CTP-BG’nin organizasyonuyla düzenlenen Lefkoşa Kent Kurultayı sona erdi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu MYK Üyesi Ahmet Gulle, Lefkoşa AKM’de düzenlediği basın toplantısıyla sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı.

Açıklama şöyle:

Başkent Lefkoşa’nın unvanına yakışmayan gerek yapısal, gerek yönetsel, gerekse mali iflas ve kaostan, hareket ederek, ancak ayni zamanda ülkemizde yerel yönetim anlayışına yeni bir vizyon oluşturmak üzere planladığımız Lefkoşa Kent Kurultayı’nı tamamlamış bulunuyoruz. 2 gün boyunca devam eden kurultayımız, geniş bir katılımla gerçekleşmiş ve yerel yönetim anlayışına yön verecek yeni vizyon ve stratejilere ulaşmamızı sağlayacak veriler kazandırmıştır. Bu sonuçları harmanlayarak, ulaşacağımız bilgileri önümüzdeki günlerde daha detaylı olarak halkımızla paylaşacağız. 

2 gün süren kurultayımıza, sivil toplum ve meslek örgütlerimiz büyük bir katılım göstermiş ve çok değerli sunumlar yapmışlar ve önerilerde bulunmuşlardır. Ülkemizdeki 3 üniversite; GAÜ, CIU ve DAÜ, sunumları ve önerileriyle katılmışlardır. 

 

"HERTÜRLÜ ÇALIŞMA YAPILDI"



Aynı şekilde; KTMMOB, Mimarlar Odası, Şehir plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, K.T. Ticaret Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Biyologlar Derneği sunum ve öneriler yaparak katılmışlardır. Sn Hakkı Atun, Sn. Kutlay Erk, Sn Yaşar Ersoy ve Sn Özdemir Uzuner, alanlarıyla ilgili bireysel sunum ve önerilerde bulunmuşlardır. Ayrıca Sosyal Riskleri Önleme Vakfı da yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verip önerilerde bulunmuşlardır.  Bu katılımcılar, yaptıkları sunumların yanında, Yeşil Barış Hareketi ve bireysel olarak katılan katılımcılarla Lefkoşa’ya yönelik SWOT Analizi çalışması yapmış ve ayrıntılı açılımlar gerçekleştirmiştir. 

-Kent Kurultayımıza ülkemizden katılan bu katılımcılara ek olarak 2 önemli konuk da kurultayımıza renk katmış, yeni ve Çağdaş perspektifler ve stratejilere ulaşılması için katkılar koymuşlardır. Bunlardan birincisi TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Necati Uyar’dır. Bu konferansta, şehir kimliğinin önemi, planlamada çağdaş uygulamalara ulaşmaya çalışırken göz önünde tutulması gerekenler, sıradanlaşmamak, tarihsel dokuya önem vermek adına göz önünde tutulması gerekenleri çok ayrıntılı bir şekilde ortaya koymuş ve kurultayımıza şehir planlama anlayışına yönelik ciddi katkılar koymuştur. 

Diğer konuk, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, CittaSlow uygulamalarını ve kavramını açmış ve herkese büyük heyecan verici deneyimlerini paylaşmıştır. Kent kimliğinde, yerelliğin önemini, kentlilerin üretken hale getirilmesinin kent kimliğinin oluşumuna katkılarını, bir yandan yerel kalırken diğer yandan çağdaş olabilmenin yollarını ve kentlerdeki kültürel değerlere, insanlara sahip çıkarak nasıl barış sürecine katkı konulabileceğini örnekleriyle anlatmıştır. 

KKTC tarihsel ve coğrafi ve nüfus özellikleriyle CittaSlow açılımının ülkemize yapacağı katkılar ortaya konmuş ve tartışılmıştır. Bu 2 konuğun getirdiği açılımlar, ülkemizde kent planlaması uygulamalarına büyük bir cesaret ve donanım katacağına yürekten inanıyoruz.