Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ev sahipliğinde  24-25 Ekim tarihlerinde “19. Avrupa Dijital Devlet Konferansı” gerçekleşti.  

Açılışta konuşan UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri böylesi önemli bir konuda konferans düzenlemekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, dijital platformun, sistemlerin ve organizasyonların e-devlet teknolojisinin dönüşümündeki en büyük parçalardan birisi olduğunu kaydetti.

UKÜ’nün depolama alanı kullanımını ve maliyetleri azaltan, otomatikleştirilmiş süreçlerle doküman güvenliğini artırıp, hata yapma oranını en aza indiren bir elektronik doküman yönetim sistemini kullandığına dikkat çeken Prof. Dr. Nadiri, UKÜ’nün Kuzey Kıbrıs’ta bu sistemi kullanan ilk üniversitelerden biri olduğunun da altını çizdi.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılış töreninde ana konuşmacı olarak yer alan, Türkiye’deki e-devlet çalışmalarında büyük rol oynayan ve bu alanda araştırmaları bulunan Prof. Dr. Mete Yıldız, e-devlet alanındaki büyük soruların neler olabileceği konusunu konuştuklarını belirterek, bu alandaki birinci sorunun e-devlet araştırmalarının kamu yönetimi disiplinini daha iyi nasıl entegre edebileceği yönünde olduğunu kaydetti.

İkinci sorunun e-devlet araştırmalarının daha çok disiplinli, çok yöntemli nasıl olabileceği şeklinde açıklanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, üçüncü sorunun ise e-devletin ölçme değerlendirmesinin nasıl yapılacağı yönünde olduğunu dile getirdi.

Konferans Başkanı ve UKÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Kaya açılışta yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin günümüzde olan etkisinden bahsederek, büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti, akıllı şehirler gibi kavramların geleceğimizi şekillendirdiğine dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, bu güncel metotların dijital devlet kapsamında kullanılmasının ülkelerin yönetiminde stratejik önem taşıdığını da kaydetti.  Konferansta sunulan bildirilerin Web of Science’ta indeksleneceğini açıklayan Kaya, konferansın güncel e-devlet kavramları, dijital devletlere karşı olan tehlikeler, dijital demokrasi ve e-katılımcılık gibi alanlarda çalışan akademisyenler, doktora öğrencileri, profesyonel danışman ve bürokratların katılımı ile gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Açılış töreni sonrasında, iki gün boyunca  paralel oturumlarda ulusal ve uluslararası akademisyenler tarafından vatandaş etkileşimi, akıllı ve yeşil şehirler, dijital devletteki sorunlar ve problemler, sosyal medya ve yeni teknolojiler konularında sunumlar gerçekleştirildi.