Türkiye Dışişleri, Rum kesiminin adanın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adanın ortak doğal kaynaklarını, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oluşturulacak dayanışma yatırım fonu veya bir başka borçlanma modelinde teminat olarak gösterme düşüncesinin ve Kıbrıs'ın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adanın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı ederek, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oluşturulacak dayanışma yatırım fonu veya bir başka borçlanma modelinde adanın ortak doğal kaynaklarını teminat olarak gösterme düşüncesi, adanın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabilecek tehlikeli bir tezahürüdür" denildi. 

Açıklamada, Türkiye'nin gerek kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumakta, gerek Kıbrıs Türk tarafına verdiği desteği sürdürmekte kararlı olduğu vurgulandı.

Kıbrıs Türk tarafının 24 Eylül 2011 ve 29 Eylül 2012'de iki kez ortak doğal kaynakların hakça paylaşımı için işbirliği çağrısı yaptığına işaret edilen açıklamada ancak bu çağrılara olumlu karşılık vermeyen Rum tarafının, bugün karşı karşıya bulunduğu ekonomik krizi yeni oldu bittiler yaratmak için bir vesile olarak kullanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. 

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, adada müzakere edilmiş bir çözüm istediği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve ada için ortak refah, istikrar ve güvenliği hedeflediğine, siyasi ihtilaflar gibi ekonomik sorunların da adada barış, uzlaşı ve işbirliği ortamı yaratılarak aşılabileceğini dile getirildi.