BAKAN ATAKAN 2020 SONUNA KADAR HEDEFLERİNİN 2 BİN 500 KM FİBEROPTİK KABLO DÖŞEMEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ

ATAKAN, TASARILARININ EVLERE KADAR FİBEROPTİK KABLO İÇERDİĞİNİ BELİRTTİ


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, hızlı internet 4.5 veya 5 g hizmetleri için, 2020 yılı sonuna kadar 2 bin 500 km fiberoptik kablo döşemeyi, frekans için 2020 yılı ortasında ihaleye çıkmayı hedeflediklerini söyledi.

Turkcell tarafından 10’uncusu Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Teknoloji Zirvesinde “KKTC’de Dijital Dönüşüm” konulu panel düzenlendi.

Panel’de yaptığı konuşmada Bakan Tolga Atakan, ülkede bugüne kadar yapılan çalışmaların dijital dönüşüme ayak uyduramayacak bir hızda yapıldığını, bunun sonucunda da vatandaşın yüzünü gülümsetmeyen bir yapı ortaya çıktığını söyledi.

Bakanlık görevinde dijital dönüşüm için çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade eden Atakan, bilişim adası perspektifini hayata geçirmeye yönelik sürece girileceğini söyledi.

Altyapı yatırımlarına yönelik çok ciddi bir çalışma başlatıldığını kaydeden Atakan, 2020 yılı sonuna kadar hedeflerinin 2 bin 500 kilometre fiberoptik kablo döşenmesi olduğunu kaydetti.

Fiberoptik kabloları direkt evlere ulaştıracak bir altyapı tasarladıklarını belirten Atakan, beş haftalık bir süreç içerisinde de bu çalışmaları destekleyecek mevzuat çalışmalarını tamamlamayı ve meclise sevk etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Atakan, bu altyapı çalışmaların araştırma ve geliştirme ile teknopark yapılarının da daha üretken bir yapıya kavuşmasını sağlayacağını ifade etti.

Atakan, 2020 yılı ortası itibarıyla, teknoloji bağımsız 4 veya 5 G hizmet verecek bir frekans hizmeti ihalesine çıkmayı hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye’nin 2020 yılı sonuna kadar sıfır evrak hedefi koyduğunu kaydeden Atakan, dijital değişim ve dönüşümün bir lüks olmadığını artık bir gereklilik olduğunu söyledi.

Fiberoptik kablo döşeme çalışmalarının finansal kaynağı ile ilgili bir soru üzerine Atakan, farklı modeller üzerinde çalıştıklarını, devlet kaynağı kullanmadan yapmanın da mümkün olduğunu kaydetti.

Üçüncü bir operatörün adaya getirilmesi ile ilgili bir soruya Atakan, böyle bir çalışmaları bulunmadığını söyledi.

HARUN MADEN

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Harun Maden ise üçüncü operatörün adaya gelmesinden rahatsız olmayacaklarını söyledi.

Yapılan araştırmalarda küçük ülkelerde ikinci operatörlerin fiyatları artırdığını, üçüncünün de daha da arttırdığının görüldüğünü kaydeden Maden, ancak Kuzey Kıbrıs’ta üçüncü operatörle fiyatların düşeceği algısı bulunduğunu ifade etti.

Maden, Güney Kıbrıs ile yapılan kıyaslamalı bir çalışmada Kuzey’deki vergi dahil fiyatların Güney Kıbrıs’taki baz fiyatlarının altında olduğunun görüldüğünü da kaydetti.


BÜRÜNCÜK

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, regülatör olarak hazır olup olmadıkları noktasında, son yıllarda önemli gelişmeler yaşansa dahi, yapılan çalışmaların yeterli olmadığını bunun bir nedenin de sektörün çok dinamik bir yapısı olması olduğunu söyledi.

Sektörün 2018’i 390 milyon dolarlık bir gelir ile kapattığını, sektörün altı yılda 179 milyon TL (%84) büyüme gösterdiğini ifade eden Bürüncük, KKTC halkının teknolojiyi talep eden bir halk olduğunu, 365 bin cep telefonunu kullanıcının internet kullandığını, ADSL abonesinin 19 bin - 20 bin arası olduğunu, 80 bin ise wi-fi abonesi bulunduğunu, abonelerin akıllı cihaz kullanımının ise yüzde 70’in üzerinde olduğunu söyledi.

