Strazburg’da önümüzdeki çarşamba günü, KKTC’de yaşayan Rumlar ve Karpaz konusunda en kritik mücadelelerden birinin verileceği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Karpaz İçin Mücadele... (Kıbrıs) Cumhuriyeti Avrupa Konseyi’nde Türkiye’nin Mahsurları Kovduğunda Israr Ediyor... MİT Altında... Ne Komite... Önümüzdeki Çarşamba Mahsurlar ve İşgal Altındaki Karpaz İçin Verilmiş En Kritik Mücadelelerden Biri Başlıyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne, önümüzdeki hafta 4-6 Aralık tarihlerinde eğer bir aksilik olmazsa Komite toplantısında görüşülecek “mahsurlar” diye niteledikleri KKTC’de yaşayan Rumlar konusunda yeni bir muhtıra ile gittiğini ileri sürdü.

Habere göre bu yeni muhtırada (Ekim ayı başlarında iki tane daha ileri götürülmüştü, bunu 25 Ekim’de Türk muhtırası takip etmişti) Güney Kıbrıs, Türkiye’nin, nüfus mübadelesi anlaşması olarak yorumladığı 3. Viyana Anlaşması’nı dahi ihlal ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) (Dördüncü Devletlerarası Başvuru çerçevesinde) hükümlerine uymadığı iddiasını ülkelerin Daimi Temsilcilerine gösterme ve bu konuda onları ikna etme yönünde çabalıyor.

Bunun yanı sıra Güney Kıbrıs’ın, KKTC’de yaşayan Rumlar boyutunu (başta mülkiyet hakları konusu olmak üzere) Strazburg’da neredeyse kesin olarak kapanmış varsayılması gereken başlıklara ayırma yönündeki Türk çabasını alaşağı etme yönünde de çaba gösterdiğini savunan gazete, Güney Kıbrıs’ın, muhtırası içerisinde, Karpaz’daki dramatik durumu bir kez daha kısaca açıkladığını ve yıllara göre azalan Karpaz’da yaşayan Kıbrıslı Rumların sayılarını aktardığını öne sürdü. Gazete şunları iddia etti:

“Diğer konuların yanda Cumhuriyet, tüm Karpazlıların, taşınmaz mallarını, mahsur olmayan ve sahte devlet kimliğine sahip olmayan (Türkiye böyle bir sınırlamanın olmadığını öne sürüyor) Kıbrıslı Rumlara devredemediğini ya da miras bırakamadığını bildiğini öne sürüyor. Birçok durumda, Kıbrıslı Rum mahsurlar arasında taşınmaz mal devri ve satımına da izin verilmediğini, bunun sonucunda da Karpaz’ın genç Kıbrıslı Rumlarının bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını da biliyorlar. Cumhuriyet, EVKAF’ın toprakları (yaklaşık 100-200 dönüm) mülkiyetine geçirme çabalarını da şikayet ediyor.”

(HC/HA)

**************