Meteoroloji Dairesi’nin günler öncesinden yaptığı kuvvetli yağış uyarısı dün Güzelyurt ve bölgelerinde etkili oldu ve zamanında alınmayan tedbirler nedeniyle yine birçok ev ve işyerini sular bastı. 
   İki yıl önce büyük bir sel felaketi yaşayan ve her yağmurda aynı kâbusu gören Güzelyurt bölgesi halkı dün bir kez daha su baskınlarıyla mücadele etti.
   Güzelyurt ve bölgesinde dün yaklaşık iki saat etkili olan kuvvetli yağış, birçok ev ve iş yerinin sular altında kalmasına neden oldu. Evlerini, eşyalarını kurtarma telaşına düşen vatandaş, UBP kurultayı nedeniyle Lefkoşa’da bulunan belediye başkanı ve çalışanlarından yardım göremediklerini iddia ederek sitem üstüne sitem yağdırdı. Kendi imkânlarıyla evlerindeki yağmur sularını boşaltamayan vatandaşın yardımına itfaiye ekipleri yetişti.
   UBP kurultayında bulunan ve öğleden sonra başlayan yağışlarda evlerini su bastığını öğrenen Güzelyurt Belediyesi çalışanları, yardıma giderken yolda kaza geçirdi. Dört kişiden oluşan belediye görevlilerinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, Gemikonağı’ndaki Mardinli Restoran’ın yanındaki köprü de aşırı yağışlar nedeniyle yıkıldı ve buradaki yol trafiğe kapatıldı. Zaman zaman etkili olan dolu yağışı ise meyve ve sebze bahçelerinin yanı sıra bazı araçlarda zarara yol açtı.

Sular diz boyunda

   Yaklaşık iki saat etkili olan kuvvetli yağmur ve dolu sonrasında ev ve işyerleri yaklaşık yarım metre derinliğindeki suların altında kalan Güzelyurtlular, belediye başkanı ve belediye çalışanlarına ateş püskürdü.
   “Biz burada dizimize kadar suya batmış halde canımızı, malımızı kurtarmaya çalışırken, belediye başkanı ve çalışanları Lefkoşa’da UBP kurultayındalar… Belediyeden kimseye ulaşamadık, yardımımıza sadece itfaiye ekipleri geldi ama onlar da hangi birimize yetişecek. Biz komşular birbirimize yardım etmeye çalışıyoruz. Hasta olanlar var, sakat olanlar var, yaşlı olanlar var. Bugüne kadar doğru düzgün bir önlem almadılar bari bu zor günümüzde yanımızda olsalardı. Biz onları bunun için mi seçmiştik?” diye sitem eden vatandaşlar, aynı sorunları tekrar tekrar yaşamaktan bıkıp usandıklarını dile getirdi.

Meteoroloji dairesi uyardı!

   Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, dünkü yağışların özellikle Güzelyurt, Gemikonağı ve Lefke bölgelerinde etkili olduğunu açıkladı ve yer yer kısa süreli dolu yağışlarının da olduğunu belirtti. Fehmi Oktay, yağışların 27 Ekim Cumartesi’ne kadar yer yer etkili olacağını belirtti.
   Güzelyurt bölgesinde dün metrekare’ye 28, Gemikonağı’nda 30, Lefke’de de 37 kilogram yağış düştüğünü kaydeden Oktay, tahminler doğrultusunda bölgenin yağışlı havanın etkisine girdiğini 27 Ekim Cumartesi gününe kadar havanın parçalı az bulutlu, öğle saatleri parçalı bulutlu ve yer yer gök gürültülü sağanak yağmurlu olacağını bildirdi.
   Oktay’ın açıklamasına göre, hava sıcaklığı düşmeye devam edecek ve iç kesimlerle sahillerde 25-26 derece santigrat dolaylarında seyredecek.
   Rüzgâr genellikle kuzey ve doğu yönlerden orta, yarın kuvvetli esecek.
   Fehmi Oktay dün öğleden sonra saat 17.30 itibarıyla KKTC’de metrekareye düşen yağış miktarını ise şöyle açıkladı: Çamlıbel 4, Ozanköy 5, Yeşilırmak 6, Akdeniz 7, Başpınar 12, Koruçam 18, Kalkanlı 25, Güzelyurt 28, Gemikonağı 30, Lefke 37 kg.