Bürüncük, dijital dönüşüm çalışmalarında dijital evrak yönetim sistemini devlet ve belediyelerde ciddi bir şekilde yayılmasını sağladıklarını ifade etti.

Dijital dönüşümde en önemli hayati konuların siber güvenlik ve kişisel verilerin korunması konusu olduğunu ifade eden Bürüncük, KKTC’de kişisel verilerin korunma yasası yıllar önce geçmesine rağmen bu yıl hareketlendirildiğini, tüzük hazırlandığını; bilişim suçlarıyla ilgili yasanın da Meclis’in yaz tatilinden önce geçmesini beklediklerini söyledi.

Bürüncük, Frekans tahsisi için 800 mhz bandının boşaltıldığını, 700 bandının boşaltılması için de ön hazırlıklara başladıklarını söyledi.

ACARER

Kıbrıs Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, Kıbrıs’ın zor bir yapısı olduğunu, fazla hissi davranışlar sergilenebildiğini söyledi.

Kişisel veri bandı genişliğinin gün geçtikçe artmakta olduğunu, evlerdeki data kullanım miktarının çok arttığını, bunun 100 gigabite çıkmasının beklendiğini ifade eden Acarer, bakır sistemlerle bu hizmeti taşımanın imkansız olduğunu söyledi.

KKTC’nin bilişim adasına dönüşmesinin mükemmel bir vizyon olduğunu ancak altyapının uygun olması gerektiğini, bunun için çok de ciddi adımlar atılması gerektiğini belirten Acarer, ancak fiber optiksiz bunun olmayacağını ifade etti.

Adanın bileşim adası olması, yüksek eğitimdeki gelişmelere bağlı olarak ideal olduğunu belirten Acarer, ancak bunun için fiberoptik altyapı eksikliğinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyada, fiberoptik kablolarının sahibinin devlet olması teamülünün bulunduğunu kaydeden Acarer, işletmecilerin yatırım yapabilmesi için lisans bedellerinin makul olması gerektiğini söyledi.

BAYKAL

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü Prof Dr. Nazife Baykal ise, dijital dönüşümde fiberoptik kablo, donanımlı insan kaynağının çok önemli olduğunu söyledi.

Baykal, Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin dijital dönüşüme de katkı koymak üzere kurulduğunu kaydetti.

Neler yapılabileceği konusunda, KKTC’nin açık hava laboratuvarı olabileceğini, güneş ve rüzgar enerjisi ve akıllı tarımın önemli fırsatlar doğurabileceğini kaydeden Baykal, bunun mümkün olduğunu çünkü ülkede teknoloji ile iç içe 80 bin üzerinde aktif öğrenci ve araştırmacının bulunduğunu söyledi.

SEZGİN

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ise, 4.5 G data kullanımının 3 G data kullanımının iki katı olduğuna işaret etti. Kuzey Kıbrıs’ta iletişim ihtiyacının fazla olduğunu bu ihtiyacın 3 G ile karşılamanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydeden Sezgin, 4 veya 4.5 G’ye geçildiği takdirde ihtiyaçların karşılanabileceğini söyledi.

Kurulacak 4.5 G altyapısının 5 G’nin zeminini oluşturacağını kaydeden Sezgin, 4.5 teknolojilerine çok hızlı geçişin önemli olduğunu, 4.5 G’nin en az 10 yıl daha baskın kalmasının beklendiğini söyledi.

Sezgin, 5 G hizmetinin fiberoptiksiz verilmesinin imkansız olduğunu, fiberoptiğin 4.5 G için de çok önemli olduğunu söyledi.

Sezgin, ayrıca frekansların teknoloji bağımsız olarak verilmesi ve maiyetinin de düşük olması gerektiğini vurguladı.

GÜNAY ÇERKEZ

KKTCELL yetkililerinden Günay Çerkez ise hiçbir kamu verimliğinin özel sektörün verimliği ile yarışamayacağını, fiber optik kablo konusunda kablonun mülkiyetinin Telekomünikasyon Dairesi’nin elinde olmasının doğru olmayacağını savundu.

Çerkez, devlet olarak karar verilirken, iletişim hizmetlerinde kalite ve hız da dahil olmaz üzere daha bütünlüklü çözümler üretmek gerektiğini ifade etti.