Ukrayna: Rusya Bizi Resmen İşgal Etti!
NATO, binden fazla Rusya askerinin Ukrayna sınırından içeri girdiğini duyurdu. Kiev yönetimi Rusya’yı ‘doğrudan işgalle’ suçlarken Moskova ise sınırda aktif askerinin olmadığını savundu


Kırım yarımadasını uluslararası toplumun itirazlarına rağmen ilhak eden, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara destek veren Rusya askerlerini Ukrayna sınırından içeri soktu. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki Amvrosiyivka ile Starobeşeve bölgelerine Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne ait birliklerin girdiğini açıkladı. Açıklamanın hemen ardından Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal eden Poroşenko Milli Güvenlik Konseyi’ni ‘ileri eylem planlaması’ amacıyla acilen toplantıya çağırdı.

‘Kırım’la aynı senaryo’
Poroşenko, Avrupa Birliği Konseyi’nin de acilen toplantı yapması için Ukrayna’nın girişimde bulunacağını da açıkladı. Ukrayna’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Ihor Prokopçuk, Rusya’yı ‘doğrudan işgalle’ suçlarken “Durum ciddi biçimde kötüleşti. Rus kuvvetleri Novoazovsk ve başka kasabaları da işgal etti. Kırım’da test edilen senaryo, şimdi Ukrayna’nın doğusunda tekrarlanıyor. bugün doğrudan bir işgale tanıklık ediyoruz” dedi. Rusya’nın AGİT Büyükelçisi Andrey Kelin “Ukrayna’da Rusya askeri yok” derken NATO’dan Kiev yönetimini destekleyen açıklamalar geldi.
Uydu görüntüleri yayınlayan NATO, Ukrayna sınırından içeri binden fazla Rus askerinin girdiğini duyurdu. NATO kriz merkezinden Tuğgeneral Nico Tak, Rus askerlerin ayrılıkçılarla beraber savaştığını belirtti. Tak, iki haftadır sınırdaki Rus askerlerinin sayısı ve teçhizatlarının gelişmişlik düzeyinin arttığını açıkladı.
Sınırdaki Reuters muhabiri, silahlı adamlar ve zırhlı araçlarının sınırdan üç kilometre içeri girdiğini belirtti. Hiçbir rütbe ya da işaret taşımayan kamuflaj giyen kişilerin ilk yardım çadırına, Rus ordusuna ait Mi-8 tipi bir helikopterin inmesi, silahlı kişilerin Rus ordusuyla bağlantılı olduğu görüşünü kuvvetlendirdi. Birliğin Ukrayna kasabası Starobeşeve’den 30 kilometre uzaklıkta olduğu aktarıldı. Kiev, Rus askerlerinin sınırı geçip Starobeşeve’de isyancılara yardım ettiğini iddia etmişti.