Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Öğrenci Gelişim ve Danışma Merkezi’ne (ÖGDM) bağlı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Kulübü ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM), işbirliğinde Kadına Yönelik Ev İçi Şiddet konusunda panel düzenlendi.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, Avukat Çise Atlas, Dr. Ömür Yılmaz ve Uzman Psikolog Gözde Pehlivan konuşmacı olarak yer aldığı panelde açılış konuşmasını yapan moderatör Yrd. Doç. Dr. Şerife Özbiler, amaçlarının; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan kadına yönelik ev içi şiddet konusuna dikkat çekmek olduğunu kaydetti.

“Hukukta Kadına Karşı Şiddet” konusunda konuşan Av. Çise Atlas, şiddetin her yerde var olduğunu ve bütün birimlerin bu konuda işbirliği içerisinde olduğunu belirtti. Atlas, şiddetin en ağır şeklinin sözlü-duygusal yani psikolojik şiddet olduğunu da söyleyerek, her türlüsünü çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını aktardı.

Hukuk sistemimizde kadına yönelik şiddet konusunda hala eksiklikler olduğunu ifade eden Dr. Ömür Yılmaz, ülkede aile içi şiddet yasası olmadığının da altını çizdi. Kendisinin 2010 yılından beri bu alanda mücadele verdiğini de belirten Yılmaz, “Hem aile içi şiddet hem de kadına yönelik şiddet meşakkatli bir yoldur. Bir anda bu konuyu bitirmek mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Uzman Psikolog Gözde Pehlivan ise açıklamalarında, şiddetin sadece fiziksel olmadığını dile getirerek, duygusal şiddetin farkında olmadan insanların hayatlarında tehlikeli boyutlara ulaştığını bildirdi. Şiddete karşı alınabilecek önlemlere dair toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Pehlivan, seanslarda değişme isteği olan gönüllü bireylerle de çalışarak önemli adımlar atılabileceğini kaydetti.

Panelin sonunda PDAREM Uzman Psikologları Huriye Koruşan ve Çise Haşimoğulları, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çekmek amacıyla bilgilendirici broşür ve kurdele dağıtımı yaptı.