Suda büyük tehlike

Koronavirüsle birlikte devletin kamuya yönelik bir çok yükümlülüğü aksadı. Halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan su analizleri aylardır yapılmıyor. Ambalajlı içme suyu, deniz suyu kirliliği, kamuya açık  yüzme havuzu su analizlerini yapmakla yükümlü olan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi en son Nisan 2020’de ambalajlı içme suyu analizlerini yayınladı.

Ne içtiğimizi bilmiyoruz

Piyasada onlarca farklı markada ambalajlı içme suyu satılmasına rağmen, bu suların ne denli sağlıklı olduğuna ilişkin iki ayı aşkın bir süredir en küçük bir denetim yapılması veya yapılan denetim ve analizler kamuoyundan gizlendi. Havadis’in görüşlerine başvurduğu Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Çiğdem Çağa, analiz sonuçlarına ilişkin sorular üzerine “konuyla ilgileniyoruz” demekle yetindi. Müdür Çağa dairesinin analiz etmekle mükellef olduğu deniz suyu ve kamuya açık yüzme havuzu analizleriyle ilgili benzer bir yaklaşım sergiledi.

En son Ekim 2019

Sağlık Bakanlığı’nın web sitesindeki verilere göre deniz suyu analizleri en son Ekim 2019’da yapıldı. 

Havuzlarda tehlike

Sağlık Bakanlığı web sitesi aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılan havuz suyu analizlerinin en son tarihi ise 4 ay öncesini yani Şubat 2020’yi gösteriyor. Şubat 2020’de yapılan analizlere göre kamuya açık havuzlarda herhangi bir kirliliğe rastlanmadı.

Girne Belediyesi iki plajın analiz sonuçlarını açıkladı

Girne Belediyesi -Kervansaray Halk Plajı ve Antis (Karaoğlanoğlu) Belediye Plajı’nda yapılan deniz suyu analiz sonuçlarının temiz çıktığını duyurdu.
Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamada, belediyenin kent sınırları içerisinde, halk ve turistlerin yoğun olarak kullandığı belediyeye ait halk plajları ve kıyılarından      “E-coli ve enterokok” tahlili yapılması amacıyla alınan deniz suyu örneklerinin temiz çıktığı kaydedildi.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, AB standartları temel alınarak Kervansaray Halk Plajı ve Antis (Karaoğlanoğlu) Belediye Plajı’ndan alınan deniz sularının      “E-coli ve enterokok” taramalarının “0” çıktığını, halkın bu bölgelerde gönül rahatlığıyla denize girebileceğini söyledi