THY’den Mille Uçak Bileti Alacaklar Dikkat! Kazık Yemeyin…

Geçtiğimiz aylarda balayına gitmek için destinasyon arayışına girdim. Kasım ayında hem hava durumunu hem de sınırlı sayıda günüm olduğunu düşününce en mantıklı destinasyon olarak Sorento, Amalfi taraflarında karar kıldım. Hemen ilk olarak uçak biletini ayırtmakla başlamalıydım. Bu bölgeye en yakın havalimanı olan Napoli’ye THY ile uçmaya karar verdim. İlk aşamada birikmiş millerimle hem kendime hem de nişanlıma bilet almayı düşünüyordum.

THY’de Ödül Bilet Karmaşası: Mille 40 bin Mil +803 TL, Milsiz 700 TL

thy mil aldatmacası

Hemen THY’nin Miles&Smiles sayfasına girdim. Sınırlı ekonomi sınıfında yer buldum. THY 2 kişi için 40 bin mil ve alan vergisi olarak da 803 TL para istiyordu. (bugün baktığımda bu rakam 827 TL) Ben meraktan bir de mil kullanmadan aynı tarihlerde aynı saatte uçak bileti fiyatlarını kontrol ettim. Gördüğüm fiyat gerçekten de beni çok şaşırttı. Tüm vergiler dahil THY’nin web sitesinden İstanbul’dan Napoli’ye gidiş dönüş 700 TL’ye uçak bileti satın alabiliyordunuz. Üstelik hiçbir mil harcamadan. Doğal olarak ben de millerle alıp fazla para vermektense kampanyalı bileti aldım.

thy mil aldatmacası 2

Tabi insan sormadan edemiyor. THY’nin Miles&Smiles sadakat programı nasıl bir sadakat programı? Sadık müşterileri sadık oldukları için aptal yerine mi koymaya çalışıyorlar pek çözemedim. Ben THY’nin sadakat programında en üst seviye olan elite plus kategorisinde bir yolcusu olarak, bu sadakatim karşısında bunca mil biriktirip ödül bilet kazandığımı düşünüyorum. Bu ödül biletlerde sadece alan vergisi diye benden bir ücret talep edilmesini bekliyorum. Ancak o zamana kadar hiç THY’de uçuş yapmamış bir yolcu da gelip THY web sitesinden mil harcamadan ödül biletin vergisinden çok daha ucuza uçak bileti satın alabiliyor.

Miles&Smiles Programı Sadık Müşterilerini Kızdırmaya Devam Ediyor

Aslında THY’nin mil programı ilk başlarda oldukça beğendiğim, hatta örnek vaka olarak da sunumlarımda anlattığım bir çalışma idi. Ancak THY giderek mil programını sadık müşterilerin aleyhine değiştirmeye başladı. Nitekim bu konuya hem Bloomberg Businessweek Türkiye’de yazdığım dönemde ilk değinen gazeteciydim. Ayrıca 6 Ekim 2014’te de bloğumda paylaştığım “Çok Uçanlar Dikkat: THY’nin Yenilenen Miles&Smiles Programı Sadık Müşterilerini Kızdırabilir” yazımda nasıl yeni mil programında kazanılan millerin eskiye göre daha az olduğunu çeşitli örneklerle anlatmıştım.

THY’den Havayolu Har(a)cı

Mille alınan biletteki ödediğiniz vergiye baktığınızda, THY’nin web sitesinde bu ücret için alan vergisi ve havayolu harcı olarak geçiyor. THY iki kişi için 700 TL’ye sattığı bilet için de vergi talep etmek durumunda. İnsan sormadan edemiyor THY 700 TL’lik bilette vergileri cebinden mi karşılıyor? Ben de bu soruyu THY çağrı merkezine sordum. Kurban bayramı öncesinde düğün sürecim iptal olunca ben de uçak biletimi iptal etme kararı aldım. Promosyon bilet olduğu için sadece bana vergilerinin geri verilebileceği söylendi. İki bilet için vergi toplamı ise yaklaşık 256 TL idi. Yani bu rakamı mille alınan biletin ücretinden çıkardığınızda (803-256=547 TL) kalan rakam THY’nin mil müşterisinden talep ettiği havayolu har(a)ci oluyor. Bu har(a)ci nedense kampanyalı bilette istemiyor.

THY’de 20 Bin Mil Bir Kişinin 40 Defa İstanbul’dan Napoli’ye Uçması İle Kazanılıyor

THY İstanbul Napoli ucusu mil kazanımı miles&smiles

Ayrıca THY bu ücretin yanında bir de sizden 2 kişi için 40 bin mil talep ediyor. Bu 40 bin mili kazanmak üstelik artık öyle çok da kolay değil. Bizim satın aldığımız kampanyalı İstanbul Napoli uçuşundan kişi başı 250 mil kazanıyorduk. Yani gidiş dönüş iki kişi olarak hesapladığınızda 1000 mil yapıyor. Bu da şu anlama geliyor. Bizim bu en ekonomik uçuşta kullannmak üzere 40 bin mil kazanmak için 40 defa bu uçuşu yapmış olmamız gerekiyor. Üstüne de sıradan bir müşterinin ödediğinden fazla para ödememiz gerekiyor.

40 bin mili bir kişinin kazanması ise THY’de 80 İstanbul Napoli gidiş dönüş uçuşuna denk gelebiliyor. Tabi daha pahalı biletlerde bu uçuş sayısı azalabiliyor. Peki bu 40 bin milin THY’de parasal karşılığı nedir? THY”nin mille alışveriş yapmaya imkan sağlayan sitesi olan Shop&Miles sitesine girdim ve 40 bin mil ile satın alınabilecek 5 kalem ürün belirledim. Bunlar şöyle:

  1. Beko 7125 Mini Buzdolabı –>40 bin 1 Mil
  2. Guess GUW0439L1 Bayan Kol Saati –> 40 bin 950 Mil
  3. Guess GUW0608G1 Erkek Kol Saati –>40 bin 950 Mil
  4. Bosch Rotak 37 Çim Biçme Makinası –> 40 bin 751 Mil
  5. Ümit 2424 Redhawk Amortisörlü Dağ Bisikleti –> 39 bin 917 Mil

Bu ürünlerin hepsini internetten araştırdığımda ortalamada 450 TL gibi bir rakama çok rahatlıkla hepsini temin etmeniz mümkün.

THY Milleri Satın Alırken 3 bin 671 TL Harcarken 450 TL

thy mil fiyatları

Ancak THY’den mil satın almaya kalktığınızda ise bu fiyat çok farklı bir tarifeye dönüşüyor. THY 1000 mili KDV dahil 30 dolardan satıyor. Bu da 40 bin mil için 1200 dolar (Yaklaşık 3671 TL) yapıyor.

Yani en ucuz statüde İstanbul’dan Napoli’ye 80 defa gidip gelirken (80X 350 TL) 28 bin TL para harcadığınızda THY size yaklaşık 450 TL’lik bir hediye sunuyor. Tabi onu da shop&miles sitesinde harcarsanız. Yoksa verdiği hediyenin tamamını ödül bilet diye alıp sizden bir de üstüne 103 TL fazladan para da talep edebilir. Benden söylemesi…



.....