Son 50 yılın en büyük çevre felaketi

Bir ucu Güney Kıbrıs’ın Fugasa dağlarında başlayan ve  Gemikonağı bölgesinde denizde son bulan son 50 yılın en büyük çevre felaketlerinden biri olan CMC maden atıklarıyla yaşamak zorunda kalan Lefke ve Gemikonağı yerleşim bölgesi yine denizin o maviliğini kaybedip yerini CMC şirketininatık pis sularına bıraktı.

CMC Amerikan şirketinin Barış Harekatını gerekçe göstererek adadan ayrılmasının üzerinden neredeyse 50 yıl geçmesine rağmen, arkasında bıraktığı tahribat hala daha devam ediyor. Bu bölgeyi hem sağlık hem de çevre açısından olumsuz yönde etkilemesi de işin bir başka boyutunu bizlere gösteriyor.

ŞU AN İÇİN BÖLGEDE 9.5 MİLYON METREKÜPLÜK ATIK REZERV BULUNUYOR

KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi’nden elde edilen bilgilere göre, KKTC’nin maden bakımından kısmi de olsa CMC’de bulunan havuzlarda altın, kobalt ve demir rezervlerine rastandığı belirtildi.

Söz konusu madenlerin yerinin Lefke’deki CMC bölgesindeki atıkların bulunduğu bölge ve Yiğitler köyünde yer aldığı belirtilirken, bahsedilen bölgelerde altın, bakır, kobalt, nikel gibi 11 elementin bulunduğu toplam miktarının yaklaşık 9.5 milyon metreküplük bir rezervin bulunduğu tahmin ediliyor.

Rapora göre, yaklaşık 9.5 milyon ton artığın depolandığı havuzların ortalama element içerikleri; % 0.38 Cu,(Bakır) 283 g/ton Co (Cobalt) 0.59 g/ton Au (Altın) 26 g/ton Ni(Nikel) 96 g/ton Pb (Kurşun) 511 g/ton Zn (Çinko) 0.02 g/ton Pt, 237 g/ton V, 99.2 g/ton Mo olarak hesaplandığı kaydedildi. (MHA)