Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bazı yayın organlarına yansıyan iddialar ile ilgili YÖDAK’tan bilgi istemesi üzerine Saray’da mini zirve yapıldığı da kulislerde konuşulmakta.

YÖDAK Kurul üyesi Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu’nun yükseklisans diplomasının sahte veya geçersiz olduğu iddialarının bazı yayın organlarında haber olmasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar YÖDAK’tan resmi yazı ile bilgi istedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Sunulan Belgeler Gerçek mi?...

Sarayda yapılan ve yaklaşık 3 saat süren toplantıya hakkında iddialar bulunan kurul üyesi profesörün de katıldığı ve bazı belgeleri YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ile birlikte Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmasının ardından akılda belgeler gerçek mi sorusu kaldı.

Akademik çevreler iddiaların tüm yönleri ile araştırılması gerektiği ve belgelerin gerçekliğinin teyide muhtaç olduğu noktasında birleşmekte.

İddiaların merkezindeki YÖDAK Kurul üyesi Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu’nun Cumhurbaşkanlığına sunduğu belgeler arasında yükseklisans diplomasının olup olmadığı ise bilinmiyor.

Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu ise yaptığı yazılı açıklamada tüm belgelerinin gerek YÖDAK’a seçildiği KKTC meclisine gerekse doçentlik ve profesörlük payesi aldığı Uluslar arası Kıbrıs Üniversitesine ( UKÜ ) verdiğini söyleyerek yüce meclis ile UKÜ’yü de iddialar karşısında şahit gösterirken yükseklisans diploması ile ilgili somut bir kanıt veya belgeyi de gösterememesi acaba iddialar doğru mu yorumlarını da beraberinde getirdi.

Turgay Avcı Kefil Oldu…

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı iddiaların gölgesindeki Kurul üyesi profesöre Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında yapılan toplantıda kefil olduğu iddiası ise gündeme bomba gibi düştü.

Turgay Avcı’nın neye dayanarak kefil olduğu belirsizliğini korurken yurtdışı bir eğitim kurumundan alınan belgelerin diploma sahibi üniversiteye neden sorulmadığı ve sorulmasının kimler tarafından engellendiği ise üniversiteler adası Kuzey Kıbrıs imajı ve vizyonuna darbe vurmakta.

Ülke üniversiteleri ve akademik çevreler ise KKTC yükseköğretiminin kalitesine uluslar arası antlaşmalar ile güvence sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu  YÖK ‘ün ülke üniversitelerine verdiği desteği ve duyduğu güveni de zedelemeye gebe olan iddialar ile ilgili gerçeklerin bir an önce ortaya çıkması gerektiğine vurgu yapmakta.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kandırıldı mı?...

İddiaların gölgesindeki kadın profesörün UKÜ’den aldığı profesörlük payesi ile ilgili yayın şartını yerine getirmediği ve profesörlük payesinin de geçerli olmadığı iddiaları bir yana akıllardaki diğer soru Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kendi imzası ve onayı ile atanan ve iddiaların merkezindeki kadın profesöre kefil olan YÖDAK başkanı Prof. Dr. Turgay Avcı tarafından eksik bilgilendirilip bilgilendirilmediği.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın kendisine sunulan belgelerin doğruluğu ve geçerliliğinin teyidi ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği ise özellikle akademik çevreler tarafından yakından izleniyor.

Kadına Şiddetten Hakkında Açılan Dava Var mı?...

Akademik yeterliliği ile ilgili iddiaların merkezinde bulunan Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu ile ilgili iddiaların ise arkası kesilmiyor.

Bir süre önce sağlık alanında çalışan bir kadın emekçiyi darp ettiği ve sözlü/fiziksel saldırıda bulunduğundan hakkında suç duyurusu yapılarak “kadına şiddetten” aleyhine dava açıldığı da iddia edilen Prof. Dr. Hasret Balcıoğlu’nun iddialar karşısında henüz diplomasını ortaya koymaması ise kamuoyu ve akademik çevrelerdeki soru işaretlerini çoğaltmakta.

YÖDAK Kurulu Zan Altında…

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC üniversiteleri dışındaki diğer ülke üniversitelerinden alınan diplomalara denklik veren YÖDAK Kurulu ise iddiaların açıklığa kavuşmamasından dolayı zan altında.

Yurtdışı diplomaları titizlikle incelediği bilinen YÖDAK Kurulunun bir üyesinin diploması ile ilgili iddialarına dair herhangi bir açıklama ve henüz araştırma yapmaması ise YÖDAK Kurulunu da eleştirilerin merkezine yerleştirmekte.

YÖDAK Suskun, Gözler Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’da….

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın skandal iddialar ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği merakla beklenirken tüm yaşananları üniversiteler ise endişe içerisinde yakından takip ediyor.

KKTC yükseköğretimine yön verme görevi ile oluşturulan YÖDAK’ta yaşananların yasalar ve tüzükler çerçevesinde açığa kavuşturulması noktasında YÖDAK suskunluğunu korurken tüm gözler Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a çevrilmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın YÖDAK’ın asli görevlerinden olan denklik araştırma yetkisinden hareketle YÖDAK kuruluna belgelerin incelenmesi talimatı vermesi beklenirken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da iddialardan rahatsız olduğu Cumhurbaşkanlığına yakın çevrelerce doğrulandı.