“Kendimi Rum Gibi Hissediyorum''

İsmi açıklanmayan bir Türk vatandaşının “kendimi Rum gibi hissediyorum, 1974’te adadan gönderilen Rumlardan biri olabilirim” diyerek Yunan makamlarına başvurduğu bildirildi 

İsmi açıklanmayan bir Türk vatandaşının, 1974 yılında çocukken adadan Türkiye’ye götürülen Kıbrıslı Rum olabileceği yönündeki kuşkularını gidermek için Rum ve Yunan makamlarından yardım istediği bildirildi.
Yunan elçiliğine başvurarak, içindeki şüphelerden söz eden Türk vatandaşının “kendimi Rum gibi hissediyorum” dediği bildirildi. Rum Dışişleri Bakanlığı’nın derhal harekete geçtiği ve sözkonusu Türk’e DNA testi önerdiği iddia edildi.
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Simerini gazetesi, konuyla ilgili haberi manşetinden yayınladı. İddia sahibi Türk’ün Yunanistan aracılığıyla Rum Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiğini ve Rum Yönetimi’yle de temas içerisinde olduğunu, aralarında iletişim kurulduğunu kaydeden gazete, Türk’ün şüphelerinin teyit edilmesi için DNA testi yapılmasını istediğini belirtti.
Rum Yönetimi yetkili birimlerinin durumla ilgili çalışma yaptığını ve DNA testi yapılmasının yollarını aradığını duyuran gazete, üç seçenek üzerinde durulduğunu kaydetti.
Buna göre, Türk ya örnek alınması ve test yapılması için Yunanistan’a gidecek, ya örnek alınması için Kıbrıs’a yani KKTC’ye gelecek ya da Yunanistan’dan bir uzman örnek alıp test yapmak üzere Türkiye’ye gidecek.
Rum Yönetimi makamlarının Türkiye’den Yunanistan ya da Kıbrıs’a örnek yollanmasını hiçbir durumda kabul etmediğini, prosedür sırasında Rum Yönetimi’nden özel bir görevlinin de hazır bulunmasını istediğini aktaran gazete, bilgilere göre Rum Dışişleri Bakanlığı'nın, konunun 24 saat içerisinde açıklığa kavuşması talimatı verdiğini ancak bürokrasi nedeniyle birkaç aylık gecikme olduğunu belirtti.

Bakanlık ihtiyatlı davranıyor

Geçmişte de benzer iddiaların olduğu, ancak hiç doğrulanmadığı için Rum Dışişleri Bakanlığı’nın ihtiyatlı olduğunu kaydeden gazete, Rum Yönetimi’nden bir yetkilinin “Son yıllarda böyle şeyleri çok duyduk, ancak hiçbiri teyit edilmedi. Bahse konu kişinin kim olduğunu kimse bilmiyor, ancak kendisi Kıbrıslı Rum kayıp olabileceğine dair belirtiler ve verilere sahip olduğunu savunuyor. İhtimal küçük olsa da durumu araştırmak borcumuzdur” dediğini aktardı.
Gazete edindiği bilgilere göre Türk’ün büyük ihtimalle Eylül ya da Ekim ayı içerisinde örnek alınması ve DNA testi yapılması için Yunanistan’a gideceğini yazdı. 

Diyalog