Şebeke sularındaki pislikler ve havadaki virüs nedeniyle ishal, ateş ve kusma şikayetleriyle hastanelere ve özel doktorlara başvuran insan sayısında önemli artışlar yaşanıyor. 
   KIBRIS’ın elde ettiği bilgilere göre; ekim ayının ilk haftasında, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kusma ve ishal şikayetiyle başvuran hasta sayısı 140’a ulaştı. Geçtiğimiz yılın ekim ayında ise bir aylık hasta sayısı 398 idi.
   Ülkenin dört bir yanından vatandaşların aynı şikayetlerle hastanelere gitmesinin ana sebebinin virüs salgını olduğu bildirildi. Solunum yoluyla geçen ve kişiden kişiye bulaşan söz konusu virüs, kusma, ishal ve yüksek ateş olarak kendini gösteriyor; ancak 48 saatte geriliyor. 
   Bazı dahiliye ve çocuk doktorları, son günlerde görülen bu salgının virüs kaynaklı olduğunu savunurken,
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Çocuk Doktoru Suphi Hüdaoğlu, görülen belirtilerin kirli sulardan kaynaklı olduğunu iddia etti. Hüdaoğlu, sulardan insanlara virüs, bakteri ve parazit de bulaşabileceğini ifade etti.
   Virüs salgının yanı sıra Lefkoşa’nın birçok bölgesindeki kullanım suyunun kirli çıkması da vatandaşları tedirgin etti.

Siber : Enfero virüsü salgını

   Dahiliye Uzmanı Dr. Sibel Siber, adanın her bölgesinden kusma ve ishal şikayetiyle hastaların doktorlara başvurduğuna dikkat çekerek, ‘Enfero’ virüsünün salgın olduğunu belirtti.
   Bu durumun, ilkbahar ve sonbaharda virüse bağlı kusma ve ishaller olduğunu söyleyen Siber, ilk gün ateş ve ishalin ortaya çıktığını, ancak 48 saat içerisinde belirtilerin gerilediğini ifade etti.
   Siber, virüsün solunum yoluyla geçtiğini belirterek, aile fertlerinin her birinde görülme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
   Siber, kendilerine gelen vakaların çoğunun virüs kaynaklı olduğunu ifade etti.
   Bakteriyle (Kirli su) şikayetlerinin mide krampları, kusma, ishal gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini ifade eden Siber, belirtilerin süresinin de virüslere göre daha uzun olduğunu belirtti.
   Siber, Taşkınköy’den ishal ve kusma şikayetiyle gelen hastaları farklı gözle değerlendirdiklerini söyleyerek bu hastalarda koliform bakteriler üzerinde durulduğunu ifade etti.
   Suların temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan Siber, kişisel hijyen tedbirleriyle önlem alınamayacağını belirtti.
   Siber, kanalizasyonun içme suyuna karışmasının sarılık gibi daha birçok hastalığı beraberinde getirebileceği uyarısında bulunarak, devlet, belediye ve sağlık ekiplerinin acil müdahalede bulunması gerektiğini söyledi.

Taşyürek: Bir günde 15 kişi geldi

   Dahiliye uzmanı Altay Taşyürek ise, ishal ve kusma şikayetiyle gelen hastaların kirli sulardan veya virüs kaynaklı olabileceğini söyledi. Taşyürek, gördüğü vakalarda daha çok virüs belrtisi olduğunu ifade etti.
   Kirli sudan bulaşan bir hastalık için sulara tetkik yapılması gerektiğini belirten Taşyürek, ishal ve kusma şikayetiyle doktorlara ve hastanelere başvuran kişi sayısında çok artış olduğunu vurguladı.
   Taşyürek, kendisine söz konusu şikayetlerle bir günde 15 kişinin gittiğini, birçok kişinin de telefonla bilgi aldığını belirtti.

Hüdaoğlu: Virüsler de sulardan bulaşabilir

   Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı, Çocuk Doktoru Suphi Hüdaoğlu, sularının kirli olduğu tespit edilen bölgelerden ishal ve kusma şikayetlerinin geldiğini belirtti.
   Halk sağlığı hocalarının da şebeke suyunun kirli olduğunda bu rahatsızlıkların görüldüğünü söylediğini anımsatan Hüdaoğlu, virüs, parazit ve bakterilerin de sulardan bulaşabileceğini vurguladı.
   Hüdaoğlu, karın ağrısı, kusma, ishal, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalıkta, bazen tüm, bazen de bir belirti görüldüğünü ifade etti.
   Kusma ve ishalin başlamasıyla, hemen vücuttaki sıvı dengesinin kurulması gerektiğini belirten Hüdaoğlu, kaynatılmış, ılıtılmış güvenli suyla sıvı kaybının önlenmesi, anne sütüne devam edilmesi, hazır mama kullanılırsa diyete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Taşkın: Çocuklarda da görüldü

   Çocuk Doktoru Mert Taşkın da, ishal ve kusma şikayetinin çocuklarda da görüldüğünü belirtti.
   Söz konusu şikayetlerin kirli sulardan kaynaklanmadığını daha çok virüs türleri olduğunu söyleyen Taşkın, bu hastalığın havadan bulaştığını ifade etti.
   Taşkın, kendisine giden hastaların dışkı tahlillerinin temiz çıktığını, bu yüzden kirli sudan kaynaklı bir vakaya rastlamadığını belirtti.