15 aday kadın olacak

7 Ocak’ta yapılması hedeflenen erken genel seçimlere yönelik aday adayı başvurusunu tamamlayan ilk parti UBP oldu. Liste kalabalık.

Ulusal Birlik Partisi’nde aday adaylarının başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından dün parti merkezi tam listeyi açıklamaktan kaçındı. UBP’de Lefkoşa, Lefke ve İskele’de ciddi aday adayı yoğunlaşması yaşanırken kadın adaylarda yüzde 30 kotası tamamlanamadı.

Ulusal Birlik Partisi’nde 31 Ekim’de başlayan aday adayı başvuruları dün saat 17.00’de tamamlandı.

15 aday kadın olacak

UBP’de Lefkoşa’da 5, Mağusa’da 4, Girne’de 3, İskele’de 2, Güzelyurt’ta 1 kadın aday göstermek zorunda. Seçim Yasası’nda yer alan yüzde 30 kadın kotası nedeniyle 50 adayın 15 tanesinin kadın olması şart.

UBP’de tüm aday adayları cinsiyetine bakılmaksızın farklı ilçelerden ama aynı listelerden aday olacaklar ve yarışacak. Çıkan sonuçlar ve kotaya göre sıralanacak. Bir kadın adayın ortak listede yarışarak ilk sıraya yerleşebileceği varsayımı kesinleşmiş olacak. Kadınlara yönelik herhangi önceden belirlenmiş bir sıra numarası olmayacak.

Tüm üyeler tüm aday adaylarına oy verebilecek

Ulusal Birlik Partisi’nde aday belirleme seçiminde tüm üyelerin tüm ilçe aday adaylarına oy verebileceği ifade edildi. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde aynı sistemin uygulanacağı ve kuralına Yüksek Sçeim Kurulu tarafından belirlendiği kaydedildi.

Berova kontenjan adayı

UBP’de kontenjan hakkı verilen ancak bu kontenjanı kullanmayacağını kaydedilen Hasan Taçoy, Menteş Gündüz ve Önder Sennaroğlu üye önüne çıkacak. Siyasete UBP’de devam edeceğini açıklayan Özdemir Berova ise kontenjan adayı olacak.

Avukat Yücelen de başvurdu

UBP’de aday adaylığına yazılmalarda dün son gün yaşandı. Dün başvurusunu yapan aday adaylar arasında Avukat Hasan Yücelen de yer alıyor. Üye önünde ciddi bir sınav verecek tüm aday adaylarını ciddi bir süreç bekliyor.

Avcı da aday adayı

Dışişleri eski Bakanı Prof. Dr. Turgay Avcı, İskele’den aday adayı oldu. Dışişleri eski bakanlarından, Turgay Avcı, bir dönem ÖRP Genel Başkanlığı yapmış ardından Ulusal Birlik Partisi’ne geri dönmüştü. Avcı’nın adaylığı UBP içerisinde bazı kesimler tarafından sürpriz olarak nitelendirildi.

Lefkoşa, Lefke ve İskele kan gövdeyi götürecek

Ulusal Birlik Partisi’nin aday adaylarına bakıldığında Lefkoşa, Lefke ve İskele’de ciddi adayların yarışacağı ön plana çıkıyor. İskele’de Önder Sennaroğlu, Hamit Bakırcı, Nazım Çavuşoğlu, Turgay Avcı, Ümit Özkıran, İrfan Tansel Demir, Yasemin Öztürk gibi adaylar hem üye önünde hem de genel seçimde ciddi bir yarış içerisine girecek.

Üç ilçede kadın başvuruları uzatıldı

Ulusal Birlik Partisi’nde Lefkoşa, iskele ve Girne Bölgesi’nde kadın adaylar için aday adaylığı başvuru süresini uzattı. Kadın aday adayı azlığı nedeniyle bu ilçelerde kadın aday adayları Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar başvuru yapabilecek

Maddi kriter başvuruları etkiledi

Ulusal Birlik Partisi’ne yakın kaynaklardan elde edilen bilgiye göre UBP’de aday adaylığı için 9 bin TL, adaylık için ise 30 bin TL ödenmesi kriteri bazı UBP’lileri adaylıktan vazgeçirdiği kaydedildi.

Resmi açıklama hafta başı

UBP’nin seçim gündemiyle yapılan son Parti Meclisi toplantısında aday adaylarının kesin listesinin, gerekli belgeler açısından ilk değerlendirme yapıldıktan sonra hafta başında açıklanması yönünde bir görüş ağırlık kazanmıştı. Şimdi Parti yönetimine aday adaylığı başvurusu yapanların belgeleri ve önceden açıklanan para miktarını yatırıp yatırmadıkları incelenecek.

Havadis - Bertuğ TOPAL