Serbest Kürsü / Levent Özadam

[email protected]

Pandemi döneminde kepenk kapatan, salgın sonrasında ise ekonomik yıkıma karşı mücadele eden ülke esnafı ile küçük ve orta ölçekli işletmeler vergi borçlarının faizleri ile iflasın kıyısına geldi.

Geldi ama bilindiği halde kimsenin umurunda bile değil!

Taksitlendirilen vergi borçlarını pandemi döneminde ödemekte zorlanan ülke esnafı, pandemi sonrasında taksitlendirilen vergi borçlarına uygulanan faiz ile şok olurken Taşyapı’nın Devlete vermesi gereken ciro payının sözde zorunlu sebepler ile ertelenmesine öfkeli.

“Bu Ne Perhiz Bu Ne Lahana Turşusu”

Ülke esnafı ekonomik sorunlar ile boğuşurken vergi taksitlerinin geriliğinden kaynaklanan faiz yükü küçük ve orta ölçekli işletmelere yeni bir darbe vurdu.

Bakanlar Kurulu kararı ile UBP-YDP-DP Hükümeti tarafından Ercan havalimanının özelleştirmesinden kaynaklanan ciro katkısının Devlete ödenmesini ‘mucbir’ nedenlerden dolayı 1 yıl ertelenmesi kamuoyunda yeni bir tartışmayı başlatırken toplumsal vicdanda da yara açtı.

“Hükümetin Taşyapı Kararı Toplumsal Barış ve Adalete Darbe”

Pandemi döneminden dolayı uçuşların durması nedeni ile gelirleri düşen havalimanının Devlete karşı maddi yükümlülüklerinin ‘mucbir’ neden olarak kabul edilen Covid-19’dan dolayı ertelenmesi ülke esnafı isyan noktasına taşıdı.

Covid-19 kapanma dönemi boyunca geliri olmayan işletmelerin mucbir nedenlerden dolayı vergi taksitlerini ödeyemediğinin tüm kesimlerce ve UBP-YDP-DP Hükümeti tarafından bilinmesine rağmen gelir eksikliğinden kaynaklanan taksit geriliklerine Vergi Dairesi tarafından faiz uygulanması toplumsal barış ile adalete darbe vurur nitelikte.

Esnaf da haliyle bu ülkede ‘adalet nerede’ diye haklı olarak soruyor, isyan ediyor!

“Muhalefet ve Sendikalar Sessiz Esnaf Tepkili”

UBP-YDP-DP Hükümetinin Taşyapı kararı sonrasında muhalefet ve sendikaların sessizliğinin nedenleri kamuoyu tarafından merak edilirken esnaflar karara tepkili.

Ülke esnafı ile küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri, vergi borçlarının silinmesi talepleri olmadığı ancak ödenemeyen vergi taksitlerinin hiç ödenmemiş gibi kabul edilip üzerine faiz eklenmesinin ülke esnafı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere karşı uygulanan bir adaletsizlik olduğu noktasında birleşmekte.

Ülke insanının hakkı hukuku için her fırsatında sokaklara inen sivil toplum örgütleri ve muhalefet partilerinin bu konudaki derin sessizliği fazlasıyla manidardır!

“Devlet Kasası Boş İken Taşyapı Bu kıyak Niye”

Kamu gelirlerinin Kovid-19 salgınının yarattığı olumsuz etkiler ile azalması ve Devlet kasasının memur maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelmesi karşısında Taşyapı’nın Devlete vereceği payın ertelenmesini “kıyak” diye nitelendiren iş yeri sahipleri, pandemi döneminde kamu gelirlerinde yaşanan gerilemenin esnaf ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin üzerinden kapatılmaya çalışılmasını skandal olarak nitelendirmekte.

“Vergi Taksit Gerilikleri Mucbir Neden Sayılmalı ve Faiz Uygulanmamalı”

Pandemi döneminde kepenk kapatıldığını ve sonrasında ise iflas etmeme mücadelesi verildiğine dikkat çeken iş yeri sahipleri, UBP-YDP-DP Hükümeti tarafından toplumsal vicdanda yara açan ve iç barışı bozan Bakanlar Kurulu kararının geri çekilmesi gerektiğini belirterek Hükümeti sağduyuya davet ediyorlar.

Vergi borç taksitlerine faiz uygulanmadan kaldığı yerden ödemeye devam etmeye hazır olduklarını da belirten iş yeri sahipleri, taksit geriliklerinin mucbir neden sayılarak faiz uygulanmaması gerektiğini noktasında birleşmekteler.

