İlk olarak üçlü hükümetin kabinesine ilişkin konuşan Sucuoğlu, “Kabine Ersan Bey’in tercihi. Başarı da başarısızlık da Başbakan’ın sorumluluğunda” dedi.

Tamamlanmamış UBP kurultayından dolayı parti tabanının hala rahatsız olduğunu ifade eden Sucuoğlu, “Bazı adresleri bu tartışmaya sokmak istemiyorum. Çok kırılgan bir süreçten geçiyoruz” diyerek, “Kurultaya yapılan müdahaleden bir hafta sonra, irade ve demokrasi yürüyüşü yapıldı” ifadelerini kullandı.

Kurultaydan çekilme kararı almasının arından hakkında “abuk sabuk dedikoduların çıktığını” söyleyen Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Hakkımda ‘kaseti çıktı, FETÖ’cüdür, tehdit edildi’ gibi dedikodular çıkartıldı. Ben de bu söylenenleri temizleyebilmek adına aday olduğumu ifade ettim. Varsa herhangi bir sıkıntı, çıkın bunu ifade edin dedim. Ben de o zaman vekillikten de istifa edeyim, mesleğime geri döneyim dedim. Ertesi gün adaylığımı açıkladım, kurultayın ertelenmesine yönelik karar çıktı”

Çekilmesini, Türkiye’den bir takım kişilerin “rica” ettiğini söyleyen Sucuoğlu, Türkiye Elçiliği’nin bu işin içinde olmadığını ifade etti, “kim olduklarını açıklamadığı” söz konusu şahıslarla yaptığı görüşmeleri şöyle aktardı:

“Şu sebepten dolayı kurultaydan çekilin dediler. İlk önce beni destekleyen arkadaşlar davet edildi, benim çekilmem yönünde bir düşüncelerinin olduğunu arkadaşlara ilettiler. Sebep sorulduğunda, hiçbir sebebin olmadığını söylediler. Tamamen bir rica ve dostluk nedeniyle rica edildiğini söylediler, ‘Faiz Bey bizi kırmasın’ dediler. Benim bir yanlışım var mı diye sordum, ‘biz bu vazife ile geldik, bu kişisel bir şey’ dediler. Adaylıktan, diğer aday (Hasan Taçoy) lehine çekilmemi rica ettiler. En sonunda karşı tarafın çekilmesi halinde, benim de çekilebileceğimi söyledim. Telefon açıldı, 10 dakika sonra cevap geldi, Hasan Bey de çekildi.”

Söz konusu ‘ricacıların’ ne Türkiye Elçiliği’nden, ne de parti içinden olmadığını vurgulayan Sucuoğlu, “Benim dışımda gelişen, bireysel dostlukların ortaya çıkarttığı bir süreç oldu. ‘Bir söz verdik, sözün altında ezilmeyelim’ dendi. Çekilmeyi tercih etmek zorunda kaldım. Birilerinin hatırı için, benim hatırımı kırdılar” şeklinde konuştu.