AMCAOĞLU: “KKTC ARTIK BU SUYA HAZIR…”

“BİTKİSEL ÜRETİM PLANLAMASI ÇALIŞMAMIZ TAMAMLANDI. ŞİMDİ  BU PROJE EKONOMİK BOYUTLARIYLA TARTIŞMAYA AÇILIYOR”

 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’ın düzenlediği “2014 Yılında Türkiye'den Gelecek Cansuyu'nun KKTC Tarımına Katkısı” konulu panel Lefkoşa’da Golden Tulip Otel’de gerçekleştirildi.

Panelin açılışına Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu yanında,  Türkiye’den gelen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman Su İşleri Bakanlığı’na bağlı yetkililer de katılarak konuşma yaptı.

AMCAOĞLU

Panelin açılışında konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, KKTC’nin Türkiye’nin de desteğiyle her geçen gün gelişip kalkındığı ve devlet olmanın tüm gereklerini peyder pey tamamladığına işaret ederek, son olarak hayata geçmek üzere olan su projesinin ise aslında bir hayat meselesi olduğunu vurguladı.

Amcaoğlu, bu konudaki destekleri için TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarla tüm Türk halkına KKTC halkı adına teşekkürlerini sundu.

Asrın projesi olarak nitelendirilen bu su projesiyle Türkiye’den KKTC’ye getirilecek suyun bir kısmının içme ve kullanma suyu, kalanının ise tarımsal amaçlı kullanılmasının öngörüldüğünü anımsatan Amcaoğlu, bakanlık bünyesinde başlattıkları ve suyun nasıl rantabl kullanılabileceği, tarım sektörüne ne gibi katkılar sağlayabileceği konusundaki “bitkisel üretim planlaması” çalışmasını Türkiye’den aldıkları destek yanında ülkeden akademisyenler ve Sivil Toplum Örgütleriyle de istişare  içinde tamamladıklarını anlattı.

Amcaoğlu, gelinen aşamada, bu projenin ekonomik boyutlarıyla tartışmaya açıldığını belirterek “Suyun gelişiyle birlikte artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde tarımsal faaliyetlerin nasıl  yapılacağı, en verimli çalışmaların ne şekilde  olacağı kayıt altına giriyor, kurallar manzumesiyle gündeme yerleşiyor” şeklinde konuştu.

“KKTC ARTIK SUYA HAZIR”

Bu çalışmaların, özellikle tarımda  kullanılacak suyla ilgili kısmının bu şekilde tamamlanma aşamasına geldiğini ifade eden Amcaoğlu, şunları kaydetti:

“Tarım alanlarının, sulu tarımda kullanılan kısımlarının önemli bölümünün modern sulama sistemleriyle donatıldığı da düşünüldüğünde, artık bu suya KKTC’nin hazır olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. ”

“SULU TARIM ALANLARININ %95’İ MODERN SULAMA SİSTEMİNE GEÇİRİLDİ…”

Bakan  Amcaoğlu, bugün sulu tarım alanlarının %95’e yakının modern sulama sistemine geçirildiğini, kalan kısmı ise 3-4 aylık sürede tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Bu su projenin hayata geçmesiyle Kıbrıs Türkü’nün yıllardır özlemini çektiği, ihtiyaç duyduğu bir sorununun giderilmesi ve hayallerinin gerçeğe dönüşmesinin mümkün olacağına işaret eden Amcaoğlu, projenin getireceği yararların tartışılacağı panelden çıkacak sonuçların, “bitkisel üretim planlaması” çalışmalarının da destekçisi olacağı ve bunları alıp projeye uyarlamanın da görevleri olacağını kaydetti.

ÇAKAN: “HEDEFLENEN TARİHTE SUYU KKTC’YE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Başkan Yardımcısı Bülent Çakan da panelin açılışında, su projesinin son durumuyla ilgili teknik bilgiler vererek, hedeflenen tarihte suyun KKTC’ye getirilmesi için tüm güçleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Alaköprü Barajı’nın yapımı sürerken, deniz geçişinde kullanılacak boruların imalat aşamasında olduğu ve montajına yaz aylarında başlanacağını anlatan Çakan, Geçitköy Barajı’nın ise yüzde 35’inin tamamlandığını ifade etti.

Çakan, “hedeflediğimiz tarihte suyu KKTC’ye getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

KÜSEK: “DENEYİMLERİMİZİ AKTARMA KONUSUNDA İSTEKLİYİZ”

TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Gürsel Küsek de, Türkiye’nin tarımsal faaliyetler konusunda iyi deneyimlere sahip bir ülke olduğuna işaret ederek sulamaya açılmış bölgelerdeki çalışmalarından örnekler verdi.

Küsek, bu su projesiyle ilgili olarak, gerek tarım alanlarında suyun yönetimi, gerekse tarımsal ürünlerin yönetimi konularında deneyimlerini aktarma konusunda istekli olduklarını belirterek bu panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve başarılarının devamını diledi.

ALBAYRAK: “CİDDİ BİR VİZYON PROJESİ OLDUĞUNA İNANCIMIZ TAM”

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak, asrın projesi olarak nitelendirilen su projesinin kendilerini de heyecanlandırdığı ve “neresinde yer alabiliriz” düşüncesiyle, ilgili sektör paydaşlarıyla birlikte bu paneli düzenleme yoluna gittiklerini anlattı.

MÜSİAD’ın ciddi hamlelere ciddi hamlelerle destek veren bir kuruluş olduğunu, STÖ’lerinde destek vermesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Albayrak, TC Başbakanı Erdoğan’ın sözlerine atfen bu projenin, ciddi bir vizyon projesi olduğuna inançlarının tam olduğunu vurguladı.

Yüksek ahlak, ileri teknoloji ilkesini benimsemiş bir kuruluş olduklarını da ifade eden Albayrak, bir toplumu ayakta tutanın manevi dinamikler olduğu görüşünü kaydetti ve MÜSİAD’a bu konuda önemli görev düştüğünü söyledi.

SADIKOĞLU: “BURANIN DA VATAN TOPRAĞI OLDUĞUNU DOSTA DÜŞMANA GÖSTEREN BİR PROJE”

MÜSİAD Kıbrıs Temsilcisi Okyay Sadıkoğlu da, derneğin Türkiye’deki çalışmalarından övgüyle söz ederek yürüttükleri temaslar neticesinde KKTC’de de temsilcilik kurduklarını anlattı.

Sadıkoğlu, MÜSİAD Kıbrıs’ın, Türkiye’deki gerçek yatırımcı sermayenin faaliyete geçebilmesi için bir köprü olacağını ifade ederken, “büyük, çılgın bir proje”diye nitelediği su projesi için “buranın da bir vatan toprağı olduğunu dosta düşmana gösteren bir proje” dedi ve Erdoğan’a şükranlarını sundu.

Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ve Özel Kalem Müdürü Atınç Keskin’e plaket verildi ve daha sonra da panele geçildi.

PANEL KONUŞMACILARI

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Halim Aydın moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları şunlar:

“TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar; TC Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Gürsel Küsek; Tarım Dairesi Müdürü Ahmet Akif Ünsal; TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Başkan Yardımcısı Bülent Çakan; Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin; Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı; Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ercan Akerzurumlu.”