“MÜZAKERE MASASINDA OLSAM YAKINLAŞMA KAĞITLARINA SAYGI DUYMAYAN RUMLARIN GÜVEN YARATICI ÖNLEMLERLE İLGİLİ KAĞITLARINI ALMAM”

“TÜRK TARAFI CİDDİ OLMAYAN TEKLİFLERİ REDDETMELİ”

 Dışişleri Bakanı Özdil Nami, “Müzakere masasında olsam yakınlaşma kağıtlarına saygı duymayan Rumların güven yaratıcı önlemlerle ilgili kağıtlarını almam” dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, BRT’de katıldığı “Sabah Rotası’nda” müzakere sürecini değerlendirdi. 

Açıklamasında Rum Yönetimi’nin süreçteki rolüne eleştirilerde bulunan Bakan Nami, Rum tarafının dönüşümlü başkanlığın seçimi konusunda varılan uzlaşıdan sapan öneriler ortaya koymasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Nami, daha önce sürdürülen görüşmelerde büyük oranda kabul gören, sadece yöntem konusunda çekinceler bulunan dönüşümlü başkanlık gibi konularda Rum tarafınca bugün tam tersi adımlar atılmasını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Türk tarafının artık Rumların bu tavırlarına izin vermemesi gerektiğini de vurgulayan Nami, şöyle devam etti:

“Ben müzakere masasında olsam yakınlaşma kağıtlarına saygı duymayan Rumların güven yaratıcı önlemlerle ilgili kağıtlarını almam. Federal yürütmenin basit bir oy çokluğuyla seçileceğine ilişkin bir kağıdı ben almak zorunda değilim. Yakınlaşma kağıtlarına saygı duymayan bir tarafın bana verdiği Maraş’ın iadesini, Türk askerinin geri çekilmesini içeren sözde güven artırıcı önlemler kağıdını almak zorunda değilim. Bunları ciddi yaklaşımlardan çok uzak buluyorum. Böyle bir tavır sergilenmesin. Biz burada oyun oynamıyoruz. Çok ciddi sıkıntı var. Bu halledilmeden bizim önümüze bu konuları getirmeyin.”

Nami, kimsenin vaktini boşa harcamadan, net bir tavırla zeminin sağlıklı şekilde tanımlanıp sıkıntının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

“TÜRK TARAFININ ARTIK SERT TAVRINI ORTAYA KOYMA ZAMANI GELDİ”

Sürecin içten içe erozyona uğradığını da vurgulayan Bakan Nami, “hiçbir netice üretilmediğini”, Türk tarafının artık sert tavrını ortaya koyma zamanının geldiğini vurguladı.

Atanacak BM özel danışmanının Avrupa’dan olmaması yaklaşımı sergilediklerini kaydeden Nami, şöyle konuştu:

“Yeni gelecek temsilcinin bezginliğe düşmemesi için görev tanımının güçlenmesi gerekir diye düşünüyoruz. Bunu BM ile de paylaştık. Böyle bir adım atılmış olursa o zaman çok daha faydalı olur. Benim baktığım husus, isimden çok görev tanımıdır.”

Brüksel temaslarına da değinen Nami, görüşmelerinde AB Komisyonu’nun mevcut Mali Yardım ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün ötesinde adımlar atacağı mesajı verildiğini açıkladı.

Özdil Nami, “AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile AB müktesebatına ilişkin yeni unsurlar üzerinde durduk.  Bunlar bir bir maddeleri henüz daha netleşmedi ancak mevcut Mali Yardım ve Yeşil Hat Tüzüğü ötesinde bazı adımlar olacak. Müktesebatın birçok konusu federal hükümet oluştuğunda biz de onun eşit bir parçası olacağız. Buna hazırlanmamız lazım” dedi.  

“TİCARİ ARAÇLARIN GEÇİŞİ İÇİN CİDDİ ADIMLAR”

Bakan Nami, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Kıbrıs Türk tarafının ticari araçlarının Güney’e geçebilmesi konusunda ciddi adımlar atıldığını açıkladı.

Kıbrıs Türk tarafınca AB müktesebatına ilişkin çalışmaların şu ana kadar 4’te 1’inin yapıldığını söyleyen Dışişleri Bakanı Nami, yapılması gereken çok büyük işler olduğunu ifade etti.  

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, “Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olmamayı düşünür müsünüz?” şeklinde bir soruya karşılık da şöyle konuştu:

“Benim gündemimde olan bir konu değil. Biz şu an da mevcut sürecin üzerine odaklanmış durumdayız. Partimiz bu konuyu hiç tartışmadı ele almadı. Gerektiği zaman partimiz ele alıp kendi mekanizmalarını oluşturup değerlendirecek ve o zaman adayını belirleyecek. Ne gündemizdir, ne de odak noktamızdır. Şu anda bu düşünceleri beynimizden geçirme lüksümüz yoktur.”