Güney Kıbrıs’ta Solea bölgesinde devam eden yangını kontrol altına alma çabalarının sürdüğü belirtildi.

Kurdali’den Spilya’ya kadar olan bölgedeki yangının ise kısmi olarak kontrol altına alındığı duyuruldu.

Rum radyosunun haberine göre, Asinu ve Kannavi bölgesindeki yangın henüz kontrol altına alınamadı. İtfaiye ekiplerinin, çok önemli olarak addedilen bu bölgedeki yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcadığı kaydedildi.

Rum haber kaynakları ayrıca İtfaiye Birimi’nin açıklamasına dayanarak, günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan müdahalenin başladığını duyurdu.

Fransa’dan beklenen ve aralarında 2 Canadairs uçağının da bulunduğu üç uçağın dün akşam Baf’taki “Andreas Papandreu” hava üssüne iniş yaptığı ifade edildi.  Fransız uçaklarının da katılmasıyla yangın söndürme çalışmalarına toplam 20 uçak ve helikopterin katılması bekleniyor.

Rum Yönetimi ayrıca yangın söndürülmesi çabaları için Rusya’dan da yardım istedi.

TÜRKİYE’DEN 2 HELİKOPTER, 1 UÇAK

Türkiye’nin de, yardım teklifinin kabul edilmesi üzerine, Anamur ve Antalya’da hazır beklettiği 2 helikopter ve 1 uçakla Kıbrıs’taki yangına bugün müdahale etmesinin beklendiği belirtildi.

Rum Yönetimi, Türkiye’den gelecek söndürme uçaklarının, yardıma gelen İsrail, Yunanistan, Britanya, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği ile birlikte oluşturulan yangına müdahale gücünün bir parçası olması koşuluyla kabul etmişti.

Rumlar, Türk uçaklarının Rumların Larnaka ve Baf hava meydanlarını kullanmasını, su ikmalini de Rum karasularından yapmasını şart koştu.

YETKİLİKERİN AÇIKLAMALARI

İtfaiye Birimi yetkilisi Markos Trankolas ise yaptığı açıklamada yangının kısmi olarak kontrol altına alınacağına ilişkin iyimserliğini dile getirirken sabah itibarıyla çalışmalara başlayan uçak ve helikopterlerin katkısının önemine dikkat çekti.

Rum Orman Dairesi Basın Sözcüsü Andreas Hristu, yaptığı açıklamada, bu bölgedeki çalışmaların yavaş ilerlediğini ve durumun göğüslenmesi için büyük çabaların sarf edilmesinin gerekli olduğunu açıkladı. Orman Dairesi ayrıca Solea bölgesindeki yangının söndürülmesi çabalarına yardımcı olmaları için gönüllülere çağrıda bulundu.

Rum Kesimi’nin Trodos dağları eteklerinde 3 gün önce başlayan ve 15 kilometrekarelik alanın kül olmasına neden olan yangın, tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamıyor. Yangında 2 itfaiyeci öldü, 3’ü ağır 6 kişi de yaralandı. Yangın yerleşim birimlerinin çok yakınlarına geldi, bazı köyler boşaltıldı.