ÖZYİĞİT: “LİMAN İÇİNDEKİ KİRLİ SANAYİ BÖLGESİ, YERLEŞİM YERLERİ DIŞINA ÇIKARILMALI”

 Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “yıllardır gereken yatırımlar yapılmayan, popülist, günübirlik kararlar ve siyasi çıkar amacı ile yönetilmeye çalışılan Gazimağusa Limanlar bölgesinin, kötü durumda olduğunu, düzensizliğin hakim olduğu bölgede sürdürülebilir bir yapı bulunmadığını” söyledi.

TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Özyiğit, Gazimağusa milletvekili Hüseyin Angolemli, İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları ile Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi Başkanı Ercan Hoşkara’dan oluşan parti heyeti, Gazimağusa Limanlar bölgesinde incelemelerde bulundu.

“Altyapı açısından yetersiz olan bölgede, sağlık riski de bulunduğuna” dikkat çeken Özyiğit, liman içerisindeki kirli sanayi bölgesinin yerleşim alanları dışına çıkarılması gerektiğini vurguladı.   

Olası çözümle birlikte tarihi ve kültürel öneme sahip Gazimağusa Limanı’nın çok daha önemli bir konuma geleceğini belirten Özyiğit, devlet-yerel yönetim işbirliğinde, ilgili sivil toplum örgütlerinin de paydaş olacağı bir yapıda hazırlanacak Master Plan çerçevesinde, bölgenin kirli sanayiden kurtarılarak, turizm ve ticaret limanı haline gelebileceğini kaydetti.

Açıklamaya göre heyet, Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) Başkan ve üyeleri, Limanlar Dairesi Müdürü ve Liman İşçileri Şirketi yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi, bilgi aldı, sorunları dinledi.

“CİDDİ SAĞLIK TEHDİDİ VAR”

Özyiğit, GÜÇ-SEN yetkililerinden aldıkları bilgilere göre, yıllar önce serbest bölge olmasına karar verilen limanda, “tam bir yağmanın hakim olduğunu, bazı alanların işgal edildiğini, atıkların denize döküldüğünü ve sağlık açısından son derece riskli bir hale geldiğini” iddia etti.

Özyiğit, başta orada çalışanlar olmak üzere, bölge halkının sağlığının gerçekten ciddi tehdit altında olduğunu savundu.

Özellikle “serbest liman içerisinde var olan çok başlılığın karmaşaya neden olduğunu, bunun da var olan sorunların artmasına yol açtığını” ileri süren Özyiğit, siyasetin muhtemel olumsuz müdahalelerinden arınmış, özerk bir yapı kurularak karmaşaya son verilebileceğini söyledi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, “altyapısı eksik, ciddi sorunları bulunan, düzensizliğin hakim olduğu” bu  yapının bile kar ettiğini, Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nden aldıkları bilgiye göre yıllık 10-12 milyon TL’lik kar elde edildiğini  aktardı.

Elde edilen karın, genel bütçe içerisine gitmesinden dolayı ne eksik aletlerin alınabildiğini, ne de tamir yapılabildiğini belirten Özyiğit, bunların yapılamadığı yerde, yatırım yapılmasının zaten imkansız olduğunu kaydetti.

Bu kadar önemli bir potansiyele sahip limanlar bölgesine, yıllar içerisinde yatırım yapıp kar oranlarının çok yükseklere çıkarılması yerine, batırılarak özelleştirilmeye çalışılmasının topluma yapılan en büyük kötülüklerden biri olduğunu savunan Özyiğit, “Bu tür stratejik öneme sahip yerler maalesef özelleştirme adı altında peş keş çekilmektedir” iddiasında bulundu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un, limanların özelleştirileceği, öncelikli olarak da Gazimağusa Limanı’nın özelleştirileceği yönündeki açıklamasının “asla kabul edilemeyeceğini” belirten Özyiğit, Hasan Taçoy’dan limanları özelleştirmek istemesindeki amacını açıklamasını istedi. 

“Bu kadar önemli, stratejik ve kamuya büyük gelir getirme potansiyeli olan bir yerin özelleştirilmesinin, üstelik kapsamlı çözüm müzakerelerinin olumlu bir havada sürdüğü bir ortamda gündeme getirilmesinin arkasında yatan düşüncenin mutlaka irdelenmesi” gerektiğini belirten Özyiğit, şöyle devam etti:

“Halkın kurumları, UBP hükümeti döneminde de peş keş çekilmiştir, üzülerek görüyoruz ki CTP–DP hükümet döneminde de aynı anlayış devam ettirilmektedir. TDP olarak bu peşkeşlere karşı durduk bundan sonra da halka ait olan ortak değerleri halk yararı için korumak adına üzerimize düşen ne varsa yapmakta kararlıyız.”

“LİMAN İŞÇİLERİNİN SORUNLARI ÇOK”

Özyiğit, liman işçileri şirketleri ile emekçilerin birçok sorunlarının olduğunu, ancak bu sorunların çözülmesi bir yana ilgilenen bir yetkilinin bile olmadığını iddia etti.

2008 yılında doların 1.45 olarak sabitlendiğini, ancak doların bugün neredeyse 2 katına çıkmasına rağmen ödemelerin halen 1.45’ten yapıldığını belirten Özyiğit, işçi şirketlerinin gereken düzenlemelerin yapılması talebine kulak verilmesini istedi.

Liman bölgesinde işçilerin kullanacağı bir tuvalet olmadığı gibi, ellerini yıkayacakları suyun bile bulunmadığını üzülerek gözlemlediklerini belirten Özyiğit, bu konuda hiçbir mazeret kabul edilemeyeceğini kaydetti. Özyiğit, “ilgili kişi ve kurumları bu utanca son vermeye” çağırdı.