46 İTHAL ÜRÜNDEN 44’Ü, 22 YERLİ ÜRÜNDEN 17’Sİ TEMİZ

NEKTARİN, ELMA, KEREVİZ, MOLEHİYA, SEMİZOTU VE PAZIDA LİMİT ÜSTÜ KALINTI VAR

GEÇEN HAFTA LİMİT ÜSTÜ, BU HAFTA TEMİZ ÇIKAN ÜRÜNLERDEN DOMATES, SALATALIK, BÖRÜLCE, SEMİZOTU VE MAYDANOZUN HASADINA İZİN VERİLDİ

Lefkoşa, 11 Ağustos 17 : Tarım Dairesi, kimyasal analizlerde 46 ithal üründen 44’ünün, 22 yerli üründen ise 17’sinin temiz çıktığını;  nektarin, elma, kereviz, molehiya, semizotu ve pazıda ise limit üstü ilaç kalıntısı tespit edildiğini açıkladı.

Tarım Dairesi, 4 ile 11 Ağustos tarihlerini kapsayan sürede yerli ve ithal tarım ürünlerinde gıda denetimi yaparak sonuçlarını duyurdu.

NEKTARİN İADE, ELMA İMHA EDİLDİ

Numune alınan ve Devlet Laboratuvarı’nda analiz edilen 46 ithal ürün türü, “Taze fasulye, soya fasulyesi, şeftali, nektarin, elma, çeri domates, armut, üzüm, tatlı pul biber ve kivi”  olarak açıklandı.

Onbaşı İşletmeleri’ne ait nektarinde ve SVS Ltd.'e ait elmada kalıntı tespit edildiği, nektarinin menşeine iade edildiği, elmanın imhasının yapıldığı kaydedildi.

Numune alınan 22 yerli ürün türü , “Üzüm, kereviz, semizotu, pazı, maydanoz, börülce, patlıcan, salatalık, molehiya, domates, biber” olarak açıklanırken, 2 ayrı üreticiye ait semizotu, kereviz, molehiya ve pazıda limit üstü kalıntı bulunduğu ifade edildi.

Üreticiler ve limitüstü kalıntı tespit edilen ürünler, “Yıldırım’dan Necmi Tosunoğlu’na ait kereviz, Zümrütköy’de Tayfun Toyer’e ait molehiya, Gazimağusa’da Teslime Ersöz’e ait semizotu” olarak açıklandı.

Ayrıca geçen hafta limit üstü kalıntı tespit edilen Gazimağusa’dan Ayşe Dağtepe’ye ait pazıda ve Mağusa’dan Harun Ersöz’e ait semizotunda yine limit üstü kalıntı bulunduğu belirtildi.

Söz konusu ürünlerin hasadı bir sonraki analize kadar durduruldu.

GEÇEN HAFTA LİMİT ÜSTÜ, BU HAFTA TEMİZ ÇIKAN ÜRÜNLERDEN DOMATES, SALATALIK, BÖRÜLCE, SEMİZOTU VE MAYDANOZUN HASADINA İZİN VERİLDİ

Geçen hafta yapılan analizlerde limit üstü kalıntı tespit edilen Koruçam’dan Kadri Yakar'a ait domatesin, Güzelyurt'tan İlker Koryürek'e ait salatalığın, Güzelyurt'tan Gürcan Demirbilek'e ait börülcenin, Mağusa’dan Fatma Küçük'e ait semizotunun, Mağusa’dan Harun Ersöz’e ait maydanozun hasadına izin verildiği, bu ürünlerdeki kalıntıların limit altına indiği belirtildi.

(RÇ/ÖK) DETAYLI LİSTE EKTEDİR