyuşturucu bağımlılarında, steril olmayan enjektör kullanımı ile hastalığın kolayca yayıldığının göz ardı edilmemesi gerektiğini  ifade etti.

Halen, 16 milyon uyuşturucu bağımlısından, 3 milyon kişinin HIV virüsüne yakalandığı ve hastalık görülme sıklığının bağımlılarda 22 kat fazla olduğunun tespit edildiğine işaret eden Gökyiğit, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan tedaviler olmakla birlikte, henüz tam iyileşmeyi sağlayacak tedavi ve aşının mevcut olmadığını; ilaç tedavisiyle hastanın günlük yaşamını devam ettirebilmesi sağlanmaya çalışıldığı, ancak bu ilaçların yaşam boyu kullanılması gerektiğini anımsattı.

Dünya AIDS Kampanyası  tarafından 2011-2015 yılları için belirlenen temanın,  "Sıfıra Ulaşmak- yani Sıfır yeni HIV vakası, Sıfır ayrımcılık ve Sıfır AIDS'e bağlı ölüm” olduğunu ifade eden Gökyiğit, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de HIV/AIDS ile mücadele, öncelikle hastalığın bulaşma ve korunma yolları konusunda toplum farkındalığının artırılması ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda,  ‘uyuşturucuya kanma, hayatını kaydırma’ sloganının da prensip edilerek, uyuşturucudan uzak durulması ve mücadeleye etkin destek verilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

(HY/KAR)