Yüksek Mahkeme, Ulusal Birlik Partisi Kurultayı’na ilişkin davada Kaza Mahkemesi’nin verdiği karar konusunda Başbakan İrsen Küçük ve UBP’nin yaptığı istinafın kararını  saat 10.30’da açıklayacak. Narin Şefik başkanlığında, Hüseyin Besimoğlu ve Mahmet Türker’den oluşan Yüksek Mahkeme 14 Ocak tarihinde Başbakan İrsen Küçük’ün avukatı Ergin Ulunay ve Ahmet Kaşif’in avukatı Fuat Veziroğlu’nu dinleyerek, duruşmayı karar için süresiz ertelemişti.



İşte UBP Kurultay davasına ilişkin mahkeme sürecinden önemli başlıklar...



8 Ocak 2013 

Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nin UBP Kurultayının 10 Gün İçinde Tekrarlanması Kararı, Yüksek Mahkeme Tarafından 11 Ocak'a Dek Durduruldu.


21 Aralık 2012

İstinaf Mahkemesi, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı İrsen Küçük’ün, UBP Genel Başkanlık yetkilerinin durdurulması ile ilgili ara emrinin kaldırılması ve kaza mahkemesinin yetkili olmadığı konusundaki itirazlarını değerlendirip tümünü redetti.

İstinaf Mahkemesi, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı İrsen Küçük’ün, UBP Genel Başkanlık yetkilerinin durdurulması ile ilgili ara emrinin kaldırılması talebiyle ilgili görüşüp karara bağladı.

İşte kararlar

Mahkeme: 

Mahkeme karalarını 4 başlıkta açıkladı

Karar 1. Partiler dava edilebilir.
İrsen Küçük'ün itirazı reddedildi.

Karar 2. Kaza mahkemesi bu tür davalara bakmakta yetkilidir.
İrsen Küçük'ün itirazı reddedildi.

Karar 3. Verilen ara emri kararı doğrudur...
İrsen Küçük'ün itirazı reddedildi.

Karar4. Verilen ara emri geçerlidir.
İrsen Küçük'ün itirazı reddedildi.



14 Aralık 2012


Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayına yönelik esas davayı görüşmeye 27 Aralık'ta başlayacak. 


Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Emine Dizdarlı, bu sabah tarafların avukatlarıyla odasında görüşerek davanın esasına yönelik duruşma için 27 Aralık Perşembe, saat 10.00'u belirledi.



28 Kasım 2012


UBP Kurultay davası ile ilgili olarak Küçük tarafına son savunma tarihi olarak 10 Aralık tarihini verdi. Bu tarihten hemen sonra duruşmalar yeniden başlayacak. Hukuk çevrelerine göre duruşmaların başlamasından itibren 15 günlük bir süre içerisinde kararın açıklanabileceği söyleniyor.

21 Ekim'de yapılan UBP Kurultayı'ndaki genel başkan adaylarından Ahmet Kaşif'in, genel başkanlık seçimi hakkındaki divan kararıyla ilgili Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde açtığı davada Talimat Safhası bugün görüşüldü.  
Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı, Başbakan İrsen Küçük'ün avukatı Ergin Ulunay'a 10 Aralık'a kadar savunma hazırlanması için süre tanıdı. Taraflar, 11 Aralık'ta yeniden Yargıç önüne çıkılacak.   


Kaza Mahkemesi Başkanı Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı'nın odasında basına kapalı gerçekleştirilen Talimat Safhası görüşmesinde tarafların avukatları hazır bulundu.



7 Kasım 2012 Çarşamba


Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultay sonucuna itiraz ve genel başkanlık yetkilerinin kullanılamamasına yönelik ara emri talebiyle başkan adayı Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif tarafından İrsen Küçük aleyhine açılan davada bugün tanıkların dinlenmesine devam edildi.


Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı huzurunda yapılan duruşmada, kurultayda başkanlığa aday olan  Genel Başkan Başbakan İrsen Küçük ve kurultayın divan üyesi Teoman Kuran yeminli ifade verdi ve davacı avukatı Fuat Veziroğlu ile davalı avukatı Ergin Ulunay'ın  sorularını yanıtladı.


Bu arada Yargıç Emine Dizdarlı, davanın görüşülmesi sırasında davacı ve davalı avukatlarının ara emri davasının süresine ilişkin tartışma yaşaması üzerine araya girerek, davanın esasının gelecek hafta görüşülmeye başlanacağını bildirdi.