Taşyapıya tanınan hakkın “kişiye özel uygulama” olmaktan çıkarılması ve sözde mucbir nedenlerden dolayı ülke esnafının ödeyemediği vergi taksitlerinden dolayı UBP-YDP-DP Hükümeti eli ile darboğaza itilmemesi gerektiğini de belirten işyeri sahipleri Hükümete sorunlara çare bulma ve adil olma çağrısı yaptı.

Hükümeti oluşturan siyasi partiler eğer uzayda yaşamıyorlarsa tabi ki kendi insanının sorunlarına daha fazla gecikmeden çareler üretmeli Taşyapı’ya sağlanan olanaklardan kendi halkını esnafını da yararlandırmalıdır!

Yoksa bir çok işletme ve borç sahibi göz göre göre iflasa doğru hızlı bir şekilde sürüklenmekte ve çaresizlik içinde kıvranmaktadırlar…

Bizden uyarması!

MESAJ KUTUSU

Sayın Turan BÜYÜKYILMAZ, aylardır kapalı olan ve iş yapmayan casinoların borçlarından dolayı elektriklerinin kesilmesi çok da adil bir davranış olmadı. İşletmeleri düşünmüyorsanız bari binlerce çalışanı düşünün ve ödemeler için en azından bir ödeme planını gündeme getirin!

Sayın Kemal Deniz DANA, birileri ısrarla görevden alınması konusunda hükümet üzerinde baskı kurmaya çalışırken Okal Koop LTD’den yasal olmayan yollardan kredi verilenlerin listesini açıklayın ki bu toplum artık yüzsüzleri tanısın mahkemeler de görevlerini yapsın. İnsaf da dinin yarısıdır yani!

Sayın Enver ÖZTÜRK, YDP Genel Sekreterlik göreviniz hayırlı ve uğurlu olsun, başarılar dileriz. Ancak aynı zamanda Yüksek Adliye Kurulu üyesi olmanız sanki de biraz etik olmadı gibi görülüyor. İyi bir hukukçu olarak bir kez daha düşünün deriz!

Sayın Savaş ORAKÇIOĞLU, Güzelyurt’un göbeğinde sizin aile fertlerinden birisinin mekanındaki kalabalıkları görenler şikayet için bizi arıyor. Bölge kaymakamı olarak konuyla ilgili bazı tedbirler almanız ve burada özellikle de sosyal mesafe kurallarına uyulmasını sağlamanız isteniyor…

Sayın Mehmet YÜCEL, söz verdiğiniz halde bazı randevularınıza katılım sağlamamanız bir iş insanı için çok da hoş karşılanacak bir konu değil. Yani işiniz filan çıktıysa da arayıp nezaketen insan bildirir de kimsenin gözleri yollarda kalmaz. Bu konularda empati yapmaya davet ediyoruz!

Sayın Ahmet LATİF, 3 yıl önceki su tankı meselesi hakkında kamuoyuna detaylı bir açıklama yapmakta yarar görüyoruz zira konuya biraz da siyasi olarak yaklaşılmaya başlandı. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekiyor, siyasi linçler yaşanmasın diye!

Sayın Erhan ARIKLI, Ankara ziyaretini üçüncü kez ertelemek zorunda kalmanız nedeniyle epey mahcup olduğunuzu duyduk. Erken seçim tarihi elbette çok önemli ama Ankara ile ilişkileri de yabana atmamak gerek değil mi?

Sayın Özlem AVCI, eşinizin YÖDAK Başkanlığına atanmasından sonra kendisinden çok daha fazla tebrik mesajı aldığınız konuşuluyor. Önemli ve büyük bir sorumluluk isteyen bir makam ve muhakkak ki sizin de kendisine büyük katkılarınız olacaktır…

Sayın İsmet ESENYEL, tecrübeli bir turizmi olarak televizyon programlarınız hem büyük ilgi görüyor hem de sektöre büyük bir katkı sağlıyor. Tabi ki yetkili merciler sizin önerilerinizi dikkate alırsa ne ala…

Sayın Kudret ÖZERSAY, iktidardayken başa muhalefette ise bambaşka açıklamalarınız dikkatlerden kaçmıyor. Siyasetin çarkları arasına iyice girdiniz ve bu ülkede de başka türlü olmuyor değil mi? Kader utansın artık!