AVCI: “TRAFİKTEKİ ÇOK BAŞLIKLIK, TRAFİK KAZALARINI ÖNLEME ÇALIŞMALARINI GERİYE GÖTÜRÜYOR”

“KAZALARDAN SADECE SÜRÜCÜLER SORUMLU TUTULARAK, GERÇEK SORUMLULAR GÖZDEN KAÇIRILIYOR”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği, trafikte çok başlılığın, trafik kazalarını önleme çalışmalarını geriye götürdüğünü ileri sürerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  (KKTC) trafik kazalarından sorumlu bakanlık veya makamın kim olduğunu sordu.

Dernek Bakanı Mehmet Avcı bugün yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki  trafik kazalarında ve ölümlü trafik kazalarında, bu yıl bir düşüş yaşanması bir başarı gibi gösterilse de, genel olarak son yıllarda trafik kazalarının önlenmesinde ilerleme  kaydedilmediği görüşünü dile getirdi.

Açıklamada mevcut durumda Motorlu Araç Mukayyidi’nin Maliye Bakanı, vekillerinin ise Polis Genel Müdürü ve Vergi Dairesi Müdürü olduğu ifade edilerek, “Araç muayeneleri Polis Genel Müdürlüğü tarafından Maliye Bakanlığı adına yapılmaktadır. Araçların sınıflarını belirleme ve kaydetme, eski araç ithal yaşını belirleme, Ehliyet verme, Ehliyeti iptal etme, Şoför Okulları, motosiklette kask takılması, araç plaka şekillerini Mukayyit yani Maliye Bakanlığı belirler” ifadesi kullanıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonunun Başkanı olduğu belirtilen açıklamada, “Yolcu ve Eşya Taşıma izinleri ( T izinleri, otobüs kamyon kiralık araç izinleri vb), Trafik Suçlarının Davasız Halli ve Ceza Puanı yasası, Emniyet Kemeri Yasası, Alkol Yasası, Akaryakıt istasyonları izinleri, Hız Tespit Kameralarını kurma ve çalıştırma İçişleri Bakanlığına bağlıdır” bilgisi aktarıldı.

Yazılı açıklamada, “Kaymakamlıkla; Ulaştırma Bakanlığı, Belediye ve Tarım Bakanlığı’nın sorumlu olmadığı yollardan, yol kenarlarına konan reklamlardan sorumludur. Ekonomi Bakanlığı; Araç Sigorta Sistemi Ekonomi Bakanlığına bağlıdır. Ulaştırma Bakanlığı; Şehirlerarasındaki ana yollardan sorumludur. Eğitim Bakanlığı; Şoför okullarındaki eğitim hariç, eğitiminden sorumludur. Sağlık Bakanlığı; Acil kurtarmadan ve sonrası tıbbi tedaviden sorumludur. Polis Genel Müdürlüğü; Yollardaki yasa ve kurallara uyulduğunu denetlemek, yasa ve kurallara uymayanları caydırmak, Maliye Bakanlığı adına araç muayenelerini yapmak, İtfaiye Servisleri tarafından araç içi kurtarmalardan sorumludur. Belediyeler; her belediye kendi bölgesindeki yollardan tamamen sorumludur” denilerek, KKTC trafikteki çok başlılığa dikkat çekildi,

Gelişmiş ülkelerde trafik ve yol güvenliği genellikle Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Trafikle ilgili Ulaştırma Biriminde toplandığı, bu nedenle birçok ülkede yol güvenliğinden ve kazaların önlenmesinden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı ile ona bağlı Ulaştırma Birimi olduğu ifade edilen açıklama, “Ancak bizim ülkemizde sorumlu hep kazaya dahil olanlar gösterilmektedir” denildi.

“Ehliyet verme sistemi (motosiklet, kamyon, tır, otobüs ehliyet verme yöntemleri) araç sigorta sistemi, altyapı eksiklikleri, yollardaki denetim yetersizlikleri, belediyelerin eksiklikleri, ölüm tuzağı kavşaklar, düzensiz tehlikeli çemberler, kaçak tali yollar, araç muayene yetersizlikleri, kask ve emniyet kemeri kullanılmamasına göz yumulması, çocukların ayakta seyahat etmeleri, kaza yapan sürücülerde uyuşturucunun sorgulanmaması,  trafik kazalarının ve ölümlerin ana sebepleri olduğu halde yukarıdaki olgulardan sorumlu olanlar hep arka planda kalmayı başarmaktadırlar” denilen yazılı açıklamada, KKTC’deki sistemde kazalardan sadece sürücüler sorumlu tutularak, gerçek sorumluların gözden kaçırıldığı kaydedildi.

Açıklamada, her devlette her olgunun bir sorumlu bakanlığı bulunduğuna dikkat çekilerek, KKTC’deki trafik ve trafik kazalarının çok başlı bırakılarak kimse sorumluluğu üzerine almadığı savunuldu.

(HY/KAR)