SMDK TÜRKİYE TEMSİLCİSİ HOCA:''HATİB, BÖLGESEL BASKILARI BOYKOT ETMEK İÇİN İSTİFA ETTİ''

''BAŞBAKAN'I HALEP'TE ÖSO KOMUTANLARI KARŞILADI''

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Türkiye temsilcisi Halid Hoca, SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in bölgesel baskıları boykot etmek için istifa ettiğini söyledi.

SMDK Türkiye temsilcisi Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muaz el-Hatib'in yaklaşık 2 ay önce de istifa etme yönünde karar alma aşamasına geldiğini hatırlattı.

Hoca, Hatib'in Suriye hükümetinin kurulmasına Suriyelilerin karar vermesi gerektiğine inandığını, fakat geçici başbakan seçiminde müdahaleler olduğunu vurguladı.

Suriye geçiş hükümetinin başbakanı seçme aşamasında ''bölgesel dost ülkelerin'' Suriye muhalefetine ''dayatma'' uyguladığını ileri süren Hoca, ''En başından beri, SMDK Başkanı Hatib, kırmızı çizgilerinin olduğunu ve bunları aşmayacağını söylemişti ancak bölgesel güçler bu kırmızı çizgileri geçmek istedi ve Hatib, bu baskıları boykot etmek için istifa etti'' dedi.

Hatib'in istifasını ''zamanlama olarak yanlış'' bulduğunu ifade eden Hoca, ''Esed'le uğraşırken şimdi bize destek verip üzerimizde baskı kuran dostlarla uğraşıyoruz'' diye konuştu.

Hoca, Özgür Suriye Ordusu'nun Suriye geçiş hükümetini tanımadığına dair iddialar üzerine şöyle konuştu:

''ÖSO tarafından yapılan açıklama, komutanların kişisel açıklamalarıdır. Bugün Sayın Başbakanımız Halep'te idi. Orada Sayın Hito'yu, ÖSO komutanları karşıladı. ÖSO bizi desteklemese neden Başbakanımızı karşılasın''

Halid Hoca, salı günü gerçekleştirilecek Arap Birliği zirvesinde Suriye'yi muhalefetin temsil etmesi kararına ilişkin de şu bilgiyi verdi:

''Başbakanımız Halep dönüşü bu akşam Kahire'ye Arap Birliği zirvesine katılmak üzere hareket edecek. Sayın Başbakan ve başbakan yardımcılarımızdan biri zirvede Suriye'yi temsil edecek.''