Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, peynir altı suları  konusunda Güney Kıbrıs ile görüşmelerinin devam ettiğini, bu nedenle pürüzlerin aşılmasından sonra peynir altı sularının Güney'deki bir tesise gönderilmesinin mümkün olacağını söyledi.

Bakan Üstel, üreticilere Çevre Koruma Dairesi’nin izinlendirdiği noktalar dışındaki alanlara peynir altı sularının dökülmemesi çağrısında bulunan Bakan Üstel “Dökenler hakkında yasal yaptırım ve cezaların uygulanması için Bakanlık olarak üstümüze düşen görevi yapmaktan kaçınmayacağız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde basında yer alan “Peynir altı sularının Güneydeki bir tesise gönderilmesi” ile ilgili haberlere Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel açıklık getirdi.

Üstel “Geçtiğimiz günlerde basında yer  alan KKTC’deki hellim üreten tesislerden çıkan peynir altı suları, hayvan kesimhanelerinden çıkan kanlı su ile kesilen küçük ve büyük baş hayvanlar, tavuklardan kalan atıkların bertarafı için KKTC sınırları içinde hiçbir tesis bulunmadığı için Güney Kıbrıs’taki bir tesise gönderiliyor, bilgisi nihai bir bilgi değildir.” dedi.

“GÜNDE 200 METREKÜP GÜNEY’E...”

Üstel Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun Aralık ayında almış olduğu karara göre, günde 200 metreküp peynir altı suyunun Güney Kıbrıs’a gönderileceğini bildirdi.

Haspolat’taki tesisin Mart 2013 tarihinde tam randımanlı hizmete gireceğini ve bu tarihten itibaren peynir altı sularının bu tesise dökülmeyeceğini ifade eden Üstel, KKTC’de peynir altı sularının bertaraf edileceği ve döküleceği bir tesis bulunmadığı için, Güney Kıbrıs’a bu atıkların gönderilmesinin gündemde olduğunu açıkladı.

“PÜRÜZLER AŞILDIKTAN SONRA...”

Çevre Koruma Dairesi personelinin de yer aldığı Çevre Teknik Komitesi’nin konu ile ilgili Güney Kıbrıs ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Üstel, pürüzlerin de aşılmasından sonra peynir altı sularının Güneydeki bir tesise gönderilmesi mümkün olacağını söyledi.

“AMACIMIZ BU TÜR TESİSLERİN ÜLKEMİZDE YAPILMASINI SAĞLAMAK”

“Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı olarak esas hedefimiz peynir altı sularının Güney’e veya herhangi başka bir ülkeye gönderilmesinden ziyade, bu tip tesislerin ülkemizde yapılmasını sağlamaktır” diyen Üstel, söz konusu tesisin KKTC’de yapımı ile ilgili olarak Türkiye ve Almanya’dan bir takım yatırımcıların, Bakanlıkla görüşme halinde olduğunu da ifade etti.

Üstel açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bakanlık olarak ülkemizin temiz kalması ve kirletilmemesi için Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar sonuçlanana kadar Lefkoşa bölgesi dışındaki peynir altı suyu üreticilerinin peynir altı sularını Çevre Koruma Dairesi’nin izinlendirdiği noktalara dökmeleri ve bunun dışındaki alanlara ve dere yataklarına dökmemeleri gerekmektedir.

“GELİŞİGÜZEL DÖKENLERİ ALO 123’E BİLDİRİN”

Halkımızın da bu konuda duyarlı olmasını ve peynir altı sularını gelişi güzel döken kurum ve kişileri Çevre Koruma Dairesi’ne bağlı ‘ALO 123’ hattına ihbar etmeleri gerekmektedir.

Dökenler hakkında yasal yaptırım ve cezaların uygulanması için Bakanlık olarak üstümüze düşen görevi yapmaktan da kaçınmayacağız.”