24 Ekim Çarşamba


UBP Genel Başkan adayı Dr. Ahmet Kaşif Kurultayda Divanın vermiş olduğu kararın UBP tüzüğünün 28. Maddesini açık bir şekilde ihlal ettiğini söyleyerek Mahkemeye hem ara emri hem de 28. Maddenin uygulanıp Kurultayda 2. Tur'a gidilmesi için 2 dava dosyaladı.


30 Ekim Salı

Mahkem, Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı Başkanlığında toplandı. Bu duruşmada Ahmet Kaşif ve Zorlu Töre tanık sıfatı ile dinlendi. Bu duruşmada olayın ciddi olduğu ve davanın en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere görülmesi gerekliliği zapta geçirildi.. Mahkeme 24 saat içerisinde tüm tebliğlerin davalılara yapılmasına da emir verdi.

31 Ekim Çarşamba

Mahkeme başkanı tarafların avukatları ile ön bir görüşme yapıp mahkemenin seyri konusunda tarafları bilgilendirdi ve görüşlerini aldı. Daha sonra Mahkeme Başkanı Başbakan İrsen Küçük ve Ahmet Kaşif'le özel bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ardından ortak bir mutabakat sağlanamadığı için Küçük'ün avukatları ara emri davasına karşı bir itiraz dosyalayacaklarını belirterek 10 gün süre istediler. Mahkeme başkanı 10 günlük süreyi reddetti ve kendilerine itiraz dosyalamak için sadece 48 saat verdiğini açıkladı.


2 Kasım Cuma

İrsen Küçük ve Avukatları mahkemeye gelerek yeminli itirazlarını dosyaladılar. Mahkeme Başkanı yeminli itirazları kabul edip ara emri duruşmasında bir karar vermek üzere duruşmayı 5 Kasım 2012 Pazartesi güne erteledi.


5 Kasım 2012 Pazartesi 

UBP Kurultayı ile ilgili süren Mahkeme duruşmasında bugün Küçük'ün avukatları tarafından dosyalanan itirazlar ele alındı. Hakim itirazların davanın özü ile ilgili olduğu gerekçesi ile itirazları kabul etmedi. 

Bugünkü duruşmada tanıkların dinlenmesine geçildi. Kürsüye ilk çağrılan tanık Savaş Atakan oldu. Savaş Atakan'ın tanık kürsüsünde hem Kaşif'in hem de Küçük'ün avukatları tarafından yöneltilen soruları yanıtladı. 

Atakan'a sorulacak sorular tamamlanınca mahkeme duruşmaya yarın saat 10.30'da yeniden başlamak üzere ara verdi. 

Yarın tanık kürsüsüne Ahmet Kaşif ve Zorlu Töre oturacak. Yarınki duruşmada Kaşif'in avukatları tarafından çağırılan tanıkların sorgusunun bitmesi bekleniyor.

6 Kasım Salı

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı huzurundaki duruşmada, Ahmet Kaşif'in avukatı Fuat Veziroğlu, Güneş, Kıbrıs, Havadis ve Yenidüzen gazetelerini emare olarak sundu.

Kıdemli Yargıç Dizdarlı, bu emareleri kabul ettiğini ve içeriği ile ilgili Mahkemenin daha sona değerlendirme yapacağını belirtti.

Duruşmada, 21 Ekim'deki UBP Kurultayı'nın Divan üyelerinden milletvekili Zorlu Töre dinlendi.

Kaşif'in Avukatı, Töre'ye; Divanın Genel Başkan seçimi konusundaki kararı nasıl aldığı; öncesi ve sonrasında hangi konuşmaların geçtiğine ilişkin sorular yöneltti.

İrsen Küçük'ün Avukatı Ergin Ulunay da, Zorlu Töre'ye sorular sordu.

Daha sonra UBP genel Başkan Adayı Dr. Ahmet Kaşif Tanık kürsüsüne alındı ve her iki taraf avukatının sorduğu soruları yanıtladı.

Ardından Parti Meclisi toplantısında bir açıklama yapmaya çalışan ve bu açıklamayı yapmasına izin verilmeyen söz hakkı tanınmayan Hasan Taçoy da tanık kürsüsüne çıktı ve sorulara cevap verdi.

Kaşif'e yöneltilen sorular bitince mahkemenin bugünkü duruşması sona ermiş oldu.

Artık söz savunmanın yarın ve perşembe gün savunmanın çağıracağı tanıkların dinlenmsine geçilecek.

Hukukçulardan alınan görüşlere göre 2 gün boyunca sürecek savunma tanıklarının dinlenmesinin ardından mahkeme ara emri ile ilgili kararı açıklayacak.

Kararın Cuma ve ya Pazartesi günü açıklanması ve kararın açıklanmasının ardından hemen normal dava sürecine başlanması bekleniyor.