TDP Heyeti Çatalköy Ve Alagadi Bölgesinde Temas ve İncelemelerde Bulundu

Yetkili makamların Teknecik Elektrik Santrali’nde kaliteli yakıta geçileceği, ancak filtreleme yapılmayacağı yönünde açıklamaları bulunduğunu belirten Özyiğit, “Siz hükümet olarak birilerine milyonlarca TL’lik vergi bağışı yapacaksınız, sonra da maliyeti bahane göstererek elektrik santrallerine filtre takılmayacağını söyleyeceksiniz. Bu nasıl bir anlayıştır, anlamak mümkün değil” dedi.

Elektrik santrallerinde kaliteli yakıtla sadece kükürt oranında iyileşme sağlanabileceğini, zararlı gazların minimize edilmesi için filtrelemenin şart olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “İnsan sağlığından daha önemli bir unsur olamaz. Hem orada çalışanların, hem de halkın sağlığını tehlikeye atmak kimsenin hakkı değildir, olamaz da. Böyle bir anlayışı şiddetle reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Parti Meclisi üyeleri Esat Varoğlu, Ayşe Öztabay ile Girne İlçesi Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Uluhan’dan oluşan TDP heyeti, Çatalköy ve Alagadi bölgesinde temas ve incelemelerde bulundu; Teknecik Elektrik Santrali’ne giderek gözlem yapıp, bilgi aldı.

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğluları’nı da makamında ziyaret eden heyet, Teknecik Elektrik Santrali’nde yaşanan sorunla ilgili görüş alışverişinde bulundu.

“SORUNLAR ÇOK CİDDİ”

Cemal Özyiğit, temas ve gözlemlerin ardından yaptığı açıklamada, TDP olarak Kıbrıs sorununun çözümü ve sivil-demokratik bir düzenin kurulmasına verdikleri önem kadar, tüm toplumun sağlıklı yaşam sürmesinin de kendileri açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Özyiğit, toplumun daha sağlıklı koşullarda yaşamasının önündeki engellerin kaldırılarak, yaşam standardının yükseltilerek, sağlık koşullarının iyileştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Teknecik Elektrik Santrali’nde yaşanan sorunu yerinde görmek, bölge esnafı ile vatandaşların sorunlarını ve şikayetlerini dinlemek amacıyla bölgeye  ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Özyiğit, gördükleri ve dinledikleri sorunların  çok ciddi olduğunu, insanların sağlıkları açısından ciddi tedirginlik yaşadıklarını, çevre açısından da durumun iyi olmadığını belirtti.

Teknecik Elektrik Santrali’nde bacadan çıkan zehirli gazlar ile uçucu partiküllerin çevreye yayıldığını, santralin soğutma sisteminin sularının ise denize bırakıldığını iddia eden Özyiğit, özellikle Çatalköy ve Alagadi bölgesi olmak üzere son yıllarda artan kanser vakalarının tesadüf olmadığını ifade etti.

Geçmiş hükümet döneminde Teknecik Elektrik Santrali’nde filtre takılması yönünde bütçeye ödenek konmasına rağmen, şimdi bundan vazgeçildiğini ve yetkili makamların kaliteli yakıta geçilmesinin yeterli olacağını iddia ettiklerini belirten Özyiğit, “Bu sağlıklı bir düşünce yapısı değildir.  Kaliteli yakıtla sadece kükürt oranında iyileşme sağlanabilir, ancak, büyük yakma tesislerinde bacalardan salınan sadece kükürt değildir,  dolayısı ile filtre takmadan kaliteli yakıta geçmek, sadece kükürtle iyileştirme sağlar, ancak diğer zararlı gazların çevreye yayılmasına engel olmaz” ifadelerini kullandı.

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğluları ile de  konuyu derinlemesine konuştuklarını belirten Özyiğit, Teknecik Elektrik Santrali’ne olan duyarsızlığın devam etmesi halinde belediye öncülüğünde bir eylem yapılacağını, TDP olarak bu eyleme aktif destek vereceklerini söyledi.

Özyiğit, “Başta çalışanlar ve bölge halkı olmak üzere insanların sağlığı ile kimsenin oynama hakkı yoktur. Bölgedeki turizm potansiyelini riske atmaya da kimsenin yetkisi yoktur” dedi.

“DOĞAL GAZ DA GÜNDEME ALINMALI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, fuel oil ile elektrik üretiminin sistemli olarak azaltılarak doğal gazın da gündeme alınması ve bu konuda çalışma başlatılması gerektiği görüşünü kaydetti.

AKSA Elektrik Santrali’ndeki filtre sistemine de değinen  Özyiğit, takılan filtrenin sürekli çalışması gerektiğini, filtreleme sistemi bazen çalıştırılıp, bazen çalıştırılmayacaksa bunun bir işe yaramayacağını belirtti.

AKSA Elektrik Santrali’nden bazen kapkara dumanlar yükselirken, bazı dönemlerde dumanın normale döndüğüne dikkat çeken Özyiğit, filtrenin takıldığını, ancak sürekli çalıştırılmadığını öne sürdü.

Elektrik santrallerinin bacalarından çıkan dumanların insan sağlığı ile birebir ilişkili olduğuna dikkat çeken Özyiğit, “Elektrik santrallerinin olduğu bölgelerde kanser vakalarının artması tesadüf olamaz. İnsan sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren bir olayda çok dikkatli olunmalı ve sıfır tolerans uygulanmalıdır. TDP olarak bu işin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz” ifadelerini kullandı.