“MERSİN LİMANI KKTC İÇİN, DÜNYAYA AÇILAN PENCERE”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Mersin Limanı’nın Kıbrıs Türkü için dünyaya açılan bir pencere olduğunu vurgulayarak  “Türkiye, KKTC’de üretilen ürünlerin dünyaya satılması konusunda ciddi destek vermektedir” dedi.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Başkan Hamza Akbulut ve beraberindeki heyeti kabul eden Amcaoğlu, belirsizliğin yabancı yatırımcıyı tedirgin eden bir unsur olduğunun farkında olduklarını dile getirerek, “Ancak eminiz ki tek amacınız para kazanmak değil, aynı zamanda Yavru Vatanı kalkındırmaktır” diye konuştu.

Bugün Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşen kabulde MÜSİAD KKTC temsilcisi Okyay Sadıkoğlu yanında ASDER Başkanı Arif Çelenk, Deniz Feneri Derneği Başkanı Recep Koçak, Dünya Türkmenleri Eğitim Vakfı Başkanı Siraceddin Mahdum, Mehir Vakfı Başkanı Saffet Köse, Mirasımız Derneği Başkanı Muhammet Temirci, MÜSİAD Başkanı Abdullah Ekinci, TGTV Müdürü Kemal Kaya, TÜRGEV Başkanı Salih Koç ve Yardımeli Derneği Başkanı Sadık Danışman da hazır bulundu.

AMCAOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü'nün özgürlük mücadelesi hakkında bilgi vererek, “Anavatan Kıbrıs Türk Halkı’nın gerek siyasal mücadelesinde gerek ekonomik yapısının geliştirilmesine büyük katkılar sağlamıştır” diye konuştu.

Türkiye’nin KKTC’ye tarihi boyunca katkı yaptığını, bugün de bu katkılarının devam ettiğini ve ilerde de edeceğini söyleyen Amcaoğlu, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın konuyla ilgili bir anısını şu sözlerle anlattı:

“Arafat, Denktaş’la yaptığı bir görüşmede bizim de anavatanımız olsa bu hallere düşmezdik demiş. Bu söz çok önemli. Çok şanslıyız. Yanımızda ekonomik yapısı gittikçe güçlenen, gelişmiş ülkelerle rekabet eden Türkiye gibi bir ülke var.”

“Türkiye’nin başarılarından KKTC olarak mutluluk duyuyoruz” diye konuşan Amcaoğlu, Gönüllü Teşekküller Vakfı gibi girişimcilerin KKTC’de de faaliyet göstermesini arzu ettiklerini belirtti.

Belirsizliğin girişimcileri tedirgin ettiğinin farkında olduklarını dile getiren Amcaoğlu, “Ancak eminiz ki tek amacınız para kazanmak değil, aynı zamanda Yavru Vatanı kalkındırmaktır” şeklinde konuştu.

“TARIM ÜRÜNLERİNİN CİDDİ BİR PAZAR SORUNU VAR”

Tarım Bakanlığı olarak alın teriyle elde edilen ürünlerin pazarlanması konusunda sorun yaşadıklarını anlatan Amcaoğlu, ülkede nüfusun az olması nedeniyle elde edilen ürünün pazarlanmasında ciddi sorun yaşandığını kaydetti.

Bu konuda fiiliyata geçecek girişimlerle KKTC’nin gelişimine katkı sağlanabileceğini belirten Amcaoğlu, “TC hükümeti bu konuda her türlü desteği bize sağlıyor. Mersin Limanı KKTC’nin dünyaya açılan penceresi. Bu anlamda Anavatan yetkililerine teşekkür ederiz” diye konuştu.

AKBULUT

Vakıf Başkanı Hamza Akbulut da yaptığı konuşmada,1994 yılında kurulan Gönüllü Teşekküller Vakfı’na 120 farklı vakfın ve yüzlerce kuruluşun üye olduğunu dile getirdi. Çatı kuruluş şeklinde görev yapan vakfın Türkiye’nin gelişiminde önemli yeri bulunduğunu dile getiren Akbulut, yaptıkları çalışmaları anlatarak KKTC’ye de benzeri katkılar yapmak istediklerini belirtti.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından yılda iki defa düzenlenen gençlik buluşmalarının dokuzuncusunun, bugün KKTC’de başladığına işaret eden Akbulut,  “Hem kültürel hem ekonomik faaliyetlerimiz var. Bu faaliyetleri Kıbrıs’a nasıl taşıyabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

KKTC’de faaliyet sürdürmek istediklerini, ancak hukuki zeminin uygun olmaması nedeniyle çekinceli olduklarını söyleyen Akbulut, konuyla ilgili adım atılmasını beklediklerini söyledi.

Kabulün sonunda karşılıklı hediye takdimi yapıldı.

(DOĞ/KAR)   FOTOĞRAFLI