İstanbul’da temaslarda bulunan Başbakan Ersin Tatar, Fox TV’de ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programında Kıbrıs özel yayınına katıldı.

Başbakan Tatar, Kıbrıs Türkü’nün 1983 yılında bağımsızlığını ilan ettiğini ve 36’ncı yıldönümünü kutladığını belirtti.

Tatar, Türkiye’nin duruşu, desteği, dünya ile ilişkileri ve güçlü bir ülke olmasının KKTC’ye güç verdiğini vurguladı.

Rumların tek taraflı olarak uluslar arası hukuğa aykırı bir şekilde hareket ettiğini kaydeden Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti anayasası diyor ki: bütün haklar iki eşit halka aittir. Rumlar ve Türkler.. Nasıl oluyor da bizim olmadığımız bir yerde Rumlar tek başlarına bütün bu anlaşmaları yapabiliyorlar ve bu zenginlikleri kendilerine mal etmeye çalışıyorlar” dedi.

Doğalgaz çalışmalarını değerlendiren Tatar, “Çalışmalar sürüyor. Dünyaya şu mesaj veriliyor. Biz de varız, Kıbrıs Türk halkının da bu bölgede hakları vardır. Bunları tescil etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan, KKTC’nin turizm, yüksek öğrenim, tarımsal faaliyetlerde bir marka olarak ortaya çıktığını belirterek, markaları artırarak, Kıbrıs Türklerine istihdam sağlamaya, katma değer yaratmaya ve KKTC’yi cazibe merkezi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Maraş konusuna da değinen Başbakan Tatar, Maraş’ın 45 yıldır kapalı olduğunu ve insan hakları açısından açılması gerektiğini kaydetti.

Tatar, Maraş konusunun 2020 yılının sonlarına doğru gündeme geleceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün inkilap ve devrimlerinin Kıbrıs Türkleri için önemine işaret eden Tatar, Atatürk inkilap ve devrimlerinin ilk uygulayanların Kıbrıslı Türkler olduğunu anımsattı.

Tatar, Kıbrıslı Türklerin Atatürk’ün değerleri ile direniş mücadelesini daha başarılı bir şekilde verdiğini söyledi.

1974 yılından bu yana Kıbrıs’ta barış olduğunu kaydeden Tatar, “Kıbrıs’ta eksik olan anlaşmadır” dedi.

Başbakan, KKTC’nin Türkiye’nin güvenliği için önemli olduğunu, dolayısı ile KKTC’nin çeşitli alanlarda bir marka değer olarak ortaya çıkması gerektiğini vurguladı.

Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin, Doğu Akdeniz’deki zenginlikleri içeren hak ve menfaatlerimizin içerisine yer aldığı o güçlü noktada KKTC de bir devlet olarak önemli bir pozisyondadır” şeklinde konuştu.

Türkiye ile KKTC’nin iyi ilişkileri içerisinde olması ve bunun gelecek nesillere aktarmanın önemine dikkati çeken Tatar, karşılıklı ilişkileri en iyi şekilde ileriye taşımanın vatan borcu olduğunu vurguladı.

Kıbrıs konusunda da değerlendirmede bulunan Tatar, federal temelde bir anlaşmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Tatar, federal temelde bir anlaşmanın temelinin ortaklık olduğunu ancak Rumlar ile Türklerin ortaklık anlayışının farklı olduğunu anlattı.

Başbakan Tatar, “Rumlarla federal ortaklık bize göre mümkün değildir. Rumların hedefi üniter devlettir. Biz asla Türkiye’nin garantörlüğünden kopmayız” dedi.

Hiçbir gücün Kıbrıs Türkü’nü Türkiye’den koparamayacağını vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini Türkiye’nin sağladığını kaydetti.

(BRT)