Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Korkuteli-Dörtyol göleti, otoyollar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çalışmalarıyla ilgili de  güncel konuşmalar yapıldı.

SANER

 UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Korkuteli-Dörtyol su bandı konusunda yaptığı güncel konuşmada, ülkede son yaşanan yağmurlarda bir çok göletin su dolduğunu kaydetti.

Doğal afetlerde hükümetin uygulaması gereken kurallar olduğunu belirten Saner, yağışlardan dolayı Dörtyol bölgesinde sıkıntı yaşandığını ve doğal afet nedeniyle, Dörtyol köyünde zarara uğrayan vatandaşların doğal haklarının oluştuğunu, bu bölgede zarar görenlerin hükümet tarafından ödenmesi gerektiği kaydetti.

Saner ayrıca, Korkuteli-Dörtyol göletiyle ilgili hazırladığı soru önergesini okudu ve konu ile ilgili takipçisi olacaklarını belirtti.

Saner, Korkuteli-Dörtyol arasında kalan kanalın yapımındaki suçluların bulunup, hatayı yapanın bedelini ödemesi gerektiğini söyledi.

ŞAHALİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali söz alarak, Dörtyol Korkuteli ortasında olan kanalın 1900 yılında inşa edildiğini yani kanalın 119 yaşında olduğunu söyledi.

Kanala yapılan müdahale sonucunda oluşan hasarın, ortak bir çalışma ile 16 tırlık kayanın nakledilmesi ile sorunun çözüldüğünü dile getiren Şahali, Korkuteli Dörtyol bölgesinde kaybın sadece mal kaybı olduğunu kaydetti.

Hayvancılık Dairesi ve Tarım Sigortası Fonu’nun da gerekli çalışmayı yaptığını herhangi bir ağıl zararı olması halinde onun da ele alınacağını dile getiren Şahali, bölgede halen su baskısının devam ettiğini ve gerekli çalışmaların da sürdüğünü belirtti.

Şahali ayrıca, konu hakkında gerekli soruşturulmanın yapıldığını söyledi.

ÜSTEL

UBP Milletvekili Ünal Üstel “Otoyollar” ile ilgili yaptığı konuşmada, ülkenin lokomotif sektörünün eğitim ve turizm olduğuna dikkat çekerek, bu lokomotif sektörlerin kullanımında otoyolların önemine dikkat çekti.

Lefkoşa -Girne anayolunda trafikte sürekli sıkışıklık yaratıldığını dile getiren Üstel, hükümetin bu konuya çözüm üretmediğini savundu.

1 Nisan turizm sezonunun başladığı tarih olduğunu fakat halen herhangi bir konuda, daha adım atılmadığını ileri süren  Üstel, gerçek projelerin ne zaman hayata geçeceğini merak ettiğini belitti.

Özellikle Lapta bölgesinin turizm açısından önemli bir bölge olduğunu söyleyen Üstel, bölgede  sorunlardan dolayı yaşanan sıkıntıları aktardı.

Sabahları Girne’den Lefkoşa’ya gelirken yollarda yaşanan trafik ızdırabının  devam ettiğini belirten  Üstel, sel felaketinde yaşanan kazanın izlerinin halen orada durduğunu söyledi ve ilgili Bakan’dan oradaki görüntünün değişmesini talep etti.

Yol kenarlarında yaklaşık bir metreye yakın otlar bulunduğunu kaydeden  Üstel,  bu otların yerel yönetimlerle de iş birliği yapılarak  temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Otların kuruyarak yangına da sebebiyet verecek olmasından dolayı da endişe yaşadıklarını dile getiren Üstel, adaya gelen turistlerin ve yaşayan vatandaşların daha iyi seyahat edebilmesinin de önünün açılması gerektiğini belirtti.

Üstel, “Yeni asfalt yapacak paranızın olmadığını biliyoruz ama en azından çukurları kapatın” ifadelerini kullandı.

ATAKAN

Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, çevre temizliği ile ilgili daha önce de bilgi verdiğini dile getirerek, yerel yönetimler ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde yol temizliği yapılacağını söyledi.

Lefkoşa- Girne arasındaki yolda sorun olmadığını, burada tek başlarına hareket etmediklerini, yapılan çalışmaların tamamlandığını söyleyen Atakan, söz konusu yolun bir müddet sonra daha güvenli yol haline geleceğini kaydetti.

Yol yapımı ile ilgili de Türkiye  kaynaklarının açılacağı ve  çalışmaların başlayacağı yönünde bilgileri olduğunu kaydeden Atakan, yol yapım çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Son yağışlardan zarar gören yollarla  ilgili çalışmalarını tamamladıklarını  ve çalışmayı Maliye Bakanlığına gönderdiklerini kaydeden  Atakan, Maliye Bakanlığından mali kaynak ayrılması durumunda yol dökümüne hemen başlayabileceklerini kaydetti.

