AKINCI: “MAKUL OLMAK GERÇEKÇİ OLMAK MUHATAPLARIMIZDAN BEKLEDİĞİMİZ BUDUR”

“KASIM AYINDA YURT DIŞINDA SÜREKLİLİK ARZ EDEN BİR TOPLANTI PLANLIYORUZ”

TÜRKEŞ: “SÜRECİ HEYECANLA DESTEKLİYORUZ”

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, muhataplarından beklentilerinin makul ve gerçekçi olmak olduğunu söyledi. Toprak konusunun ele alınması için Kasım ayında yurt dışında “süreklilik arz eden bir toplantı” planladıklarını belirten Akıncı, “Ama bunun hemen ardından biz (Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı) beşlinin olmasını istiyoruz” dedi. Akıncı çözüm için doğal takvim oluştuğunu ve aşama aşama gittiklerini kaydetti.

Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i kabul etti.

Kabulde yaptığı konuşmada Akıncı, yıl sonuna kadar çözüme ulaşmanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, BM Genel Sekreteri Danışmanı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri de dahil pek çok kesimin hedefi haline geldiğini ifade etti.

2016 yılında çözüme ulaşma hedefinin doğal bir takvim olarak oluştuğunu kaydeden Akıncı, 2018’de Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı seçimlerinin yer alacak olmasından dolayı 2017’de seçim kampanyalarının başlayacak olması, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ve ABD Başkanı’nın değişmesi, Kıbrıslı Türklerin de doğal hakkı bulunan adanın güneyindeki doğal gaz kaynakları hakkında 2017’de sondaj ve araştırma çalışmalarını için anlaşmalar ve planların yapılması doğal takvimin oluşmasının arkasındaki nedenler olduğunu söyledi.

Doğal gaz kaynaklarına atıfta bulunan Akıncı, “Bir anlaşma olmadan orada yapılacak olan bir takım eylemler, iş birliği üzerinde yapılması gereken bir konuyu yeni gerginlik alanına dönüştürme potansiyeli taşıyor”   dedi.

Kıbrıs Türk tarafının çözüme hazır olduğunu devamlı olarak gösterdiğini, ancak iki tarafın da çözüme hazır olması halinde 2016’da çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu kaydeden Akıncı, çözüm planıyla ilgili detaylar ve federal yasaların yazılmasının 2017’nin sarkabileceğini, referandumunda 2017’nin ortalarında yapılabileceğini belirtti.

Toprak konusunun ele alınması için Kasım ayında yurt dışında “süreklilik arz eden bir toplantı” planladıklarını belirten Akıncı, “Ama bunun hemen ardından biz (güvenlik ve garantilerin ele alınacağı) beşlinin olmasını istiyoruz” dedi. Akıncı çözüm için doğal takvim oluştuğunu ve aşama aşama gittiklerini kaydetti.

Akıncı, müzakere sürecinde Türkiye ile KKTC arasındaki yakın istişarenin önemini de vurguladı.

Tüm tarafların yarar göreceği bir çözüme ulaşabilmek için makul ve gerçekçi olmak gerektiğini belirten Akıncı, “Makul olmak gerçekçi olmak’ muhataplarımızdan beklediğimiz budur. Mümkün olmayanı talep etmek yerine, adil gerçekçi, makul ölçüler içinde davranırlarsa, biz o şekilde davranıyoruz çünkü bunu iddia edebilirim, bir çıkış yolu bulacağız” dedi.

Akıncı, Türkeş’e KKTC yetkilileri ile temaslarının olumlu sonuçlar doğurması temennisinde bulundu.

TÜRKEŞ

Tuğrul Türkeş ise, ekonomik ve sosyal işbirliği kapsamındaki çalışmaları yüz yüze değerlendirmek amacıyla KKTC ziyaretini gerçekleştirdiğini ifade etti.

Türkeş, yoğunlaştırılmış müzakere sürecini heyecanla desteklediklerini ve yürekten takip ettiklerini ifade etti.