Tehlike büyük: Ani ölümlere neden olabilir

KIBRIS’a konuşan uzmanlar, ülkemizde kullanımı giderek artan ve uyuşturucu bağımlılığına giden yoldaki ilk adım olarak değerlendirilen uçucu madde kullanımının, çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, uçucu madde içeren, çakmak gazı, tiner, boya sökücü gibi maddelerin marketlerde bile satıldığına dikkat çekerek, uçucu madde kullanımının, eroin, esrar gibi bağımlılıkların ilk adımı olduğunu vurguladı. Uzmanlar, yetkilileri tedbir almaya çağırdı.


Uçucu madde kullanımı ülkede giderek yaygınlaşıyor. Özellikle gençlerin geceleri toplandığı park ve durak gibi alanlarda rastlanan bali paketleri ve çakmak gazı tüpleri bu gerçeği gözler önüne seriyor.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda çalışma yapan uzmanlar uçucu madde kullanımının, eroin, esrar gibi bağımlılıkların ilk adımı olduğunu söyleyip, uyarı da buluyor.

Uçucu madde kullanımı ani ölümlere neden olabileceği gibi, böbrek ve solumun yetmezliği, ruhsal çöküş gibi birçok sağlık sorununa da kapı açabiliyor.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, uçucu maddelerin gündemlerinde olduğunu söyleyerek, bu konuda yasal düzenleme yapmak için çalışma başlattıklarının bilgisini verdi.

Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ise uçucu maddeler konusunda toplumun bilinçlendirilip, yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini savunurken, Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel nefesle çekilmesi durumunda canlılarda hem lokal hem de sistematik hasar oluşturan toluen içeren çakmak gazı, bali ve boya sökücü gibi ürünlerin ülkeye girişinin yasaklanması görüşünde.

Çakıcı: En büyük tehlikeler bu maddelerde

Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, çakmak gazı, tüp gaz, oje gibi maddelerin uçucu maddeler olduğunu ve nefesle çekildiğini anlattı.

En büyük tehlikenin bu maddelerde olduğunu kaydeden Çakıcı, bunların basamak maddeler olup, ucuz ve kolay ulaşılır olması nedeniyle esrar, eroin gibi yasa dışı madde kullanımlarına başlamadan önce basamak madde olarak uçucu maddelerin kullanıldığını söyledi.

Çakıcı, uçucu maddelerin şu anda ülkede en yaygın şekilde kullanılan ve uyuşturucu etkisi yaratan maddeler olduğunu ifade etti.


“Ani ölüme neden olabilir”

Uçucu madde kullanımının ani ölümden, solunum yetmezliğine, ruhsal çöküşe, böbrek yetmezliğine kadar çeş,tli arızalara neden olabileceğini söyleyen Çakıcı, bu konuda yasal düzenlemeler yapılıp, toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çakıcı, ayrıca okullarda uçucu maddelerle ilgili dersler verilmesi gerektiğini kaydederek, "toplumun bu konudaki bilgisi zayıftır. Bilinçlendirmek için çalışmalar yapılması gerekir" dedi.

Karaokçu: Yasal düzenleme yapılacaktır

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Uçucu Maddeler Yasası'nda değişiklik yapmayı planladıklarını söyledi ve yapılacak değişikliklerle de bu maddelerin kötüye kullanılmasının önüne geçmeyi hedeflediklerinden söz etti.

Bütün uçucu maddelerin zararlı olduğunu kaydeden Karaokçu, ölüme kadar neden olabileceklerini anlattı.

Karaokçu, bu maddelerin ticari amaçlı kullanıldığını belirtti ve "Özellikle son zamanlarda kahkaha gazının gündeme helmesiyle Uçucu Maddeler Yasası'nda değişiklik yapılması için çalışmalar başattık. Kahkaha Gazı ile ilgili emirname hazırlandı. Benzer bir şekilde çakmak gazı gibi uçucu maddelerle de ilgili bir yasal düzenleme yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Başel: Toluen içeren ürünlerin ülkeye girişi yasaklanmalı

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, uçucu maddelerin kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi için toluen içeren tiner, çakmak gazı, boya sökücü gibi ürünlerin ülkeye girişinin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanması gerektiğini söyledi.

Başel, toluen içeren bu ürünlerin ülkede tükenmesinin ardından da sadece toluen içermeyen çakmak gazı ve boya sökücülerin ülkeye girişine izin verilmesi gerektiğini savundu.

Toluenin solunum yoluyla alınmasının çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyleyen Başel, ne yazık ki şu anda bu maddeyi içeren ürünlerin ülkeye rahatlıkla getirildiğini belirtti.


“Diğer maddelere geçişin ilk adımıdır”

Uçucu madde kullanımının, yasa dışı diğer maddeleri kullanmaya geçişin ilk adımı olduğunu söyleyen Başel şu şekilde konuştu:

“Aileler bu gibi sorunları kendi içlerinde çözmek yerine, mutlaka ilgili kurumlardan uzman desteği almalıdır.

Ayrıca bu maddelerin kullanımına orta öğretim okullarının tuvaletlerinde de çok rastlanıyor. Hayır deme becerisi gelişmeyen ve bu olayı gören diğer çocuklarda bu olaya dahil olmaya başlıyor.

Genelde çocukların ilk suç kavramı ile tanıştıkları nokta disiplin defteridir. Bu defter bize bu sorunun geleceğini önceden haber veriyor. Ancak biz yinede önlem almıyoruz. Çocuklarımızı kazanmak için bir şey yapmıyoruz.”

Kıbrıs