CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN İKİNCİ TURUNDA, KULLANILAN OYLARIN YÜZDE 67,4'ÜNÜ ESKİ BAŞBAKAN BORUT PAHOR ALIRKEN, MEVCUT CUMHURBAŞKANI DANİLO TUREK YÜZDE 32,5'TE KALDI

Lyublyana, Slovenya'daki cumhurbaşkanlığı seçimini, eski başbakan Borut Pahor kazandı. Oyların yüzde 67,4'ünü alan Pahor, ülkenin dördüncü cumhurbaşkanı oldu.

Slovenya Devlet Seçim Komisyonu'nun açıkladığı sonuçlara göre, seçimin ikinci turunda, eski başbakan Borut Pahor yüzde 67,4 oy alırken, mevcut cumhurbaşkanı Danilo Turek ise oyların ancak yüzde 32,5'ini alabildi.

Bu sonuçla Borut Pahor, Milan Kuçan, Yanez Drnovşek ve Danilo Tuerk'ten sonra Slovenya'nın dördüncü Cumhurbaşkanı seçildi.

Seçime katılım oranı ise yüzde 42 oldu. Seçime katılımının düşük olmasının, hava şartları ve Slovenya vatandaşlarının demokratik süreci ve devlet kurumlarına karşı olan güvensizliğinden kaynaklandığı belirtildi.

Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 1991'de bağımsızlığını ilan eden Slovenya'da bu sabah 3 bin 300 seçim noktasında yaklaşık 1,7 milyon seçmen ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitmişti.

DANİLO TUERK, RAKİBİNİN ZAFERİNİ KUTLADI

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Borut Pahor, "halkın son dört yıllık krizini çözecek siyasete karşı güveni geri getirmek istediğini" söyledi.

Pahor, cumhurbaşkanı olarak hükümet ve muhalefet arasında anlaşmaya çalışacağını, böylelikle bağımsız devlet kurulduğu zaman mevcut olan öz güveni geri getirmeye çalışacağını belirtti.

Seçimi kaybeden Danilo Tuerk ise yaptığı açıklamada, Pahor'un zaferini kutladı. Cumhurbaşkanlığı yaptığı sürede başarılı olduğunu söyleyen Tuerk, başarılı bir cumhurbaşkanlığı yaptığının gelecekte belli olacağına inandığını ifade etti. Tuerk, ülkesinin daha iyi geleceği için her zaman aktif ve tecrübeli bir vatandaş olarak kalacağını belirtti.

BORUT PAHOR KİMDİR?

Slovenya'nın batısında yer alan Postoyna kasabasında 1963 yılında doğan Borut Pahor, başkent Lyublyana'da Siyasi Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Slovenya'nın bağımsızlığından sonra 1992'de milletvekili olan Pahor, 2000-2004 yılları arasında parlamento başkanlığı yaptı.

Avrupa Parlamentosu üyeliğine 2004 yılında seçilen Pahor, 2007'den sonra sosyal demokratların Slovenya'da ikinci siyasi güç haline gelmesiyle sağ kanat karşısındaki en etkili lider oldu ve 2008'de kurulan koalisyonda yer aldı. 2008 yılında yapılan parlamento seçimlerinde sosyal demokratların, Slovenya Demokrat Partisi'ni mağlup etmesiyle başbakan oldu. Bu yılın şubat ayına kadar başbakanlık yapan Pahor, ülkenin dördüncü cumhurbaşkanı seçildi.

(AA/GÜL)