ÖZYİĞİT:“(KAMU İKTİSADİ)KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ DERKEN, BUNLARIN YANINDA DEVLET KURUMLARIMIZ DA DEVREDİLİYOR”

GÖKÇEBEL: “BU ANLAYIŞ TÜM KESİMLERE KÖLELİĞİ ÖNGÖRMEKTEDİR. DOLAYISIYLA HEM ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR HEM KAMUDAKİLERİN BU YAPI KARŞISINDA CİDDİ BİR İRADE KOYMASI LAZIM. BİZİM BAŞLATTIĞIMIZ DA BUDUR”

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs Türk halkının fakirleştirilmeye ve köleleştirilmeye çalışıldığı gerekçesiyle, yarın bir grup sendika ile grev ve eylem başlatacak olan Kıbrıs Türk Orta Öğretim Sendikası’na (KTOEÖS) desteğini açıkladı.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel’i ziyaret etti. Görüşme öncesine düzenlenen basın toplantısında Özyiğit, ülkenin her alanında sorunların devam etmekte olduğunu savundu ve Ercan Havalimanı’nda yer hizmeti veren CAS şirketi çalışanlarının iş güvencesinin bulunmadığına, devlette istihdam edilen eski KTHY ve ETİ çalışanlarının intibaklarının henüz yapılmadığına; narenciyeci, çiftçi ve hayvancıya 2014 yılına ilişkin alacaklarının henüz verilmediğine işaret etti.

DAYATMALARA BOYUN EYME

Özyiğit, Hükümetin,sendikaları protokol görüşmesine, hayat pahalılığı konusunda Yasa Gücünde Kararname çıkarmasını ve bütçe çalışmalarının tamamlanmasının ardından çağırmasını da “diğer hükümetler gibi dayatmalara boyun eğme” olarak değerlendirdi.

DEVLET KURUMLARIMIZI DEVREDİYORUZ

Özyiğit, KKTC’de ofis açılmasını öngören gençlik ve spor alanında Türkiye ile imzalanan antlaşma, Türkiye Futbol Federasyonu’nun KKTC’de temsilcilik açmak istemesinin Kamu İktisadi Kuruluşları’ndan sonra devlet dairelerinin de devredilmesi çabası olarak nitelendirdi.

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın “batırılması”, Ercan Havaalanı’nın kiralanması, Merkez Bankası, Tütün İşletmeciliği, Denizcilik İşletmeleri’nin, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Sivil Savunma’nın  Kıbrıs Türk vatandaşları tarafından yönetilmemesinin”, Hükümet programı ile ters olduğunu öne süren
Özyiğit, “(Kamu İktisadi)Kurumlarımıza sahip çıkacağız derken bunların yanında devlet kurumlarımız da devrediliyor. Gençlik ve spor devrediliyor, şimdi KTFF devranılmak isteniyor” dedi.

Özyiğit, sendikaların eylem kararının çok haklı olduğunu belirtti ve eylemde yer alacak tüm sendikalara her tür desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

GÖKÇEBEL

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel ise, 11, 18 ve 25 Mart’ta planlanan grev ve eylemlerinin toplumsal eyleme dönüşmesinin hedefleri olduğunu kaydetti.

FAKİRLEŞTİRME

Tahir Gökçebel, Türkiye’de Hükümet’te olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin KKTC’deki hükümetlerle işbirliği içerisinde hayata geçirdiği ekonomik programlarla,  Kıbrıs Türk halkının“fakirleştirmeye”çalışıldığını iddia etti. Gökçebel, iki hükümetin işbirliği içerisinde, kamuda hizmet satın alımına ağırlık verilerek, kamu görevlilerini sendikasızlaştırmaya ve iş güvencesini kaldırmaya çalıştığını da savundu.

HÜKÜMET SERMAYEDEN YANA

Sermaye kesiminin ekonomik programlara destek vermesinin de Hükümet’in sermayeden yana olduğunu gösterdiğini savunan Gökçebel, bunun karşılığında işletmelere 300 milyonluk vergi borcu indirimi getirildiğini, imtiyazlar tanındığını savundu.

Hayat pahalılığının kaldırılması, kamu maaşlarını düşüren Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın geçirilmesinin halkı göç etme noktasına getirdiğini ileri süren Gökçebel, Toplumun emek-sermaye kavgasında taraf olması gerektiğini savundu.

Gökçebel, “Bu anlayış tüm kesimlere köleliği öngörmektedir. Dolayısıyla hem özel sektörde çalışanlar hem kamudakilerin bu yapı karşısında ciddi bir irade koyması lazım. Bizim başlattığımız da budur” dedi.

Geçmişte toplu grev ve mitinglerin çok büyük boyutlarda yapılmasına karşın yarın başlatılacak olan eylemde çok fazla sendikanın yer almayacak olmasının nedeninin sorulması üzerine Gökçebel, bir nedeninin Hükümetlerin sendikasızlaştırma hedefi çerçevesinde geçici statüde pek çok istihdam yapması ve hizmet alımına ağırlık vermesi olduğunu diğerinin ise toplumun “çaresizlik” hissetmesi olduğunu kaydetti.

Gökçebel, “Moral motivasyonun en yüksek olduğu dönemlerde toplum bazı çıkışlar yaptı, bugün bu toplum (o çıkışlardan) sonuç alamamamanın çaresizliğini yaşıyor” dedi.

Gökçebel ayrıca hükümetin Türkiye hükümetiyle üzerinde durduğu yeni çalışma hayata geçirildiği takdirde okul ve yurtlara KKTC vatandaşı olmayanlarında müdür yapılmasına olanak sağlayacağını kaydetti.