KKTC’de yüzyıllardır varlıklarını sürdüren ve tarihi değerlerinin yanısıra Turizm’e büyük katkı sağlayıp turist gelmesini sağlayarak katma değer katan  ‘Tarihi değerlere’ yeterli duyarlılığın ve ilginin gösterilmemesi birçok tarihi yapının yok olmasına neden oluyor...


LEFKOŞA SURLAR İÇİNDEKİ OSMANLI BİNALARI

Lefkoşa Surlar içerisinde bulunan Venedik, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait birçok tarihi yapının bakımsılıktan yıkılmaya yüz tuttukları gözlemlendi. Osmanlı dönemine ait ‘Jumba’lı evlerin birçoğu yıkılmaya yüz tutarken bakıma alınıp tamir edilen az sayıdaki Jumba’lı evlerin ayakta kalarak tarihi doku içerisinde çok önemli bir görüntü yansıttıkları belirlendi. Derviş Paşa Konağı gibi tarihi değeri olan paşalara ait bazı konakların tamiri yapılıp turizme kazandırılması sağlanırken, özellikle ‘Baf Kapısı olarak nitelendirilen bölgede birçok tarihi değere haiz binanın da tamir için el atılmayı beklediği gözlemlendi.



TANTİNİN HAMAMI YERLE BİR OLUYOR

Lefkoşa’nın en önemli simgelerinden bir tanesi konumunda olan ve tarihi değeri bulunan ‘Tantinin Hamamı’ da yılılmaya yüz tutmuş durumda. Büyük Hamamın tamir edilmesinden sonra tamir edilmeyi bekleyen Tantinin Hamamı büyük oranda yıkılmış durumda. Lefkoşa’yı çevreleyen Tarihi Surlar uzun bir süre önce tamir edildikten sonra yer yer taşlarının düşmesi nedeni ile tamir edilmeyi bekleyen bir başka tarihi değer olarak belirtiliyor.




LEFKE’DEKİ JUMBALI EVLER

Lefke Bölgesindeki Osmanlı dönemine ait tarihi değere haiz evler de yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Yine Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından olan Jumbalı evlerin bir kısmına içerisinde ikamet eden kişilerin ek ilaveler yaparak tarihi dokusunu yok ettikleri gözlemlendi. Aleminyum kapı ve camlı bölmeler yapılan Jumbalı evlere gelişi güzel ilave yapılmasına göz yuman ve bu binaların tarihi dokusu ile tarihi değerlerinin yok edilmesine göz yuman yetkililerden hesap sorulmaması da tepki topluyor.  




GÜZELYURT OSMANLI DÖNEMİNE AİT HAN VE TARİHİ ESERLER

Güzelyurt ‘ta Osmanlı dönemine ait, han ve  tarihi eserler de bakımsızlık ve ilgisizlikten nasibini almış durumda.  Güzelyurt ta 1874 yılında Osmanlı döneminde yapılan han da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya  kalarak kaderine terk edilmiş durumda.  1990 yıllında  iş yeri olarak kullanması amacıyla bir iş adamına verilen han  daha sonra iş adamı tarafından boşaltılınca kaderine terk edildi. 10 yıla yakın hiç bakımı onarımı yapılmayan Hanın duvarları da yer yer çatlamış durumda. Tarihi değere haiz hanın yanısıra Güzelyurt’ta Kutlu Adalı Bulvarı üzerinde bunan tarihi tren istasyonu binası da ilgisizlikten nasibini almış durumda. Tarihi tren istasyonu binasında iş yerlerinin bulunması tarihi tren istasyonun turizm amaçlı kullanılamamasına da neden oluğuna vurgu yapılıyor.




TARİHİ DEĞERE HAİZ BİRÇOK KİLİSE DE YIKILDI

KKTC’nin birçok yerleşim birimlerinde bulunan tarihi değere haiz Kilise ve ibadet yerleri de ilgisizlik ve umursamazlıktan büyük hasar görmüş durumda. Birçok kilise ve ibadet yeri tamamen yıkılma noktasına gelirken, İsa’nın 12 Havarisinden bir tanesi olan Apostols Andreas’ın Karpaz’daki manastırı bile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda. Çamlıbel’de bulunan tarihi han halen yıkılmaya yüz tutan tarihi değeri olan yapıtlar arasında gösterilirken her tarafını yabani otların kapladığı tarihi han, yıkılarak yok olacağı günü bekliyor.




GİRNE KALESİ ETRAFI ALLAHLIK

Tarafsız kaynaklar, özelde Girne, genelde KKTC turizmine büyük bir katma değer sağlayan Girne Kalesinin de ilgisizlikten nasibini aldığını,  Girne Kalesinin etrafıma doldurulan taş ve toprağın çevrenin görüntüsüne zarar verdiğini, birçok yerin bakımsızlıktan nasibini alarak kötü bir görüntü yansıttığını öne sürüyor.



TURİZM ESKİ BAKANI ÜNAL ÜSTEL EL ATACAKTI

Turizm eski Bakanı Ünal Üstel, UBP hükümeti zamanında  Lefke bölgesi tarihi binalarını Bölge Sorumlusu Emine Sivri’nin yanı sıra bölge Milletvekilleri Ahmet Çaluda, Mutlu Atasayan ve üst düzey bürokratları ile gezerek tarihi yapıların restorasyonuna gidileceği sözü vermişti. Ancak daha sonra verilen sözler unutularak tarihi yerlerin restorasyonu yapılmamış üstüne üstlük birçok tarihi yapıt da kaderine terk edilmişti.



RESTORASYON EDİLEN YERLER DE VAR AMA YETERSİZ

Birçok tarihi eser yıkılmaya yüz tutarken bazı eserlerin  restorasyonu yapılarak turizme katma değer vermeye başladıkları gözlemlendi.  Lefkoşada restore edilen saçaklı evin yanısıra tarihi Selimiye Cami’nin bir bölümü, Derviş Paşa Konağı restorasyon yapılan tarihi yapılar arasında bulunuyor.

 


















KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER