Protokole ayrılan ön sıraya Başbakan, eşi ve Bakanlar ile bazı belediye başkanları oturunca; Ahmet Kaşif’e yer kalmadı… Kimse de kalkıp yerini vermedi. Böylece Kaşif kongreyi ayakta izledi. Kaşif’i kongre boyunca İlkay Kamil, Türkay Tokel, Mehmet Tancer, Zorlu Töre ve Hasan Taçoy hiç yalınız bırakmadı. Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa İlçe Kongresi dün Fuar Alanı’nda toplandı… Divan Başkanlığı’na Ertuğrul Hasipoğlu’nun getirilmesine ve divanda Ahmet Kaşif yanlısı bulunmamasına tepki gösterildi. Türkay Tokel, Hasan Taçoy ve Afet Özcafer’in tepkileri sonucu, Özcafer ile birlikte Ersan Saner de divanda yer aldı… Beş kişilik düşünülen divan böylece yedi kişi oldu.


GAZİMAĞUSA'LI UBP'LİLER "BAŞBAKAN KAŞİF"


Gazimağusa’dan gelen bir grup sürekli olarak “Başbakan Kaşif” sloganını kullanırken, Hamitköylü gençlerin çoğunlukta olduğu bir grup ise “Başbakan Küçük ve Küçük nerede biz oradayız” sloganlarını attı. Kaşif’e yer ayrılmamasına bir çok UBP’linin tepki göstermesi gözden kaçmazken, kongrede Kaşif konuşurken ses düzeninin “Volume”uyla oynandı. Sesin kısık olduğu “Kulaklardan” kaçmadı. Küçük konuşurken, UBP marşları ve UBP müzikleri çalındı. Ses düzeni DJ eşliğinde ayarlandı ve coşku sağlanmaya çalışıldı.Kaşif konuşurken, bir grup UBP’li kadın dev düğün çadırının altından ayrıldı. Küçük konuşurken ise Kaşif ve yandaşları çadırı terketti. Milletvekilleri net bir şekilde duruşlarıyla kimin yanında olduklarını gizlemezken, öğleye kadarki bölümde Güzelyurt – Lefke milletvekillerinden Kemal Dürüst ortalıkta görülmedi.


SERDAROĞLU'NUN SESSİZ BEKLEYİŞ


Girne milletvekillerinden Ergün Serdaroğlu “Sessiz grup” arasında oturdu. Kongre boyunca sessiz kaldı. Ancak bu “Sessiz grup”un Küçük konuşurken hiç alkışlamaması dikkat çekti. Sessiz grup, net bir şekilde Lefkoşa kongresinin galibiydi. Küçük ve Kaşif yanlılarına oranla bu sessiz grubun daha yaşlı kesimden oluşması ve Sadece başbakanı değil her iki adayı alkışlamaması çok bariz bir şekilde görüldü. Bu arada Sunat Atun adada olmadığı için kongrede yer almadı.

İlkay Kamil, Hasan Taçoy, Türkay Tokel, Mehmet Tancer, Zorlu Töre, Afet Özcafer, Ersan Saner duruşları ve tavırları ile açıkça Kaşif’in yanında olduklarını sergilerken, Meclis Başkanı Hasan Bozer, bakanlar Şerife Ünverdi, Hüseyin Özgürgün, Ersin Tatar, Ünal Üstel, Nazım Çavuşoğlu, Mutlu Atasayan ve Ali Çetin Amcaoğlu Küçük’ten yana olduklarını açıkça gösterdi. Mağusa Milletvekili Ahmet Eti, İskele Milletvekili Ejder Aslanbaba da kongrede yer almadı. Bir yüksek dereceli bürokrat şu saptamayı yaptı; maç şu anda İrsen Bey lehine 13 – 12’dir ve şöyledir:

 

Kesin Kaşifçiler: Kaşif (kendisi), Sunat Atun, Saner, İlkay Kamil, Taçoy, Tancer, Töre, Afet Özcafer, Serdaroğlu, Dürüst, Ahmet Eti ve Tokel…
 Kesin Küçükçüler: Küçük (kendisi), Hasan Bozer, Özgürgün, Amcaoğlu, Üstel, Necdet Numan, Atasayan, Çaluda, Çavuşoğlu, Hasipoğlu, Ali Rıza Usluer, Şerife Ünverdi ve Ahmet Zengin…
  

Henüz rengini belli etmeyen tek vekil Ejder Aslanbaba… (Bürokratın yorumudur)

Tek aday olarak Lefkoşa İlçe Başkanı seçilen Faiz Sucuoğlu, çok önemli bazı mesajlar verdi.
 Bu mesajlar ve yorumları şöyle:

1- Mesaj: Gerginlik beni üzdü, hepimiz UBP’liyiz. Yorumu: Her iki aday da UBP için değil, kendi için çalışıyor.
2- Mesaj: Hangi genel başkan adayını destekleyeceğimize, bugün seçilecek yönetim kurulumuz ve Lefkoşa ilçesindeki 47 örgütümle birlikte daha sonra karar vereceğiz. Yorumu: İrsen Küçük’ü destekliyorum demedim.

Sucuoğlu konuşmasını bitirdikten sonra, ayakta duran Kaşif hemen üzerine yürüdü ve öperek kutladı. Küçük ise kendi konuştuktan ve Sucuoğlu’nun başkanlığı ilan edildikten sonra ilçe başkanının elini tutup havaya kaldırdı. Bu esnada destek verenler de yanlarına koştu ve tüm elleri birlikte havaya kalktı. Kaşif konuşmasında “Hepimiz kardeşiz, bu telaş niye? Sorarım!” diyerek sözlerini bitirirken, Başbakan Küçük, rakibi için “1975’te neredeydi? 3,5 yıllık politikacı” gibi ifadeler kullandı. Küçük, hafta sonu


BAŞBAKAN KÜÇÜK'TEN AFRİKA'YA ELEŞTİRİ


Afrika gazetesinde kendisiyle ilgili yazılanları da eleştirdi ve “Ben öyle bir yazılı talimat vermedim; verdiysem benim bakanım olan Sayın Kaşif açıklasın” dedi. Oysa Afrika gazetesi, iddiasında, yazılı talimatın, “Küçük yanlısı bakanlara verildiğini” öne sürüyordu. Küçük, “Cumhurbaşkanımızdır, saygımız sonsuz” dediği Dr. Derviş Eroğlu’nu da eleştirdi. Şunları söyledi: “Çatalköy’e gittim, baktım Sayın Kaşif, Sayın Cumhurbaşkanı’nın dizinin dibinde oturur. Ahmet Kaşif, Cumhurbaşkanı’nın kanadına sığınmıştır” Küçük, kendisine destek verenlere hitaben, “Gözlerinizden anlıyorum, beni başbakan yapacaksınız” sözlerini de kullandı. Bu arada Başbakan’ın, “Gazimağusa” veya “Mağusa” yerine, kentin adını “Magosa” diye dile getirmesi de dikkat çekti. Bu arada, Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları o kadar yorgun düşmüş olmalı ki, onca insan ve gürültü arasında, bir ara kendinden geçip uyudu. Konuşmaları pek dinlemedi. (KIBRIS)