Yollarda sıkıntılar olduğunu, fakat tüm yolların da kötü olmadığını vurgulayan  Atakan, su borularının döşendiği zamanda bazı sorunların yaşandığını gördüklerini ve bazı dolgularda da sorunlar yaşandığını, palyatif önlemler alabileceklerini  söyledi.

Alsancak- Lapta yolunda  yakın zamanda,  problemi ortadan kaldıracak çözümler üreteceklerini dile getiren Atakan, günün sonunda gelinen noktanın kaynak sıkıntısı olduğunu, kaynak sorununun çözümüne yönelik ilerlemeler olacağını  umduğunu söyledi.

Trafik kurallarına uyulması gerektiğini vurgulayan Atakan, yolların sorunlu olduğunu fakat ne olursa olsun araçların dikkatli kullanılması gerektiğini belirtti.

Yollardaki sorunun fakında olduklarını söyleyen  mevcut şartlar nedeniyle  trafik kurallarına daha çok  uyulması gerektiğini belirtti.

Atakan, Ciklos’ta ,  uzmanların hazırladığı raporun beklenmesinden dolayı sürenin uzadığını  ifade etti.

ÇALUDA

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da söz alarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmaları ile ilgili konuşma yaptı.

İlgili Bakanın sadece “yapacağız”” dediğini dile getiren Çaluda,  bakanlıkta taş taş üstüne konmadığını iddia etti.

Bakanlığa bağlı dairelerin de günün koşullarına göre tekrar düzenlenmesi gerektiğini  söyleyen Çaluda, her yapılan eleştiride  Bakan’ın hep eskiyi eleştirdiğini kaydetti.

2006 yılında yabancıların çalışma yasası ve tüzüğü ile ilgili merhum  Bakan Sonay Adem zamanında çok önemli adımlar atıldığını anlatan Çaluda, 13 yılda 6.5 yıl CTP 6.5 yıl da UBP’nin görev yaptığını, önemli olanın icraatlar olduğunu kaydetti.

Çaluda, UBP hükümeti döneminde teknik ekipler ile aylarca yapılan çalışmalar sonucunda “batmış” Sosyal Sigortaların nasıl ayağa kaldırıldığını anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın sürekli geçmiş hükümetleri eleştirdiğini savunan  Çaluda, geçmiş hükümetin yaptığı reformların da bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Baklan Çeler’in çalışma barışını sağlaması gerektiğini söyleyen Çaluda, Bakan’ın tam aksine kendisini eleştiren tüm paydaşlar ile özellikle basın önünde yapılan tartışmalar ile Bakanlığa zarar verdiğini idia etti.

ÇELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, geçmişi eleştirmeyeceğini ileriye bakacağını söyleyerek, Bakanlığın hukukçusu olmadığını ve kendilerinin çok zorluk yaşadığını kaydetti.

Özel sektörde sendikalaşmanın teşviklendirilmesi tüzüğünün reddedilmediğini belirten Çeler, Bakanlar Kurulunun DAÜ ve GAÜ ile ilgili çalıştığını, kendisinin seçim gailesi olmadığını belirtti.

Çaluda’ya “Sin da gal orda” diyen Çeler ile Çaluda arasında kıs bir tartışma çıktı.

Çeler, kendisinin özel sektörde sendikalaşmayı savunduğunu dile getiren Çeler, seçim için değil özel sektörde yerel iş gücünün artması için çalışmalar yaptıklarını bu çalışmaların da bittiği anda açıklanacağını söyledi.

Tüm vatandaşları sosyal güvenlik çatısı altında sigortalı olarak çalıştırmak için çalışmalar yaptıklarını  söyleyen Çeler, geçen hafta asgari ücret yasasında değişiklik yapmak için de gerekli çalışmanın yapıldığını belirtti.

Çeler, İş Yasasının neredeyse bittiğini, Çalışma Dairesi müfettişleri ile bu çalışmanın  yapıldığını, İş sağlığı güvenliği tüzüğünün da bittiğini ve yakında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Sosyal Sigortalarda kredi kartı ile ödeme kolaylığı da sağladıklarını dile getiren Çeler, Lefkoşa’da pilot bölge seçilerek bugün itibarıyla  İhtiyat Sandığı yatırımlarının ödemelerinin   kredi kartı ile de yapılabildiğini söyledi.

Çeler ayrıca, Meclis konuşmalarında daha saygılı olunması gerektiğini da kaydetti.

Sektörler ile kendilerinin kavga etmediğini ifade eden  Çeler,  tek amacının halka hizmet olduğunu söyledi.

Meclis konuşmaların ardından bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi bir sonraki oturumunu,  22 Nisan Pazartesi saat 10.00’da gerçekleştirecek.