Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, 27- 28 Ocak’ın 1958’de Kıbrıs Türk halkının İngiliz Sömürge İdaresi’ne ve dünyaya karşı gösterdiği varolma ve direniş günü olduğunu belirtti.

Dernek Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, 27-28 Ocak 1958’in yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 58 yıl önce 27 Ocak 1958 günü Türk Lisesi ve Kız Lisesi öğrencilerinin “Taksim” lehinde başlattıkları yürüyüşe halkın da katılımı sonucu büyük bir kalabalık oluştuğunu anlattı.

İngiliz Sömürge İdaresi’nin 1 Nisan 1955’den beri Rumlar ve terör örgütü EOKA’nın kanlı eylem ve saldırılarına karşı gösterdiği hoşgörüyü, o gün Kıbrıs Türklerine göstermediğini kaydeden Bayar, Sarayönü’ne ulaşmak isteyen öğrenci ve halka karşı barikat kuran İngiliz askerlerinin grubu durdurmak ve dağıtmak istediğini ve şiddet kullandığını ifade etti.

Sömürge İdaresi’ne karşı direnişe dönüşen iki günlük olaylarda Lefkoşa’da 5 Gazimağusa’da 2 olmak üzere 7 şehit verildiğini belirten Bayar, “27-28 Ocak Direnişi Kıbrıs Türk mücadele tarihine damgasını vurmuş bir dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Bayar, o güne kadar Kıbrıs olaylarını ve Kıbrıs’ın geleceğini konuşurken, Kıbrıs Türklerini hiç hesaba katmayan İngiliz Yönetimi ve dünyanın, 27- 28 Ocak Direnişinden sonra Adada, Kıbrıs’ın geçmişine sahip, kaderine ve geleceğine ortak bir Türk varlığının mevcut olduğunu görüp anladığını kaydetti.

Bu olayın Kıbrıs’ta ve Türkiye’de çok güçlü olarak yer alan “Enosis’e karşı Taksim” mitinglerini de tetiklediğini hatırlatan Bayar, mitinglerde TC Hükümetinin Enosis’e engel olmasının talep edildiğini belirtti.

Bayar “Bu direnişin en önemli sonucu zamanın TC Hükümetinin, TMT’nin kuruluşuna onay vermesi olmuştur”  dedi.

SÖNMEZLİLER OCAĞI

Sönmezliler Ocağı da , 27-28 Ocak 1958 olaylarının, Kıbrıs Türkünün özgürlüğe kavuşmasında önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Sönmezliler Ocağı Genel Başkanı Erden Esenyel yayımladığı mesajda, her iki tarihin de, hem EOKA'nın saldırılarına, hem de Türk halkına ikinci sınıf muamele yapan İngiliz sömürge yönetimine karşı başkaldırı olduğuna işaret etti.

Başta lise öğrencileri olmak üzere; gençliğin ve her kesimden halkın katıldığı sömürge ve EOKA karşıtı eylemlerde iki gün içinde yedi şehit verildiğini hatırlatan Esenyel, Kıbrıs'ta bir Türk varlığının olduğu ve Türklerin rızası olmaksızın Adada bir çözüme varılamayacağının dile getirildiğini kaydetti.

Esenyel mesajında, 1950'li yıllarda EOKA'nın adayı kan gölüne çevirmesi karşısında ses çıkarmayanların 27-28 Ocak eylemleriyle Türk halkını muhatap almak durumunda kaldıklarını belirterek, gelinen aşamada olası bir çözümde de Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Esenyel, “Buradaki Türk askeri tek güvencemizdir. Bundan geri adım atıldığı takdirde can güvenliğimiz ortadan kalkar ve 1974 öncesi günlere dönmüş oluruz" ifadelerini kullandı.
 
Esenyel ayrıca 27-28 Ocak direnişinin anlamını genç nesillere aktarmak gerektiğini ve Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelmesinde şehit olanları bir kez daha rahmetle andığını sözlerine ekledi.